on 12/04/2025
Οι Δασικές Υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (Δασαρχεία Ελασσόνας, Λάρισας και Λίμνης) υλοποίησαν σειρά δράσεων αναδάσωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία με σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που έχουν ανάγκη περιβαλλοντικής αποκατάστασης, βάσει υποδείξεων των αρμόδιων δασικών λειτουργών. Συμμετείχαν δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί, πλάι στους υπαλλήλους των Δασικών Υπηρεσιών, σε μια εμπειρία με ουσιαστικό περιβαλλοντικό αλλά και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια των δράσεων, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σημασία της προστασίας του δασικού οικοσυστήματος, συμμετείχαν ενεργά στη φύτευση δενδρυλλίων και ήρθαν σε επαφή με τις έννοιες της αναδάσωσης και της βιωσιμότητας.
Ενδεικτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν:
Δενδροφύτευση στη θέση «Προφήτης Ηλίας» Ελασσόνας (11 Απριλίου 2025)
Υλοποιήθηκε από το Δασαρχείο Ελασσόνας σε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Φυτεύτηκαν πλατύφυλλα είδη και τραχεία πεύκη. Συμμετείχαν 40 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους, οι οποίοι γνώρισαν από κοντά τη διαδικασία της αναδάσωσης και συνέβαλαν στην αναβάθμιση του τοπίου της περιοχής τους.Δενδροφύτευση στον λόφο πάνω από τον οικισμό Μακρυχωρίου, Δήμος Τεμπών
Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Μακρυχωρίου και με τη στήριξη του Δασαρχείου Λάρισας. Φυτεύτηκαν είδη όπως φράξος, χνοώδης δρύς και σφένδαμος, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα της περιοχής.Δενδροφύτευση στην Ανατολή Αγιάς (28 Μαρτίου 2025)
Μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Β3 και Β4 του 2ου Γυμνασίου Λάρισας, υπό την καθοδήγηση του Δασαρχείου Λάρισας, συμμετείχαν στη φύτευση δέντρων όπως χνοώδης δρύς, φράξος και σφένδαμος, επιλεγμένα ώστε να ταιριάζουν στο τοπικό οικοσύστημα χωρίς να διαταράσσουν τη βιοποικιλότητα.Αναδάσωση στη Λίμνη Ευβοίας (27 Μαρτίου 2025)
Στη νότια πλευρά της Λίμνης Ευβοίας πραγματοποιήθηκε αναδάσωση Μαύρης Πεύκης, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, του Δασαρχείου Λίμνης, ρητινεργατών, εθελοντών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η δράση αυτή προσέφερε ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια αναγέννησης του δασικού πλούτου της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας.
Η παρουσία των παιδιών στο δάσος, τα χαμόγελα και η διάθεσή τους για προσφορά αποτελούν πολύτιμη πηγή ελπίδας για το μέλλον. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους συμμετέχοντες για τη χαρά της συνεργασίας, τα όμορφα συναισθήματα και το γιορτινό κλίμα που συνόδευσαν κάθε στιγμή αυτής της προσπάθειας.
Οι δράσεις αναδάσωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς των Δασικών Υπηρεσιών με την τοπική κοινωνία και διαπλάθοντας υπεύθυνους, ευαισθητοποιημένους πολίτες του αύριο, που θα σέβονται, θα αγαπούν και θα προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον.
Εκ της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας / ΥΠΕΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου