Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Πρωτοφανής καταδίκη στη Γαλλία: Παύση αιολικού σταθμού για τη διάσωση του κιρκινεζιού

 

 on 08/04/2025

GABRIEL BOUYS / AFP

Στις 3 Απριλίου 2025, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Μονπελιέ στη Γαλλία εξέδωσε μια απόφαση–ορόσημο για την προστασία της βιοποικιλότητας. Διέταξε την παύση λειτουργίας αιολικού σταθμού 31 ανεμογεννητριών, κρίνοντας ότι η λειτουργία του αποτελεί σοβαρή απειλή για το κιρκινέζι (Falco naumanni), ένα μεταναστευτικό και παγκοσμίως τρωτό είδος γερακιού.

Ο συγκεκριμένος σταθμός, ιδιοκτησίας της κρατικής εταιρείας EDF Renouvelables, λειτουργεί από το 2006 στο οροπέδιο του Aumelas, δυτικά του Μονπελιέ. Όπως ανέφερε ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κ. Γιώργος Μπάλιας, από τη λειτουργία του σταθμού έχει προκληθεί ο θάνατος τουλάχιστον 70 κιρκινεζιών, κυρίως κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, όταν το είδος μεταναστεύει στη Γαλλία για να φωλιάσει. Το κιρκινέζι προστατεύεται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η περιοχή αποτελεί κρίσιμο τόπο φωλεοποίησης για τον πληθυσμό του.

Το δικαστήριο καταδίκασε ποινικά την EDF Renouvelables και εννέα θυγατρικές της για καταστροφή προστατευόμενων ειδών. Επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα 500.000 ευρώ σε κάθε εταιρεία, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της EDF Renouvelables καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή και πρόστιμο 100.000 ευρώ (Le Monde, 07.04.2025).

Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη ποινική καταδίκη στη Γαλλία για περιβαλλοντικό αδίκημα που σχετίζεται με τη θανάτωση προστατευόμενων πτηνών λόγω λειτουργίας ανεμογεννητριών. Σύμφωνα με την οργάνωση France Nature Environnement Occitanie Méditerranée, που κατέθεσε την προσφυγή, από την έναρξη της λειτουργίας του πάρκου έχουν καταγραφεί από 150 έως 300 νεκρά άτομα του είδους (Le Figaro, 07.04.2025).

Όπως τονίζει ο κ. Μπάλιας, πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που αποδεικνύει ότι το ποινικό δίκαιο περιβάλλοντος μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό εργαλείο προστασίας της φύσης. Η απόφαση δεν έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά υπενθυμίζει ότι η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε έργο. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που ποινικό δικαστήριο επιβάλλει ποινές για ζημία στη βιοποικιλότητα και αυτό ενδέχεται να αποτελέσει νομικό προηγούμενο με διεθνή απήχηση.

Ο καθηγητής ολοκληρώνει την παρέμβασή του με μια εύγλωττη παρατήρηση:
«Δυστυχώς στην Ελλάδα (περισσότερο από όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ) η εγκατάσταση και λειτουργία πολλών ΑΠΕ είναι συνώνυμη (όχι άδικα) της καταστροφής οικοτόπων και ειδών πανίδας και χλωρίδας. Υπεύθυνη γιαυτό είναι η διοίκηση αλλά -σε πολλές περιπτώσεις- και το ΣτΕ».

Περισσότερες πληροφορίες:

Le Monde, «La justice ordonne la suspension d’un parc éolien pour protéger des espèces d’oiseaux», 7 Απριλίου 2025

Le Figaro, «Oiseaux protégés: la justice ordonne l’arrêt pour quatre mois du parc éolien d’Aumelas», 7 Απριλίου 2025

France Nature Environnement Occitanie Méditerranée (FNE-OccMed)

♦-♦-♦

Δεν υπάρχουν σχόλια: