Ήταν τέτοιος ο προπαγανδιστικός ορυμαγδός αυτών των ημερών περί «επιτυχίας», «νίκης» και τα τοιαύτα, σχετικά με το κείμενο του Eurogroup της Παρασκευής, που υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες νόμιζες πως άλλο κείμενο διάβασες εσύ και άλλο οι πανηγυρίζοντες.
Επειδή κάποιοι πιστεύουν πως είναι δυνατόν να κοροϊδεύεις συνεχώς τους πάντες, επειδή με το ψέμα πήραν την εξουσία και με το ψέμα πιστεύουν ότι θα την διατηρήσουν, τα πράγματα έχουν ως εξής:
Κατ’ αρχήν δεν πρόκειται για συμφωνία, αλλά για ανακοινωθέν.
Και δεν πρόκειται για συμφωνία, διότι τελεί υπό την αίρεση της αποδοχής εκ μέρους των εταίρων των προτάσεων της κυβέρνησης.
Επίσης, η κυβέρνηση κατάπιε αμάσητα όλα τα τελεσίγραφα, παρά τους λεονταρισμούς των τελευταίων ημερών:
Πρώτο τελεσίγραφο ως χθες, Καθαρά Δευτέρα, «πριν τη λήξη του ωραρίου», όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Λαγκάρντ.
Δεύτερο τελεσίγραφο, ως το τέλος Απριλίου, διότι η παράταση ήταν τετράμηνη (και όχι εξάμηνη που ζητούσε η κυβέρνηση) και αυτή κουτσουρεμένη. Όπως αναφέρεται, η λίστα της κυβέρνησης θα συγκεκριμενοποιηθεί ως το τέλος Απριλίου.
Τρίτο τελεσίγραφο, ως το καλοκαίρι, οπότε και θα υπογραφεί το επόμενο Μνημόνιο.
Και από εδώ και πέρα έχουμε και λέμε – βάσει ακριβώς του ανακοινωθέντος της προηγούμενης Παρασκευής:
-Το Eurogroup σημειώνει ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης υποβλήθηκε «στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων».
-Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης (review, κανονικά, κανονικότατα, όπως τη λέγαμε πάντα) στη βάση των όρων της τρέχουσας συμφωνίας.
-Κάνει αναφορά σε ευελιξία, που την αποκαλεί ωστόσο δεδομένη, εννοώντας ότι αυτή υπήρχε πάντα.
-Αναφέρει ότι αυτή (η αξιολόγηση, που προεκλογικά και μετεκλογικά αρνούνταν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διακηρύσσοντας και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ολοκληρωθεί) θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς (όπως λέμε τώρα την τρόικα σε αυτό το ξεδιάντροπο παιχνίδι των λέξεων).
-Αναφέρεται σαφώς ότι οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μια πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας, 23 Φεβρουαρίου. Και ότι οι θεσμοί θα παράσχουν μια πρώτη άποψη για το αν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή, για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μια επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης (νάτη πάλι η καταραμένη η αξιολόγηση).
-Αναφέρεται ακόμη: Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης (ναι, ναι) της επεκταθείσας (ναι, ναι) συμφωνίας με τους θεσμούς (ξανά ναι) θα επιτρέψει με τη σειρά της την όποια εκταμίευση της δόσης από το τρέχον πρόγραμμα (ξανά μανά ναι). Αυτό δηλαδή που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να της επιβάλουν την αξιολόγηση που ξόρκιζε και να μην πάρει και τα λεφτά.
-Επίσης: Ενόψει της αξιολόγησης (αμάν πια!), τα κεφάλαια του ΤΧΣ (που με την προηγούμενη κυβέρνηση θα μετατρέπονταν σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης για να βγούμε από τα μνημόνια και να δανειζόμαστε με ασφάλεια από τις αγορές), παραμένουν στον EFSF, «άνευ δικαιωμάτων τρίτων» (δηλαδή χωρίς να μπορεί να τα πάρει η παρούσα κυβέρνηση, που προεκλογικά και μετεκλογικά επέμενε ότι θα αποσπάσει από εκεί 3 δις για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια, να φτιάξει αναπτυξιακή τράπεζα και ό,τι άλλο του κατέβαινε καθενός στο κεφάλι). Μοναδικός σκοπός του ποσού παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και προβλέπεται ότι θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος της ΕΚΤ – και όχι των μαθητευόμενων μάγων. («Ευτυχώς!», ανέκραξε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου, αδειάζοντας όλους τους υπόλοιπους με τη φράση «δεν ξέρω ποιος τα έλεγε αυτά, εγώ όχι»!)
-Αναφέρεται επίσης στο ανακοινωθέν ότι το ΔΝΤ «θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του» (Σ.Σ. Το ΔΝΤ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό).
-Επίσης: Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. (Δηλαδή θα είναι και βαθύτερη και ευρύτερη…)
-Επίσης, πάντα κατά το ανακοινωθέν που προκάλεσε όλη αυτή την επικοινωνιακή καταιγίδα: Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεών τους προς όλους τους πιστωτές τους, στο ακέραιο και εγκαίρως. (Ως γνωστόν το κούρεμα του χρέους έχει πάει περίπτατο).
-Ακόμη: Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα (τα γνωστά «ματωμένα) πρωτογενή πλεονάσματα που προκαλούσαν, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ύφεση και φτώχεια και υποσχόταν πως θατ α καταργήσει), τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση τηςβιωσιμότητας του χρέους (οπότε παραδέχθηκαν ότι πρέπει να βγάζουν πρωτογενή πλεονάσματα για να είναι βιώσιμο το χρέος, που διακήρυσσαν ότι θα πείσουν τους εταίρους πως δεν είναι βιώσιμο). Σημειώνεται μάλιστα ότι όσον αφορά στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015, «οι θεσμοί πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015». Επί του προκειμένου, η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αλλά επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, με δεδομένο ότι η χώρα έχει από πέρσι περάσει στην ανάπτυξη, τα πλεονάσματα που θα απαιτούνταν θα μπορούσαν να μην είναι και τόσο μικρά.
-Και το ψητό: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε ακύρωση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές, που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται (ναι, ναι) από τους θεσμούς (ναι, ναι, ναι). Οπότε, τα μέτρα θα συνεχιστούν, κι’ ας υπόσχονταν πως θα ακυρώνονταν. Επ’ αυτού, η κυβέρνηση αισθάνθηκε το βράδυ της Παρασκευής να διευκρινίσει πως «η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος». Ναι, αλλά ποιος εγγυάται ότι θα γίνουν δεκτές οι απόψεις τους περί του τι έχει δημοσιονομικό κόστος και τι όχι;
-Τέλος, ιδού ποια είναι η μοναδική δέσμευση που ανέλαβαν οι εταίροι: «Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα, μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».
Δεν ξέρω ποιο κείμενο θέλει να διαβάζει ο ένας και ο άλλος, αλλά αυτό είναι το κανονικό κείμενο, με την κανονική επέκταση της κανονικής τρέχουσας συμφωνίας, του κανονικού τρέχοντος προγράμματος, της κανονικής αξιολόγησης, της κανονικής τρόικας, του κανονικού χρέους, των κανονικών μέτρων, των κανονικών δεσμεύσεων, του κανονικού ΤΧΣ, των κανονικών υποχρεώσεων προς τους δανειστές, των κανονικών πρωτογενών πλεονασμάτων και του κανονικού συμφωνηθέντος πλαισίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου