Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Η εκστρατεία του Βασιλείου Β’ Βουλγαροκτόνου στον Καύκασο

Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης

Έχοντας τελειωσει οριστικα με τους Βουλγαρους στα Βαλκανια, ο Βασιλειος οδηγώντας 60.000 ανδρες (μεταξυ αυτων 5.000 Βαράγγους) εισεβαλλε στα τελη καλοκαιριου του 1021 στην Ιβηρια, με σκοπο να συντριψει οριστικα τους Γεωργιανούς, που ο ηγεμονας τους, Giorgi A’ ειχε εκμεταλλευτεί την απουσια του Αυτοκρατορα στα Βαλκανια και ειχε προσαρτησει συνοριακες περιοχες όπως την Αρχαια Φασιανη και το Ταω.
Με επιχειρησιακο κεντρο την Τραπεζουντα, ο γηραιος αυτοκράτωρ εισεβαλλε αμεσως στις περιοχες του Καυκασου. Μετα από αιματηρες αψιμαχιες, οι Αυτοκρατορικοι συναντησαν 50.000 Γεωργιανούς στο χωριο Shirimni, κοντα στην λιμνη Palakazio, στις 11 Σεπτεμβριου 1021. Στην σφοδρη, και απίστευτα αιματηρη συγκρουση, οι Γεωργιανοι πολεμησαν εξοχα, εφεραν σε πολύ δυσκολη θεση τους Αυτοκρατορικούς, 2 όμως απανωτες αντεπιθέσεις των σκληροτραχηλων βετεράνων του Βουλγαροκτονου, οδηγούμενες από τον ιδιο τον Αυτοκρατορα(!) συνετριψαν ολοσχερως τους Γεωργιανούς, ενώ 2 υψηλόβαθμοι Ιβηρες αξιωματικοι, ο Rati Baghvashi και ο Khursi, επεσαν νεκροι. Με την ελευση του χειμωνα, ο Βασιλειος αποσυρθηκε στην Τραπεζουντα, που ειχε καταστεί ένα γιγαντιο στρατοπεδο.
Στα τελη Μαρτιου όμως του 1022, και πριν ακομα λιωσουν τα χιονια απο τις διαβασεις του Καυκασου, ο Βασιλειος εισεβαλλε ξανα στην Γεωργια, ενώ οι Βαράγγοι του «αφανιζαν τα παντα» (Σκυλιτζης 113-8, Laxdaella Saga 224-9). Οι δυο στρατοι συναντηθηκαν ξανα στην τοποθεσια Svindax, οπου οι Γεωργιανοι συνετρίβησαν εκ νεου, ενώ το ανθος της Γεωργιανης Αριστοκρατιας στην κυριολεξια εξοντωθηκε (5 Απριλιου 1022). Ο Βασιλειος αφου δεχτηκε την υποτελεια του Γεωργιανου ηγεμονα και την επιστροφή των αρπαχθεντων περιοχων, ρυθμισε τα πραγματα στην περιοχη συμφωνα με τα Ελληνικα συμφεροντα και επεστρεψε στην Κων/πολη (Σεπτέμβριος 1022).
Πλεον, το ειδικο βαρος της Αυτοκρατοριας ηταν τετοιο, που δεν υπηρχε μετωπο που οι αντίπαλοι να μην συντριβουν ανηλεως κατω από το στιβαρο χερι του Βουλγαροκτονου, των φοβερων βετεράνων, και των…Βαραγγων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: