Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Ηχηρό «όχι» από τις δασικές υπηρεσίες για αιολικό σε περιοχή του Ερυμάνθου

 

 on 23/02/2024

(Πηγή φωτογραφίας: Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά)

Άρθρο του Τάσου Σαραντή στην efsyn.gr

Αρνητικά γνωμοδότησαν οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την υλοποίηση του αιολικού σταθμού στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου στη βόρεια Πελοπόννησο. Μεταξύ άλλων, στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις λήφθηκε υπόψη ότι η κατασκευή του αιολικού σταθμού θα ήταν επικίνδυνη και ακατάλληλη για τους κοντινούς οικισμούς και την περιοχή.

Το έργο, για το οποίο έχει εκδοθεί βεβαίωση παραγωγού, αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία 7 ανεμογεννητριών από την εταιρεία VOLTERA με διάμετρο ρότορα 115,71 μέτρα και ύψος πυλώνα 92 μέτρα, καθώς και τα συνοδά έργα που περιλαμβάνουν τη δημιουργία πλατωμάτων και εκσκαφές των θεμελίων των ανεμογεννητριών, δρόμους πρόσβασης συνολικού μήκους 16,24 χιλιομέτρων, την εσωτερική οδοποιία, το δίκτυο μέσης τάσης και την ανέγερση και σύνδεση νέου υποσταθμού. Οι ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να αναπτυχθούν επί της κορυφογραμμής «Μελισσοβούνι» μήκους 2,4 χιλιομέτρων περίπου και σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 1.300 έως 1.815.

Στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου Πατρών, της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας και της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου λήφθηκε υπόψη έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήμα Γεωλογίας με θέμα: «Γεωλογική έκθεση κατά της κατασκευής ΑΣΠΗΕ στην περιοχή Μελισσοβούνι Ερυμάνθου». Σύμφωνα με αυτό, οι έντονες επεμβάσεις σε πολύ μεγάλες κατά θέση κλίσεις της περιοχής θα αποτελέσουν την αφετηρία διαβρώσεων, κατολισθήσεων με επικινδυνότητα για τους κοντινούς οικισμούς, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες της περιοχής, επίδραση στους υδάτινους πόρους, καθώς η συμβολή του ορεινού όγκου στην υδατική ισορροπία των υδρολογικών λεκανών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επιπρόσθετα, θα προκαλέσουν την αλλοίωση του τοπίου και του ευρύτερου δασικού οικοσυστήματος και των προστατευόμενων οικοτόπων. Είναι ενδεικτικό ότι ο οικισμός Καλούσι απέχει μόλις 885 μέτρα από τη μία εκ των ανεμογεννητριών, ενώ εντός της έκτασης του έργου βρίσκονται οι οικισμοί Χρυσαυγή, Κατσολαίικα και Δαφνούλα. Επιπλέον, στην περιοχή του έργου, που θα υλοποιηθεί εντός δασικών εκτάσεων, επικρατεί έντονη τεκτονική δραστηριότητα.

Στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις ρόλο έπαιξε και η έλλειψη πρόβλεψης για τη διαχείριση της μεγάλης περίσσειας εδαφικού υλικού που θα προκύψει από τις εκσκαφές των χωματουργικών εργασιών που ανέρχεται σε 251.568 κυβικά μέτρα, δίχως να προβλέπεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συγκεκριμένος χώρος εναπόθεσης και καθώς η εναπόθεσή τους σε δάση, δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις δεν επιτρέπεται.

Εξάλλου, η ευρύτερη περιοχή έχει δεχθεί πολλά αιτήματα εγκατάστασης έργων αιολικών σταθμών, με τις σωρευτικές και συνεργιστικές επιπτώσεις όλων αυτών στο περιβάλλον, στη μορφολογία και φυσιογνωμία της περιοχής αλλά και στη χλωρίδα, πανίδα και ορνιθοπανίδα της να μην έχουν ουδόλως εκτιμηθεί και αξιολογηθεί συνολικά. Παράλληλα, συνυπολογίστηκε ότι η θέση των ανεμογεννητριών και των συνοδών έργων οδοποιίας είναι ενταγμένη στο προστατευόμενο δίκτυο Natura 2000 και συγκεκριμένα σε έκταση που έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας, Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά. Επιπλέον, δύο Καταφύγια Αγριας Ζωής βρίσκονται σε απόσταση 6,3 και 8,3 χιλιομέτρων από τη μία ανεμογεννήτρια, με το δεύτερο να απέχει περίπου 1,7 χιλιόμετρο από τον υποσταθμό του έργου.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: