Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

«Αλέξανδρος-η Κατασκευή ενός Θεού» του NETFLIX: Έλληνες από όλον τον κόσμο ζητούν να διορθωθούν οι ιστορικές ανακρίβειες

«Αλέξανδρος-η Κατασκευή ενός Θεού» του NETFLIX: Έλληνες από όλον τον κόσμο ζητούν να διορθωθούν οι ιστορικές ανακρίβειες


Προς τον κ. Ted Sarandos

Διευθυντή του NETFLIX tsarandos@netflix.com

Αγαπητέ κ. Σαράντε,

Η International Hellenic Association (IHA) είναι μία μη κερδοσκοπική, μη πολιτική και μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Delaware των ΗΠΑ. Οι στόχοι της IHA είναι η υποστήριξη της Ελλάδας και του Ελληνισμού σε εθνικά και πολιτιστικά θέματα.

Μέσω αυτής της επιστολής, σας εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για την ταινία του Netflix «Alexander-the Makingof a God», καθώς απεικονίζει τον Αλέξανδρο ως ένα αδύναμο, νευρωτικό άτομο που καταγόταν από ένα μικρό, ασήμαντο μακεδονικό βασίλειο. Δεν αναφέρεται πουθενά στο ντοκιμαντέρ ότι η εκστρατεία του ήταν μια πανελλήνια προσπάθεια που αφορούσε σχεδόν όλες τις ελληνικές πόλεις-κράτη, τις οποίες είχε ενώσει ο Φίλιππος Β’, ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επιπλέον, από την αρχή του αποκαλούμενου ντοκιμαντέρ, ο Αλέξανδρος παρουσιάζεται ως ομοφυλόφιλος, κάτι που δεν μαρτυρείται ιστορικά. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ιστορικό Πλούταρχο, ο Αλέξανδρος είχε μόνιμη σχέση με την πριγκίπισσα της Ρόδου Βαρσίνη, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Ηρακλή, το 327 π.Χ. Αργότερα, παντρεύτηκε τη Ρωξάνη από την Σατραπεία της Βακτρίας, τη Στάτειρα, την κόρη ενός Πέρση βασιλιά, και την Παρυσάτιδα, επίσης κόρη ενός Πέρση βασιλιά. Άλλοι ιστορικοί όπως ο Αρριανός, ο Διόδωρος και ο Κούρτιος Ρούφος έχουν γράψει για τον Αλέξανδρο, ωστόσο κανένας από αυτούς δεν ανέφερε την υποτιθέμενη ομοφυλοφιλία του.

Σεβόμαστε το δικαίωμα των παραγωγών ταινιών να προσθέτουν κάποια μυθοπλασία σε ιστορικές ταινίες. Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ιστορική ακρίβεια, εφόσον υποτίθεται πως πρόκειται για ντοκιμαντέρ.

Κύριε Σαράντε, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν κατακτητής και κυρίαρχος μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας. Ήταν μια στρατιωτική ιδιοφυΐα του οποίου η στρατηγική διδάσκεται ακόμα και σήμερα σε πολλές στρατιωτικές σχολές σε όλο τον κόσμο. Ήταν μαθητής του παγκοσμίου φήμης φιλοσόφου Αριστοτέλη και κάτω από το μαξιλάρι του είχε την Ιλιάδα του Ομήρου. Ως πολιτικός, πέτυχε να ενσωματώσει λαούς πολύμορφων πολιτισμών και θρησκειών. Η επιρροή του στις μετέπειτα γενεές είχε και εξακολουθεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο, καθώς εξακολουθεί να θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Σε συνέντευξή του σχετικά με το «Alexander-the Making of a God», ο Δρ. Πωλ Κάρτλετζ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δηλώνει ότι «κινδυνεύουμε να διαστρεβλώσουμε την ιστορία όταν δίνουμε προτεραιότητα στον αισθησιασμό έναντι της αλήθειας». Οι ιστορικές ανακρίβειες σε αυτό το ντοκιμαντέρ είναι πολλές και θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να απαριθμηθούν όλες.

Η IHA ζητά από το NETFLIX να αφαιρέσει τουλάχιστον τις σκηνές που «διαφημίζουν» μια επινοημένη ομοφυλοφιλία, που προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στα μέλη μας, τα οποία προβληματίζονται αν θα συνεχίσουν  τη συνδρομή τους στο NETFLIX. Επιπλέον, ελπίζουμε να λάβετε υπόψιν σας ότι η προώθηση της ατζέντας ορισμένων ομάδων σε βάρος της ιστορικής ακρίβειας δεν πρόκειται να ωφελήσει το NETFLIX και την αξιοπιστία του ως παραγωγού ντοκιμαντέρ.

Με τιμή,

ακολουθουν υπογραφες και η διαμαρτυρια στην αγγλικη


Πηγή: International Hellenic Association

Δεν υπάρχουν σχόλια: