Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Μαντινείας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ : Ο Χριστός σήμερα δεν ζητά μαρτύριο αίματος, αλλά ζητά μαρτυρία πίστεως και αληθινής χριστιανικής και ελληνικής ζωής»

unnamed (14)Το πρωί της 22ας Μαΐου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Νεομαρτύρων και Προφήτου Ηλιού Τριπόλεως ετελέσθη ο Όρθρος και στη συνέχεια πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, επί τη μνήμη των αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, πολιούχων Τριπόλεως.
Συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ και ο Ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Εκκλησίας του Χριστού μας είναι το Μαρτύριο και από τον Πρωτομάρτυρα του Γολγοθά, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστόν, η αλυσίδα των Μαρτύρων συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας με την ανάδειξη Μαρτύρων της πίστεώς μας. Οι Πρωτομάρτυρες των πρώτων αιώνων, οι Μάρτυρες των κατακομβών και οι Νεομάρτυρες των νεότερων χρόνων έδιναν και δίνουν το αίμα τους για την Εκκλησία του Χριστού μας ….
Σήμερα τιμούμε, υμνούμε και προσκυνούμε τους δύο Νεομάρτυρες, που πότισαν με το αίμα τους το χώμα της Τριπολιτσάς. Τους Νεομάρτυρες που, με το μαρτύριό τους, στήριξαν το φρόνημα των υπόδουλων ραγιάδων, τότε που όλα τα σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Ακούστηκε τότε δυνατά στην Τριπολιτσά η φωνή των αγίων Νεομαρτύρων, οι οποίοι διατράνωσαν την πίστη τους, λέγοντας: ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το αίμα μας για τον Χριστό μας.
Έδωσαν το αίμα τους οι Νεομάρτυρες, ομολογώντας Χριστόν και τούτον εσταυρωμένον. Όταν συνελλαμβάνονταν, δεν ελυπούντο, αλλά έχαιραν, έτοιμοι να επισφραγίσουν την πίστη με το Μαρτύριό τους, με το αίμα τους και την κεφαλή τους. Αυτό το Μαρτύριο των Αγίων μας έχει καταστήσει την Εκκλησία μας αθάνατη, ώστε πύλαι Άδου ού κατισχύσουσιν αυτής…
Τα όργανα του πονηρού δεν μπορούν να νικήσουν την Εκκλησία. Ο διάβολος βλέπει τον Τίμιο Σταυρό και φριττεί, μη φέρων καθοράν αυτού την δύναμιν. Ωστόσο, προσπαθεί και εργάζεται να μην κατανύσσονται οι ψυχές των Χριστιανών μας, να μην επιτυγχάνουν τον αγιασμό τους.
Όπως οι τότε, έτσι και οι νέοι Μάρτυρες πλημμύρισαν τις φυλακές και τα μπουντρούμια. Εδώ, στην ιστορική Τριπολιτσά, πλησίον του Ιερού Ναού που βρισκόμαστε σήμερα, στο παλιό Σεράι, στις υπόγειες φυλακές και τα φοβερά μπουντρούμια, μαρτύρησαν οι έγκλειστοι Αρχιερείς και Πρόκριτοι της Τριπολιτσάς, ομολογώντας πίστη στον Χριστό και αφοσίωση στην Πατρίδα…
Οι Νεομάρτυρες δεν δείλιασαν, αλλά επιδίωξαν το Μαρτύριο. Η φλόγα του Μαρτυρίου συνέδεσε τις αλυσίδες της πίστεως και απέκοψε κάθε εχθρόν και πολέμιον της πίστεως και της Πατρίδος. Σήμερα εμείς, ελεύθεροι, τιμούμε τους Νεομάρτυρες, δοξολογούμε τους Αγίους μας, χαιρόμαστε την ελευθερία μας, εργαζόμαστε με γνώμονα το κάλο της Πατρίδος. Εμείς οι νεοέλληνες πρέπει να παραδειγματιστούμε από τους Μάρτυρες της Εκκλησίας μας. Ο Χριστός σήμερα δεν ζητά μαρτύριο αίματος, αλλά ζητά μαρτυρία πίστεως και αληθινής χριστιανικής και ελληνικής ζωής».
Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης μας ευχήθηκε η Χάρις του Χριστού μας, που ενίσχυσε τους αγίους Νεομάρτυρες, να στερεώνει και να στηρίζει την πίστη μας στις παραδόσεις των αγίων Πατέρων μας.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν άρχοντες του τόπου, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, πολιτικών και πολιτειακών αρχών και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, παρέθεσε πρόγευμα στους επίσημους προσκεκλημένους στο Ίδρυμα Τυφλών «ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ».
+Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: