Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Απόσυρση των κομματικών στρατών από τα Πανεπιστήμια ζητά ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ


Τα πανεπιστήμια περνούν ένα «ακαδημαϊκό δράμα» τονίζει σε σκληρή, γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ν. Σταυρακάκης.
Ως «ακαδημαϊκό δράμα» χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια με αφορμή τις εκλογές των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ), Νίκος Σταυρακάκης.
Σε γραπτή δήλωσή του ασκεί σκληρή κριτική σε πολιτικά κόμματα, πρυτάνεις και καθηγητές και τονίζει: «Βλέπουμε δυστυχώς θλιβερές "ομάδες εφόδου" ισχνών μειοψηφιών φοιτητών και πανεπιστημιακών "δασκάλων" να κάνουν χρήση όλων των πρόσφορων μορφών βίας -που εμπεδώθηκαν από τη μόνιμη πρακτική τους να διαλύουν οτιδήποτε προσπαθεί να αναπτυχθεί μέσα στα πανεπιστήμια και βρίσκεται εκτός του ολοκληρωτικού ελέγχου τους- να απαγορεύουν τη διενέργεια των εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος στα ΑΕΙ. Παράλληλα, συνάδελφοί μας, που αντιδρούν σε όλα αυτά, υφίστανται προσβολές, προγραφές, διαπομπεύσεις και κάθε είδος εξευτελισμού, ακαδημαϊκού, αλλά κυρίως ανθρώπινου».
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ ζητεί την παρέμβαση της Πολιτείας και μάλιστα τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει άμεσα να νομοθετήσει έτσι, ώστε στις εκλογικές διαδικασίες των πανεπιστημίων να υπάρχει πάντα η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, παράλληλα και με τη συμβατική. Γιατί ακόμα και σε κανονικές συνθήκες ένα σημαντικό τμήμα των πανεπιστημιακών μπορεί να βρεθεί εκτός του γεωγραφικού χώρου του Ιδρύματος για ακαδημαϊκούς λόγους (διεθνή συνέδρια, ερευνητικές συναντήσεις στο εξωτερικό, εκπαιδευτικές άδειες, κ.λπ.). «Αυτοί οι συνάδελφοι -συνήθως μεταξύ των πλέον δημιουργικών- πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους» σημειώνει.
Δεν παραλείπει να μιλήσει για «πολιτικά κόμματα (και τις συνιστώσες τους)» από τα οποία ζητεί «να αποσύρουν τους "κομματικούς στρατούς" τους από τα πανεπιστήμια και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν δωρεάν τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ως πεδίο ασκήσεων και ενίοτε πεδίο Βολής».
Ευθείες «βολές» ρίχνει και σε συναδέλφους του «νεόκοπους εθνοπατέρες και μητέρες», όπως τους χαρακτηρίζει, τονίζοντας ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση η προτροπή τους για παρεμπόδιση των εκλογικών διαδικασιών ανάδειξης των Συμβουλίων Ιδρύματος, για τη μη εφαρμογή των Νόμων, για τη βίαιη διάλυση Πειθαρχικών Συμβουλίων, για την απροσχημάτιστη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, κ.ά. Ας σταματήσουν να διαχέουν στο ευρύτερο ακαδημαϊκό σύστημα, αλλά και την κοινωνία, την πολιτική πρακτική, η οποία επί δεκαετίες έχει προκαλέσει -και με ευθύνη τους- οδυνηρές καταστροφές στις Σχολές και τα Ιδρύματα τους».
Από την σκληρή κριτική δεν γλυτώνουν οι πρυτάνεις που, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, «οφείλουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα που ασφαλώς υπάρχουν - για να φέρουν σε πέρας τις διαδικασίες και να εκλέξουν δημοκρατικά στον συντομότερο χρόνο τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: