Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

EΦΥΓΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ!!!


Η δασκάλα  Κατερίνα Βίδα στοΠρίλεπ (2)
Με τον ξεχασμένο Ελληνισμό της ΠΓΔΜ, ασχολήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (21 Φεβρουαρίου) η εκπομπή “ΖΟΥΓΚΛΑ” του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, στην τηλεόραση του ΑΛΤΕΡ.
Χωρίς εξάρσεις και εθνικισμούς, η εκπομπή προέβαλλε μια πραγματικότητα που μέχρι σήμερα αγνοούσαν πολλοί στην Ελλάδα, και όχι μόνο.
Την ύπαρξη ενός κομματιού Ελληνισμού, εκτός συνόρων, που λόγω των γεγονότων με τη γειτονική χώρα, “διαγράφει” για τους ιθύνοντες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, όχι μόνο σήμερα, αλλά απο πολύ παλαιά.
Συγκίνησαν τα λόγια του Θανάση Στεργίου και της Κατερίνας Βίδα, που με δική τους πρωτοβουλία λειτουργούν φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας, στο Μοναστήρι και στο Περλεπέ. Ξεκάθαρος ο πρόεδρος των Σαρακατσάνων Σκοπίων, Δημήτρης Αποστόλου, που βροντοφώναξε “Είμαστε Έλληνες“. Τέλος ό ομογενής Νίκος Κωνσταντινίδης, απο τη Ρέσνα, μίλησε για τους γηγενείς ελληνόβλαχους που παρά τις δυσκολίες, παραμένουν πιστοί στις ρίζες.
Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, που χειρίστηκε υπεύθυνα και με την πρέπουσα σοβαρότητα το θέμα, τόνισε στον “αέρα”, πως το τηλεφωνικό κέντρο της εκπομπής έχει “σπάσει” απο τηλεθεατές που θέλουν να βοηθήσουν υλικοτεχνικά τα φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας, που λειτουργούν στη γειτονική χώρα.
Με παρέμβασή του ο μητροπολίτης Περιστερίου, Χρυσόστομος, τόνισε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να στηριχτούν οι άνθρωποι στην ΠΓΔΜ και στην πολιτισμική τους προσπάθεια, για τη διατήρηση της γλώσσας και της παράδοσης, “μακριά απο πολιτικές σκοπιμότητες” όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Η εκπομπή έθεσε και ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο αφορά το αίτημα των ομογενών της ΠΓΔΜ για παραχώρηση (και) της ελληνικής υπηκοότητας, όπως συνέβη με τους Βορειοηπειρώτες.
Εμείς που αποτελούμε την ομάδα του northmacedonians.com, στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και το εξωτερικό, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που με τις λίγες δυνατότητές μας, βοηθήσαμε τη δημοσιογραφική έρευνα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και των συνεργατών του, ώστε να δημοσιοποιηθεί αυτό το σοβαρό θέμα.
http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: