Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

10 μικρές άγνωστες αθηναϊκές πλατείες

Η πλατεία Κοτζιά...πρασίνισε - ΦΩΤΟ κ VIDEOΥπήρχε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στους Αθηναίους και τις πλατείες τους. Από το «πάμε πλατεία» του Τζίμη και της παρέας του στα ‘90s, μέχρι την περσινή αναβίωση της Δεξαμενής και τις λαοθάλασσες των τελευταίων μηνών στην Αγία Ειρήνη (όπου, όπως λέγαμε και πρόσφατα, άνοιξε το 1830 το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας) δεν υπάρχει χρονική περίοδος που τα περισσότερα ραντεβού μας να μη δίνονταν σε κάποια πλατεία, ή έστω κάπου κοντά της.

Κάπου, όμως, δίπλα –ή πίσω, ή απέναντι, ή τέλος πάντων κοντά– σε αυτές τις δημοφιλείς πλατείες-προορισμούς που εξελίσσονται σε πιάτσες και βουλιάζουν από κόσμο πριν ακολουθήσουν τη μοίρα που τις θέλει να εγκαταλείπονται για χάρη της επόμενης, υπάρχουν και οι μικρές, σχετικά άγνωστες πλατείες της Αθήνας. Εκείνες με τα παράξενα ονόματα, που λέγονται ας πούμε Πλατεία Γαρδένιας ή Πλατεία Κουλούρη, στις «όχθες» των οποίων συγκεντρώνονται μικρά μπαράκια, παλιά αυθεντικά μαγειρεία, και συνεργατικά στέκια που δεν θα γίνουν ποτέ hip στέκια γεμάτα κόσμο.

Σε δέκα από αυτές τις άγνωστες αθηναϊκές πλατείες βολτάρουμε σήμερα –και όλες εκείνες τις μέρες που θέλουμε να πιάσουμε τραπεζάκι κάπου ήσυχα, για να τσιμπολογήσουμε, για να «πιούμε ένα ποτάκι να τα πούμε», ή απλώς για να χαζεύουμε τον κόσμο να κινείται, επιτέλους, αργά.

Πλατεία Κτενά, κέντρο


Το μικρό ξέφωτο του αθηναϊκού κέντρου ήταν, για τους περισσότερους από εμάς, μια έκπληξη όταν το ανακαλύψαμε το περασμένο καλοκαίρι, χάρη στο Dot, το μπαράκι με τα ωραία κοκτέιλ που άνοιξαν εδώ ο CJ Jeff και η παρέα του. Η μικρή πλατεΐτσα με τις φυλλωσιές που φωτίζονται ατμοσφαιρικά τα βράδια, ήταν δημιούργημα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας –πριν την πεζοδρόμηση, ήταν απλώς ένα ημι-εγκαταλελειμένο στενό δρομάκι του κέντρου. Θα την βρείτε κάθετη στην οδό Περικλέους (που πιο πάνω λέγεται Καραγιώργη Σερβίας, και πιο κάτω Αγίας Ειρήνης): Είναι η συνέχεια του πεζόδρομου της Ρόμβης, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Πλατεία Γαρδένιας, Ζωγράφου


Δεν έχει απλώς ένα από τα ωραιότερα ονόματα που θα βρείτε σε αθηναϊκή πλατεία. Διαθέτει, επίσης, άφθονο πράσινο, απολαυστική σκιά που της χαρίζουν τα καλοκαίρια οι ψηλοί ευκάλυπτοι οι οποίοι τη στολίζουν, και πολλά ξύλινα παγκάκια για να αράζουμε χαζεύοντας την περαντζάδα της. Δεν έχει πολλά στέκια στις όχθες της –παραμένει πιστή στη φιλοσοφία των προαναφερθέντων παγκακιών και του ελεύθερου χώρου– αν όμως επιμένετε για ένα καφεδάκι, ή ένα κοκτέιλ πιο αργά, δύο καλές προτάσεις είναι το Avec 4, που απλώνει και λίγα τραπεζάκια στην πλατεία, και το πανέμορφο Phileas Fogg, λίγα μέτρα πιο πάνω, επί της λεωφόρου Παπάγου. Αυτό που αξίζει, επίσης, να σημειώσετε, είναι η Βίλα Ζωγράφου, ακριβώς πίσω από την πλατεία, που φιλοξενεί αυτοσχέδια γλέντια, διοργανώνει μαθήματα ζωγραφικής και ανταλλακτικά παζάρια, στήνει συλλογικούς μπουφέδες και κάνει γενικώς όλα αυτά τα… τρομοκρατικά για τα οποία έχουν στιγματιστεί οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πλατεία Κουλούρη, οδός Πειραιώς

 
Είναι η ήσυχη πλευρά του Γκαζιού –τόσο ήσυχη, που οι φανατικοί θαμώνες του στη συντριπτική πλειοψηφία τους την αγνοούν. Μια μικρή τριγωνική πλατεία που σχηματίζεται από τις οδούς Δεκελέων, Ορφέως και Ελασιδών, και φιλοξενεί τα «εναλλακτικά» στέκια της περιοχής: Το υπέροχα νοσταλγικό Υποβρύχιο που σερβίρει καφεδάκι από νωρίς, και ουζάκια με μεζέδες αργότερα, το ατμοσφαιρικό Beduin με τα καλομαγειρεμένα μεζεδάκια και τα φτηνά ποτά του, και το αυθεντικά βάσκικο Jamon, με τα ιβηρικά χοιρομέρια, τα tapas και τις ωραίες του σανγκρίες.

Πλατεία Καλλιγά, οδός Πατησίων


Δεν βρίσκεται ακριβώς στην Κυψέλη, ούτε ακριβώς στα Πατήσια. Είναι η μικρή όμορφη πλατεία κάτω από την οδό Πατησίων, στις άκρες της οποίας συγκεντρώνονται μερικές από τις ομορφότερες πολυκατοικίες της πόλης: Εντυπωσιακά ομοιόμορφες, με μικρά κηπάκια, και φουντωτές φοινικιές, δημιουργήθηκαν χάρη σε ένα πρωτοποριακό πολεοδομικό σχέδιο της δεκαετίας του ’50 που επέβαλλε «μορφολογική ομοιογένεια στις νέες οικοδομές και υποχρεωτικά προκήπια».

Τραπεζάκια απλωμένα επάνω στην πλατεία δεν θα βρείτε, υπάρχουν όμως δύο πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με αυτήν και αξίζουν την προσοχή σας: Η πρώτη είναι η Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά, που διοργανώνει τακτικά ενδιαφέρουσες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν από μικρές γιορτές στην πλατεία μέχρι ανταλλακτικά παζάρια και συγκέντρωση ρούχων για τις οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Η δεύτερη είναι το υπέροχο The Flat, στο ρετιρέ της πολυκατοικίας στο 4 της οδού Καραμανλάκη, που φιλοξενεί ενδιαφέροντα workshops, προβολές ταινιών, performances, βραδιές με μουσική και άλλα πολλά.

Πλατεία Αγοράς, Μοναστηράκι

 
«Μα υπάρχει άγνωστη πλατεία στο Μοναστηράκι;» θα σκεφτείτε. Σας προκαλούμε: Δοκιμάστε να θυμηθείτε ποια είναι, πριν την αναζητήσετε στο χάρτη –ακόμα και το Google δυσκολεύεται να μας εμφανίσει αποτελέσματα γι’ αυτήν. Για να το πάρει, λοιπόν, το ποτάμι, είναι η μικρή πλατεία με τις φυλλωσιές που αγναντεύει τον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, και το τείχος της Βιβλιοθήκης του Αδριανού. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιόλου, Αδριανού και Καπνικαρέας. Επάνω της απλώνουν τραπεζάκια όμορφα café όπως η Τερίνα με τη θρυλική σοκολατόπιτα και η Υδρία, που πλημμυρίζει τους καλοκαιρινούς μήνες από τουρίστες με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς ανά χείρας.

Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, Νεάπολη

 
Βρίσκεται στα μισά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην περιοχή που αποκαλείται Παναθήναια και οι φουντωτές της μουριές δημιουργούν ένα πράσινο καταφύγιο κατά μήκος του δρόμου, αφήνοντας χώρο για να παραταχθούν στην πίσω, πιο ήσυχη πλευρά, πολλά στέκια για καφέ και φαγητό που με την τίμια, συνοικιακή τους προσωπικότητα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν φήμη η οποία ξεπέρασε τα όρια της Νεάπολης. Στο Αχίλλειον θα απολαύσετε καφεδάκι στα τραπεζάκια πλάι στα δέντρα του πάρκου, ενώ στο μουσικό μεζεδοπωλείο Duetto (πλ. Αργεντινής Δημοκρατίας 12) θα πιείτε ουζάκι στα εξωτερικά τραπεζάκια και θα το συνοδεύσετε από τις προσεγμένες γεύσεις ελληνικής κουζίνας με δημιουργικές πινελιές. Θα απολαύσετε επίσης σκοπελίτικες συνταγές, ενώ στον εσωτερικό χώρο δεν αποκλείεται τα βράδια να πετύχετε μουσική βραδιά. Οι μεγάλες δυνάμεις της πλατείας βέβαια ακούνε στο όνομα της λεωφόρου: Η μπυραρία Αλεξάνδρα (πλ. Αργεντινής Δημοκρατίας 14) είναι γνωστή για την τεράστια ποικιλία σε μπύρες, τις λαχταριστές ποικιλίες και το μελωμένο χοιρινό κότσι, που σερβίρονται σε έναν εκλεπτυσμένο εσωτερικό χώρο, ενώ το εστιατόριο Αλεξάνδρα (πλ. Αργεντινής Δημοκρατίας 8α) στην άλλη μεριά της πλατείας ποντάρει στην ελληνική κουζίνα σε ένα όμορφο, ολόλευκο περιβάλλον γεμάτο δεντράκια στον περίγυρό του. Σε όλα τα παραπάνω εστιατόρια, υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Πλατεία Ναυαρίνου, Εξάρχεια


 
Είναι σίγουρα γνωστή στους «φανατικούς» εξαρχειώτες, αλλά σίγουρα την μερίδα του λέοντος στην περιοχή απολαμβάνει η πλατεία Εξαρχείων, γι’ αυτό και σπάνια γίνεται αναφορά στα ωραία μαγαζιά και καφενεδάκια που ανοίγουν γύρω από το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο. Η αρχή γίνεται πάντα με καφέ στο παραδοσιακό καφενείο Ναυαρίνου, γνωστό και ως Γιλμάζ (Ναυαρίνου 15), που σερβίρει οικονομικό καφεδάκι ή εξίσου οικονομικές μπύρες και ουζάκι, σε τιμές από 2,50€. Η σχετική πρόσφατη άφιξη της πλατείας, όμως, που μας έχει τραβήξει την προσοχή είναι ο Βυσσινόκηπος (Ζ. Πηγής 27), στέκι αμιγώς καλλιτεχνικό – εκεί θα συναντήσετε ανθρώπους του θεάτρου – που αγαπά τις indie, world και εναλλακτικές μουσικές και ενδείκνυται για ποτάκι είτε στο όμορφο εσωτερικό του, είστε στα λίγα τραπεζάκια στο μικρό του βυσσινί «αίθριο».

Πλατεία Μεσολογγίου, Παγκράτι

 
Η πλατεία Παγκρατίου είναι πάντα πολυσύχναστη, η εναλλακτική πλατεία Προσκόπων έγινε πασίγνωστη την σεζόν που πέρασε για τα νέα στέκια που πήραν θέση στην πιάτσα. Υπάρχει όμως άλλη μια μικρή πλατεία, τόσο κοντά στη λεωφόρου Υμηττού, αλλά τόσο μακριά από την βουή της, όπου συμβαίνουν… ωραία πράγματα. Η πλατεία Μεσολογγίου ενώνει το παλιό με το καινούριο, καθώς ακριβώς απέναντι από τα παραδοσιακά καφενεδάκια της κάτω πλευράς της πλατείας, νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να ανοίξουν τα δικά τους εστιατόρια. Συγκεκριμένα, το συνεργατικό καφενείο Youkali (πλ. Μεσολογγίου 3) αποτελεί την συνδυασμένη προσπάθεια επτά φίλων, που σερβίρουν φθηνά μεζεδάκια και ποικιλίες με προϊόντα από αλληλέγγυο εμπόριο και μικρούς παραγωγούς. Ο μικρός αλλά υπέροχος εσωτερικός χώρος είναι φτιαγμένος από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ και τα λίγα τραπεζάκια έξω στην πλατεία ενδείκνυνται όσο ο καιρός το επιτρέπει – υπολογίστε περί τα 10€ για κρασί και τσιμπολόγημα. Ακριβώς δίπλα, θα βρείτε το μουσικό «Μεζεδ...άδικο» (πλ. Μεσολογγίου 5) όπου θα δοκιμάσετε ωραίους, λιτούς κι απέριττους μεζέδες σε ευχάριστο περιβάλλον με γλυκόπιοτο ρακόμελο συνοδεία μουσικών βραδιών κάθε βράδυ από την Πέμπτη ως το Σάββατο και το μεσημέρι της Κυριακής. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο – σημειώστε πως κάθε μέρα μέχρι το απόγευμα οι καφέδες στοιχίζουν 1€. Στα μικρά μυστικά της πλατείας, ο κλασικός φούρνος Κρι-Κρι (Αστυδάμαντος 5) θα σας «φιλέψει» με κάθε λογής λαχταριστά παραδοσιακά πιτάκια.

Πλατεία Ντάβαρη, Παλαιό Φάληρο

 
Από ψωμί και γλυκά, μέχρι καφέ, ρακές και κεμπάπ, η πλατεία Ντάβαρη έχει κάτι για όλες τις ώρες: Ξεκινάμε από νωρίς το πρωί με φρέσκο παραδοσιακό ψωμί από το κλασικό αρτοποιείο του Γιάκα (πλ. Ντάβαρη 2), αλλά και με πιο μοντέρνες αρτο-γεύσεις στην σύγχρονη boulangerie Frank Ze Paul (Αγ. Τριάδος 36), με τα υπέροχα αρτοσκευάσματα. Για κολασμένα γλυκά και muffins θα περάσετε από το Tourta Shop (Άρεως 104) ενώ για ιταλικό gelato και ωραιότατο παγωμένο γιαούρτι θα προτιμήσετε το «Μια γλυκιά ιστορία» (Ναυσικάς 66) με την μεγάλη ποικιλία από toppings και τις λαχταριστές κρέπες. Για φαγητό, θα δοκιμάσετε εξαιρετικό κεμπάπ και τυλιχτά… γιαουρτλού συνοδεία ρακής στα όμορφα τραπεζάκια της ταβέρνας «Τα Πιπέρια» (Λίνου 2) ενώ έναν δρόμο πιο πάνω, θα συναντήσετε και το πρόσφατο «χιτ» της περιοχής, το «Γελαστό Κρεμμύδι» (Κ. Παλαιολόγου 32) που συγκεντρώνει σμήνη κόσμου τα οποία σπεύδουν να γευτούν το ονομαστό του μπιφτέκι και τα μερακλίδικα μεζεδάκια του (υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο).  

Πλατεία Πατριάρχου, Νέα Φιλαδέλφεια


Μάλλον «αχαρτογράφητος» κόσμος για τους κατοίκους του κέντρου, η Νέα Φιλαδέλφεια έχει τα δικά της στέκια, συγκεντρωμένα γύρω από την κυκλική πλατεία Πατριάρχου: Για καφέ προτιμάμε το μοντέρνο Τριθέσιο (Προύσης 13 και Σμύρνης) με την industrial διακόσμηση και τα ωραία τραπεζάκια μέσα και έξω από το κατάστημα, για ποτά και κοκτέιλ περνάμε απέναντι στο DOC’S (Σμύρνης 23 και Προύσης) που αγαπά τις house μουσικές, ενώ για φαγητό, δοκιμάζουμε μικρασιατικές γεύσεις στον πληθωρικό «Λεμονόκηπο» (Αγίας Τριάδος 11) στην «αρχοντική» μπυραρία «Εν Αιθρία» (Βρυούλων 4 και πλ. Πατριάρχου) με τα ωραία μπαλκονάκια του και στο μερακλίδικο «Μικρασιάτικο Μεζεδοπωλείο» (Προύσσης 12 - υπολογίστε σε όλα περί τα 15-20€ κατ’ άτομο).
https://gr.news.yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: