Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Διατροφή και Εξεταστική περίοδος

Λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, οι απανταχού μαθητές και φοιτητές βρίσκονται μπροστά στην εξεταστική περίοδο. Το άγχος κορυφώνεται και η σωματική και πνευματική εξάντληση είναι προ των πυλών. Σύμμαχος ενάντια σε όλα αυτά, εκτός από τη κατάλληλη προετοιμασία κατά τη διάρκεια της χρονιάς, είναι η σωστή διατροφή.

Ποιοι είναι όμως οι πυλώνες της διατροφής κατά τη διάρκεια των εξετάσεων;
* Καλό είναι να αποφεύγονται τα μεγάλα και πλούσια σε λιπαρά γεύματα. Ένα λιπαρό γεύμα μειώνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης καθώς οι λιπαρές τροφές επιβραδύνουν τη διέλευση του γεύματος από το γαστρεντερικό σωλήνα, επιμηκύνουν την πέψη και επομένως επηρεάζουν αρνητικά τη συγκέντρωση και νοητική απόδοση.
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες), στους ξηρούς καρπούς - τα καρύδια είναι από τις πιό πλούσιες τροφές σε ω-3 (σ.σ) - και σε εμπλουτισμένες μαργαρίνες και τα οποία έχουν συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης και την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.
Φροντίζετε να καταναλώνετε τουλάχιστον 3-4 γεύματα τη μέρα, κατά βάση αποτελούμενα από υδατάνθρακες και καλή ποιότητα πρωτεϊνών. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και ειδικά τα ανεπεξέργαστα δημητριακά (ολικής αλέσεως) απελευθερώνουν σταδιακά τη ενέργεια και περιορίζουν την πνευματική κόπωση Από την άλλη, πιο απλές μορφές γλυκόζης όπως το μέλι, τα φρούτα, οι χυμοί και η μαύρη σοκολάτα παρέχουν ένα άμεσο καύσιμο για τον εγκέφαλο και αποφεύγονται έτσι οι ζαλάδες και η ατονία.
Από την άλλη, η ποιοτική πρωτεΐνη όπως τα ψάρια, τα αυγά, τα άπαχα πουλερικά και γαλακτοκομικά, το άπαχο κόκκινο κρέας, παρέχουν τις κατάλληλες ποσότητες βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6, χολίνης και αμινοξέων (τρυπτοφάνης, τυροσίνης) που βοηθούν στην πνευματική διαύγεια και την ενίσχυση της μνήμης.
* Άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα στην εξεταστική περίοδο είναι η Βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί), Βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ακτινίδια, πιπεριές), το μαγνήσιο (ζωικά προϊόντα, θαλασσινά, δημητριακά ολικής αλέσεως, σοκολάτα), ο ψευδάργυρος (ζωικά προϊόντα και πουλερικά, ψάρια), ο σίδηρος (κόκκινο κρέας, κακάο, ταχίνι- όσπρια, λαχανικά είναι πηγές μη αιμικού σιδήρου) καθώς και η λεκιθίνη (αυγό, γάλα, φυτικά λίπη, σόγια) που προωθεί τη γένεση βασικών νευροδιαβιβαστών και προάγει τις πνευματικές λειτουργίες.
* Σημαντικότατος παράγοντας για ένα άτομο που διαβάζει είναι η σωστή και επαρκήςενυδάτωση καθώς παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη νοητική λειτουργία. Ακόμα και μικρή σε έκταση αφυδάτωση επηρεάζει τη συγκέντρωση και τη βραχυχρόνια μνήμη. Δε ξεχνάμε, λοιπόν, σε εξεταστικές περιόδους το νερό, τους χυμούς, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά.
* Ο καφές, ιδιαίτερα η καφεΐνη που περιέχει, αποτελεί σημαντικό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε λογικές ποσότητες, προκαλεί πνευματική εγρήγορση και ελαττώνει το αίσθημα της κόπωσης. Η υπερβολική κατανάλωση όμως μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα, άγχος και αϋπνία, δηλαδή σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
* Δώστε την απαραίτητη σημασία στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Ένα καλό πρωινόπαρέχει αυξημένη συγκέντρωση, βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καλύτερη αντίληψη και βελτίωση της βραχυχρόνιας μνήμης. Το ιδανικό πρωινό για άτομα που έχουν αυξημένες πνευματικές απαιτήσεις περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα ή φυσικούς χυμούς.
* Ξεκουράστε το μυαλό και το σώμα κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Στην ουσία μιλάμε για μία περίοδο επαναλήψεων, με πρόγραμμα και καθαρό μυαλό. Μια ελαφρά δραστηριότητα (περπάτημα, βόλτα με ποδήλατο), θα αποσυμφορήσει την ένταση στο σώμα, ενώ άλλες, ευχάριστες σκέψεις στο τέλος της ημέρας θα ξεκουράσουν το μυαλό και θα διώξουν τον πανικό. Και βέβαια, μη θυσιάζετε τον ύπνο σας λόγω άγχους και ανασφάλειας καθώς κάτι τέτοιο βάζει σε κίνδυνο την απόδοση της επόμενης μέρας.
http://ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: