on 21/02/2024
Με αφετηρία τη γενέτειρά του στη Γερμανία, διέσχισε την Γαλλία και τελικά εγκαταστάθηκε στην Ισπανία.
Ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα γκρίζο λύκο ο οποίος ταξιδεύει στην Ευρώπη και έχει ήδη πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο ταξίδι λύκου που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Ο λύκος που έλαβε την κωδική ονομασία GW1909m γεννήθηκε στο Nordhorn της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία και σύμφωνα με διεθνή ομάδα ερευνητών εγκατέλειψε κάποια στιγμή τη Γερμανία διέσχισε τη Γαλλία και εγκαταστάθηκε κοντά σε ένα χωριό στα Καταλανικά Πυρηναία στη βορειοανατολική Ισπανία με τα ίχνη του όμως να έχουν χαθεί από τον Φεβρουάριο του 2023 κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς έχει εγκαταλείψει και τα Πυρηναία και έχει κατευθυνθεί σε άλλη περιοχή. Με τα μέχρι τώρα ευρήματα που υπάρχουν ο λύκος αυτός έχει ταξιδέψει τουλάχιστον 1.240 χλμ.
Η μεγαλύτερη απόσταση που είχε καταγραφεί προηγουμένως αφορούσε έναν λύκο που ταξίδεψε για 1,092 χλμ. μεταξύ Νορβηγίας και Φινλανδίας. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα «παράδειγμα της συμπεριφορικής πλαστικότητας και της φυσικής ικανότητας» των λύκων, τονίζοντας ότι πέρασε μέσα από περιοχές που υπάρχουν μεγάλοι ανθρώπινοι οικισμοί.
Εργαστήρια μοριακής γενετικής στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Καταλονία ανέλυσαν από κοινού τα κόπρανα του λύκου τα οποία περιείχαν ένα γενετικό χαρακτηριστικό που βρέθηκε σε αγέλες της Κεντρικής Ευρώπης για να εντοπίσουν το μακρύ ταξίδι του. Στην Ισπανία, τα περιττώματα εντοπίστηκαν από ειδικούς σκύλους ανιχνευτές που βοηθούν τους δασοφύλακες να παρακολουθούν τους πληθυσμούς λύκων.
Αυξάνονται οι λύκοι στην Ευρώπη
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γεγονότα διασποράς σε μεγάλες αποστάσεις είναι το κλειδί για τη σύνδεση μακρινών πληθυσμών λύκων, καθώς βοηθούν στην πρόληψη της γενετικής απομόνωσης και της αιμομιξίας.
Ωστόσο ο αυξανόμενος αριθμός λύκων στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις αγροτικών κοινοτήτων και κυνηγών. Λόγω των διαμαρτυριών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι να καταργηθεί το καθεστώς «αυστηρής προστασίας» για τον λύκο, μια πρόταση που καταδικάστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Το καθεστώς αυτό, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την άγρια ζωή και την προστασία των ενδιαιτημάτων, απαγορεύει τη θανάτωση ή αιχμαλώτιση λύκων εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε χάσει το πόνι της από επίθεση λύκου το 2022, κάλεσε τις χώρες μέλη να «λάβουν μέτρα όπου είναι απαραίτητο».
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, ο εκτιμώμενος συνολικός πληθυσμός στην Ευρώπη αυξήθηκε από τα 11.193 άτομα το 2012 στα 20.300 το 2023.
Λύκοι ζουν σε όλες τις χώρες-μέλη εκτός της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Μάλτας, και αναπαραγωγικοί πληθυσμοί υπάρχουν σε 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Πηγές: tanea.gr, Naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου