Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Τζέφρι Σακς: «Η Ελλάδα πληρώνει τα λάθη της Γερμανίας»

Ο διάσημος οικονομολόγος της αμερικανικής σχολής σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο NEWSBOMB  είναι καταπέλτης κατά της πολιτικής που επέβαλε το Βερολίνο στη χώρα μας.
Σκληρή κριτική για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Γερμανία την ελληνική κρίση, ασκεί ο διάσημος οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Columbia μέσω του NEWSBOMB. Ο Τζέφρι Σακς είναι καταπέλτης κατά της πολιτικής που επέβαλε η Γερμανία στην Ελλάδα μέσω των σκληρών και αδυσώπητων μέτρων λιτότητας που επί τέσσερα χρόνια έχουν στραγγίξει την χώρα μας.

Όπως χαρακτηριστικά λέει: «Η Ελλάδα πληρώνει όλα αυτά τα χρόνια την καταστροφική πολιτική της Γερμανίας. Σίγουρα υπήρχε ένα σοβαρό διαχειριστικό έλλειμμα επί δεκαετίες ολόκληρες στην Ελλάδα, ωστόσο η Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχουν επιβάλλει στην χώρα σας πολιτικές που ελάχιστα την έχουν βοηθήσει για την έξοδο από την κρίση».
Η επικριτική γραμμή του Τζέφρι Σακς κατά της Γερμανίας δεν είναι τυχαία. Εκφράζει την αμερικανική σχολή σκέψης που αντιτάσσεται σθεναρά στις επιλογές τις σκληρής λιτότητας που από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα, οι οποίες έχουν γίνει από την Γερμανία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Νότια Ευρώπη.
Ο Σακς, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως εμπνευστής των πολιτικών του «δόγματος σοκ» σε χώρες στις οποίες κλήθηκε να αναμορφώσει οικονομικά, επιχειρεί μία στροφή 180 μοιρών παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από αυτές οι πολιτικές, στο πρότυπο των οποίων "χτίστηκε" το οικοδόμημα της δημοσιονομικής προσαρμογής για την χώρα μας.
Ο διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έχει συμπεριληφθεί δυο φορές στην λίστα των 100 πιο ισχυρών του κόσμου του περιοδικού «Time», και είχε διατελέσει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου εχει αναφερθεί εδώ και πολλά χρόνια στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας κάτι βεβαίως που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης. πρότεινε τρόπους στήριξης της Ελλάδας από την Ευρώπη, αλλά και ανασυγκρότησης της ελληνικής παραγωγής.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η γραμμή της κυβέρνησης είναι αυτή της πρόσδεσης στο γερμανικό άρμα, κάτι για το οποίο δέχεται και τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Φαίνεται πως η κυβέρνηση περιορίζεται να δεχτεί τα εύσημα της γερμανικής πλευράς, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει κάθε λόγο να λέει τα καλύτερα για την «πρόοδο» της Ελλάδας.
Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να «ευλογήσει» και η Γερμανία τα «γένια» της, για τις επιλογές που επέβαλε στην χώρα μας. Επιλογές ωστόσο που αμφισβητούνται ανοιχτά από διάσημους οικονομολόγους, όπως ο Τζέφρυ Σακς.
newsbomb.gr
http://lithosfotos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: