on 11/04/2025
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαιρετίζει την πρόσφατη επικαιροποίηση του Παγκόσμιου Κόκκινου Καταλόγου της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), στην οποία αποτυπώνεται η πρόοδος της χώρας μας σε θέματα αξιολόγησης της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα (https://www.iucnredlist.org/), η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη σε αριθμό αξιολογημένων ειδών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Εικόνα 1). Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι η διάκριση αυτή οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη ολοκλήρωση του Κόκκινου Καταλόγου της Ελλάδας (https://redlist.necca.gov.gr/), έργο μείζονος σημασίας για τη διατήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς.
Το έργο, που διήρκησε πάνω από δύο έτη και ολοκληρώθηκε το 2024, συνιστά τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα προσπάθεια καταγραφής και αξιολόγησης του κινδύνου εξαφάνισης των ειδών της ελληνικής χλωρίδας, πανίδας και μυκητοχλωρίδας. Υλοποιήθηκε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ με χρηματοδότηση από το ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ και την υποστήριξη της IUCN, της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, με τη συμβολή 140 ειδικών επιστημόνων που αξιολόγησαν συνολικά 11.470 είδη (Εικόνα 2).
Το Υπουργείο επισημαίνει ότι οι αξιολογήσεις είναι προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς αποτελούν δημόσια βάση δεδομένων, συμβάλλοντας στην ελεύθερη διάχυση της επιστημονικής γνώσης.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι για πρώτη φορά αξιολογήθηκε τόσο μεγάλος αριθμός ειδών. Στην προηγούμενη σχετική προσπάθεια το 2009 (Κόκκινα Βιβλία), είχαν αξιολογηθεί μόλις ~1.000 είδη ζώων και ~300 φυτών.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της IUCN, πάνω από το 20% των ειδών αξιολογήθηκαν ως απειλούμενα (σε κατηγορίες Vulnerable, Endangered και Critically Endangered). Το ΥΠΕΝ θεωρεί σημαντικό πως είδη όπως η Caretta caretta και το κιρκινέζι (Falco naumanni) κατατάσσονται πλέον στην κατηγορία Χαμηλού Κινδύνου, αποδεικνύοντας τη θετική επίδραση των δράσεων διατήρησης.
Η Ελλάδα, ως χώρα με εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα και περίπου 3.000 ενδημικά είδη, επιβεβαιώνει τον ιδιαίτερο ρόλο της σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι αξιολογήσεις των ενδημικών ειδών της χώρας αποτελούν και τις παγκόσμιες αξιολογήσεις αυτών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιστημονική κατανόηση και προστασία της Φύσης.
Το ΥΠΕΝ τονίζει πως ο Κόκκινος Κατάλογος της Ελλάδας αποτελεί πολύτιμο εργαλείο περιβαλλοντικής πολιτικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης, που θα αξιοποιηθεί για την αποτελεσματικότερη προστασία της ελληνικής Φύσης και την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για τη βιοποικιλότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου