Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

H ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΘΕΪΑ. Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ονος Βαρλααμ mikr.

ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΦΑΝΗΚΕ ΠΟΥ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΕΜΙΑ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΤΟΥΣ; ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΙ;


 Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Του Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου


«Ο έλεγχος συνιστάται απο την Αγία Γραφή. Και προπαντώς είνε καθήκον των πνευματικών ποιμένων και οδηγών. Ο απόστολος Παύλος, γράφων προς τον έπίσκοπον της Εφέσου Τιμόθεον, παραγγέλλει· «Έλεγξον, επιτίμησον, παρακάλεσον» (Β΄ Τι. 4:2). «Τους αμαρτάνοντας ενώπιον πάντων έλεγχε, ίνα και οι λοιποί φόβον έχωσι» (Α΄ Τι. 5,20). Ο ίδιος δε ο Παύλος, όπως βλέπομεν εις τας Πράξεις καί εις τας Επιστολάς του, ήλεγχε και εκαυτηρίαζε, αλλά και αφώριζε και παρέδιδεν εις τον Σατανάν προς βασανισμόν καί σωφρονισμόν πρόσωπα, τα όποια εξετρέποντο εκ της τροχιάς της πίστεως και της ηθικής ζωής και προεκάλουν δημόσιον σκανδαλισμόν. Ο ιερός Χρυσόστομος, παρατηρών εκείνους, οι οποίοι εσκανδαλίζοντο εκ του ελέγχου και δεν συνεφώνουν προς τον ελεγκτικόν λόγον, έλεγεν: Οι θρασεϊς αμαρτάνουν δημοσίως. Ψεύδονται, κλέπτουν, αδικούν, καταπατούν θείους και ανθρωπίνους νόμους, βλασφημούν τον Θεόν, διασαλεύουν την ηθικήν τάξιν. Και εγώ να μη τους ελέγξω; Πώς θα συγκρατηθή το κακόν; Δια τούτο έγιναν τα άνω κάτω καί τα κάτω άνω, διότι ούτε ελέγχομεν, ούτε ελεγχόμεθα, λέγει επίσης ο ιερός πατήρ. Ο Σωκράτης έλεγεν, ότι βίος ανεξέλεγκτος είνε βίος αβίωτος. Ήσκησε δε καυστικόν και εκτεταμένον έλεγχον των συγχρόνων του. Και δια τον έλεγχον εμισήθη υπό αρχόντων και κατεδικάσθη εις τον διά κώνειου θάνατον». (Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης, 1983).
Η δουλειά του επισκόπου δεν είναι να λέει· Καλημέρα και στον άγγελο, καλημέρα και στο διάβολο, ούτε να κολακεύει την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: