Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Οι κάτοικοι της Κριμαίας ζητούν την επιστροφή των Ελλήνων!

Δημοσίευμα της εφημερίδας Novorossiya, ζητά την επιστροφή των Ελλήνων της Μαριούπολης, οι οποίοι έχουν «φυσική ροπή προς την ανάπτυξη και την πρόοδο»
26 Αυγ 2014 - 06:34
Picture 0 for Οι κάτοικοι της Κριμαίας ζητούν την επιστροφή των Ελλήνων!
Με τίτλο «Η επανεγκατάσταση των αυτοχθόνων: Να επιστρέψουν οι Έλληνεςστην Κριμαία», δημοσίευμα της εφημερίδας Novorossiya, ζητά την επιστροφή των Ελλήνων της Μαριούπολης, οι οποίοι έχουν «φυσική ροπή προς την ανάπτυξη και την πρόοδο», στην πανάρχαια κοιτίδα και γενέτειρά τους Κριμαία, την αρχαία ελληνική Ταυρίδα, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ελληνική άνοιξη» στην Κριμαία.
Όπως εξηγεί το ρωσόφωνο δημοσίευμα και αναδημοσίευσε το defencenet, είναι γνωστό ότι στους Έλληνες οφείλει η Κριμαία και όλη η Μαύρη Θάλασσα τον εκπολιτισμό της ήδη από την μακρά αρχαιότητα: «γι’ αυτό δεν τίθεται καν συζήτηση», λέει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Να υπενθυμίσω, ότι κατά την εποχή της αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Μεγάλης και συγκεκριμένα κατά το 1778, οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Κριμαίας, μαζί και οι Έλληνες, μεταφέρθηκαν στην -τότε- άδεια επαρχία του Ντονμπάς, η οποία έχει γη εύφορη για τη γεωργία και υπέδαφος πλούσιο σε πρώτες ύλες.
Οι Έλληνες που έφθασαν εκεί από την Κριμαία, εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Μαριούπολη αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Πριαζόβσκαγια. Αργότερα, υπήρξε ακόμα μία εκτόπιση ελληνικού πληθυσμού από την Κριμαία, που συνέβη κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, όταν ο Στάλιν απέλασε από εκεί, περίπου 20 εθνικές ομάδες με τη γενική και αόριστη υπόνοια ή κατηγορία της προδοσίας, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σήμερα οι Έλληνες της Μαριούπολης, υπολογίζονται σε 150.000 και, τώρα που η Κριμαία επανενώθηκε με τη Ρωσία, υπάρχει μια πρώτης τάξεως και ιστορική ευκαιρία να επιστρέψουν στην πανάρχαια κοιτίδα τους, στην Κριμαία, όπου -κατά το ρωσικό δημοσίευμα- «θα μπορούν να ωφελήσουν και να συμβάλλουν πολύ στην ανάπτυξη της περιοχής, λόγω της φυσικής ροπής τους προς στην ανάπτυξη και την πρόοδο»!
Η πρώτη δημόσια εκδήλωση της επιθυμίας των Ελλήνων για επιστροφή στην Κριμαία, ήρθε μία μόλις ημέρα πριν την επίσημη ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Στις 17 Μαρτίου, στην Συμφερούπολη, η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας, και εκπρόσωπος των 12.000 Ελλήνων της Κριμαίας, Όλγα Κοβιτίδη, δήλωσε ότι επιθυμούσε την επιστροφή των Ελλήνων στη Χερσόνησο και κάλεσε τους Έλληνες για επαναπατρισμό στην ιστορική πατρίδα τους, και κυρίως τους 150.000 Έλληνες της Μαριούπολης.
Παρόλα αυτά η «Ελληνική Άνοιξη», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχει ήδη ξεκινήσει στην Κριμαία. Από το Φεβρουάριο του 2014, πολλοί Έλληνες από τη Μαριούπολη βρίσκονταν σε αναμονή για τις εξελίξεις στην Κριμαία και την επανένωση με τη Ρωσία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «κυριολεκτικά κάθονταν επάνω στις βαλίτσες τους».
Ο Αθηναίος δημοσιογράφος, κ. Σωκράτης Γραμματικόπουλος ανέφερε στους ρωσόφωνους δημοσιογράφους: «Οι Έλληνες είναι πολύ συντηρητικοί, δεν είναι νομαδικός λαός. Η μετακίνησή τους στην Κριμαία συζητείται και βρίσκεται σε θεωρητικό στάδιο, αλλά συζητείται. Παραδοσιακά, οι Έλληνες έχουν πάντοτε την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία τους αναγάγει στα όρια του θρύλου».
«Είναι αξιοσημείωτη και η αποστροφή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνάντησή του με εκπροσώπους της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας στο Σότσι, όπου είπε: Αυτοί (οι Έλληνες) ήταν εκεί πριν από εσάς... Αυτό πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά. Στην χερσόνησο υπήρχαν αυτόχθονες λαοί που είναι ακόμη σε καταστολή», υπενθύμισε ο πρόεδρος των βετεράνων του εθνικού κινήματος κ. Άϊντερ Μουσταφάγεφ.
Αυτή η προοπτική υποθέτω πως θα έχει κινητοποιήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ (έχει άλλωστε αεροδρόμιο η Κριμαία για προσγείωση του ελληνικού πρωθυπουργικού αεροσκάφους, για όσους κουράζει το ταξίδι με αεροπλάνο της γραμμής), ώστε να μη βρεθούμε πάλι προ εκπλήξεως, με δεδομένο ότι οι Τούρκοι έχουν αγκαλιάσει τους Τάταρους (όπως συνέβη με την Μολβαδία, και την απώλεια 250.000 ελληνογενών Γκαγκαούζων, για τους οποίους υπήρξε πλήρης αδιαφορία, και εκλέγουν Τούρκο κυβερνήτη στην Γκαγκαουζία).

Ο Μακεδών
http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=190959

Δεν υπάρχουν σχόλια: