Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Κατά Ματθαίον 5, 14 - 19



Ε΄/  14 ῾Υμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου. οὐ δύναται πόλις κρυβῆναι ἐπάνω ὄρους κειμένη· 15 οὐδὲ καίουσι λύχνον καὶ τιθέασι αὐτὸν ὑπὸ τὸν μόδιον, ἀλλ᾿ ἐπὶ τὴν λυχνίαν, καὶ λάμπει πᾶσι τοῖς ἐν τῇ οἰκίᾳ. 16 οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς.
῾Ο παλαιὸς νόμος καὶ ὁ νόμος τοῦ ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ
17 Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον καταλῦσαι τὸν νόμον ἢ τοὺς προφήτας· οὐκ ἦλθον καταλῦσαι, ἀλλὰ πληρῶσαι. 18 ἀμὴν γὰρ λέγω ὑμῖν, ἕως ἂν παρέλθῃ ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ, ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία οὐ μὴ παρέλθῃ ἀπὸ τοῦ νόμου ἕως ἂν πάντα γένηται. 19 ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν.
ΑΠΟΔΟΣΗ
Εσείς είσθε το φως του κόσμου. Δεν μπορεί να κρυφτεί μια πόλη, πού είναι χτισμένη επάνω στο βουνό. Ούτε ανάβουν το λυχνάρι και το βάζουν κάτω από το καυκί (= δοχείο πήλινο ή από ξύλο), αλλά το βάζουν στο λυχνοστάτη και έτσι φέγγει ολόκληρο το σπίτι.
Έτσι να λάμψει και το δικός σας φως μπροστά στα μάτια των ανθρώπων για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας, πού είναι στους ουρανούς.
Μη σας περάσει από το νου, πώς ήλθα για να καταργήσω τον νόμο ή τους προφήτας· δεν ήλθα να καταργήσω, αλλά να τηρήσω τον νόμο και να τον ολοκληρώσω.
Σας βεβαιώνω πώς όσο στέκει ο ουρανός και η γη ούτε ένα γιώτα ή μια γραμμή θα καταργηθούν από τον νόμο μέχρις ότου γίνουν όλα.
Όποιος λοιπόν παραβεί μια από αυτές τις ελάχιστες εντολές και θα γίνει έτσι δάσκαλος στους ανθρώπους για να κάνουν και αυτοί το ίδιο, αυτός θα είναι ο πιο μικρός και τελευταίος απ' όλους στη Βασιλεία των ουρανών.
Όποιος όμως θα τις εφαρμόσει και θα τις διδάξει, αυτός θα ονομασθεί μεγάλος στη Βασιλεία των ουρανών.

Σύντομο σχόλιο
Με την εορτή των τριών ιεραρχών, διαβάζουμε αυτό το εδάφιο από το ευαγγέλιο του Ματθαίου, το οποίο βέβαια αφορά τους μαθητές του Ιησού Χριστού, τους οποίους θα παρατηρούσαν όλοι οι άνθρωποι για να βεβαιωθούν ότι το κήρυγμά τους είναι κήρυγμα αλήθειας και όχι άλλη μια ανθρώπινη φαντασίωση. Όμως ακριβώς τα ίδια ισχύουν για τους λειτουργούς κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, τους παρατηρούν, άλλοι για να μιμηθούν τα έργα δια των λόγων τους, άλλοι για να βρουν ασυμφωνία λόγου και έργων για να τους κατηγορήσουν. Η προσήλωση του λειτουργού της παιδείας στον Λόγο του Θεού τον προφυλάσσει από τις κακοτοπιές και προσφέρει στους ακροατές και τους θεατές του το ορθώς ζειν και το πρέπον της αληθινής ζωής. Χωρίς Χριστό δεν θα είναι τα φώτα για τον κόσμο που θα τον οδηγούν στην Βασιλεία του Θεού, αλλά άχρηστοι όπως το υγρό αλάτι που δεν προσφέρει ούτε νοστιμιά ούτε συντηρεί τα τρόφιμα και γι αυτό το πετάνε σαν άχρηστο στους δρόμους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: