Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Όχι άλλα «μέτρα και σταθμά» για το Ολοκαύτωμα και άλλα για τη Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής

  • ήτημα συνείδησης η καταψήφισή του αν δεν διορθωθεί
xarakopoulos
«Πάνω από το ένα τρίτο των Ελλήνων είναι προσφυγικής καταγωγής. Εγώ προσωπικά μεγάλωσα ακούγοντας απ’ τη γιαγιά μου όχι παραμύθια για την κοκκινοσκουφίτσα αλλά ιστορίες για την πατρίδα -και όταν έλεγε πατρίδα εννοούσε τη Μικρά Ασία- πως ο παππούς σφάχτηκε από τους Τούρκους στη Σμύρνη. Θεωρώ, λοιπόν, ύβρη τη «ρεπούσια» αντίληψη περί… συνωστισμού στην προκυμαία, προσβολή στη μνήμη του παππού μου, προσβολή στη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων της Μικράς Ασίας που βρήκαν τραγικό θάνατο, προσβολή στη μνήμη εκατομμυρίων χριστιανών της Ανατολής».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να σχολιάσει(από το δημοσιογράφο Σωτήρη Ξενάκη στο Βήμα FM) την επιστολή των 38 βουλευτών προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητείται παρέμβασή του για τη διόρθωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Όπως είπε ο πρώην υπουργός: «Αναγκαστήκαμε να στείλουμε αυτή την επιστολή στον πρωθυπουργό διότι στις προηγούμενες συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής όπου συζητήθηκε το αντιρατσιστικό δεν έγινε δεκτό, η άρνηση της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής, δηλαδή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Θράκης, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, να θεωρείται ποινικό αδίκημα όπως προβλέπεται για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.
Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλα για το ολοκαύτωμα των Εβραίων και άλλα για τη Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής, που η ίδια η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε έστω και με λανθασμένο τρόπο. Ξεκίνησε απ’ το ’94 με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, στη συνέχεια με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων.
Δεν μπορεί η ιστορία να γράφεται με σκοπιμότητες. Η Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής είναι ένα πραγματικό γεγονός. Ήταν ένα και ενιαίο το σχέδιο των Τούρκων και είναι λάθος η κατάτμησή της Γενοκτονίας από την ελληνική βουλή. Δεν τιμούν σε διαφορετική ημερομηνία το Ολοκαύτωμα στη Γερμανία και σε διαφορετική στην Πολωνία ή σε άλλες χώρες. Στο παρελθόν είχαμε αναλάβει μια πρωτοβουλία με τον Στέλιο Παπαθεμελή για μια και ενιαία αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής. Πιστεύω, τώρα, που ευαισθητοποιήθηκαν πολύ περισσότεροι βουλευτές, να επανέλθουμε κάποια στιγμή στο ελληνικό κοινοβούλιο για το θέμα διότι η ενιαία αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής, Μικρασιατών, Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων, θα διευκολύνει και το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης από την παγκόσμια κοινότητα».
Σύμφωνα με το Μάξιμο Χαρακόπουλο: «Συνέχεια της Γενοκτονίας ήταν και τα Σεπτεμβριανά του ’55 στην Πόλη και οι απελάσεις του ’64 και οι «ανοιχτές φυλακές» στην Ίμβρο. Στόχο είχαν, όλα αυτά, την εξαφάνιση των χριστιανών της Μικράς Ασίας».
Ο Θεσσαλός πολιτικός χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία και ευαισθησία για το θέμα και ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «εάν δεν υπάρχει διόρθωση, μιλώ ξεκάθαρα, εάν δεν υπάρχει εξομοίωση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, για μένα υπάρχει ζήτημα συνείδησης και δεν μπορώ να το ψηφίσω».
 http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: