Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Α. ΚΑΦΑΤΟΣ: “Αφήστε τα παιδιά, ας πεινάσουν…”


ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 
Η... ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΦΑΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ


Το παιδί σας αρνείται να φάει το φαγητό γιατί δεν του αρέσει; Μην επιμείνετε, μην το πιέσετε και μην του μαγειρέψετε κάτι άλλο. Όταν πεινάσει θα τα φάει και τα φασολάκια.
Ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, μιλώντας στην “Π” τονίζει ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες τις έχουν οι γονείς που μεγαλώνουν παχύσαρκα παιδιά και από μικρά τα κυνηγούν να φάνε για να μην μείνουν… νηστικά.
“Κανείς δεν έπαθε τίποτα εάν μείνει νηστικός μια μέρα” υπογράμμισε ο κ. Καφάτος επισημαίνοντας ότι η τακτική  “θα σου μαγειρέψω ένα άλλο φαγητό που σου αρέσει” είναι μεγάλο λάθος”.
Ο ίδιος εξηγεί: “Τα Ελληνόπουλα και ειδικά τα Κρητικόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, γιατί οι κακές συνήθειες αρχίζουν από νωρίς. Από την εγκυμοσύνη, πριν καν γεννηθεί το παιδί.
Η έγκυος πρέπει να τρέφεται υγιεινά και όχι να καταναλώνει ντόνατς, σάντουιτς, τσιπς και ένα σωρό τροφές με τρανς λιπαρά.
Είναι απαραίτητα τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι, λίγο κρέας, και όχι πολύ γάλα, όχι περισσότερα από δύο ποτήρια την ημέρα”.
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι κόκκινο ψάρι και κόκκινο κρέας (αρνί, κατσίκι, μοσχάρι, χοιρινό) πρέπει να τρώμε μόνο μια φορά τον μήνα.
Ο καθηγητής τονίζει για μια ακόμη φορά τη μεγάλη αξία του θηλασμού για 6 μήνες χωρίς άλλη τροφή για το βρέφος και τη συνέχισή του μέχρι τον 20ο  μαζί με άλλες τροφές για το παιδί.

Νηστεία όλο τον χρόνο  και για τα παιδιά

Όσον αφορά την αγωνία των γονιών να φάει το παιδί τους λέει: “Το όλο θέμα πρέπει να το βλέπουν χαλαρά και να μην επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη γιατί δεν κάνουν καθόλου καλό στο παιδί τους. Το σωστό είναι να μάθουν να τρώνε από μικρά φαγητό χωρίς αλάτι ή με ελάχιστο αλάτι. Όχι περισσότερες από δύο μερίδες γάλα την  ημέρα και να καταναλώνουν πολλά όσπρια και λαχανικά.
Το ιδανικό διατροφικό σχήμα και για ενήλικες και για παιδιά ακόμη και 2-4 ετών είναι της νηστείας και δεν εννοώ μόνο το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και τον Δεκεπανταύγουστο.  Νηστεία σημαίνει δεν τρώω κρέας Τετάρτη και Παρασκευή, αλλά ούτε και λάδι ούτε και γαλακτοκομικά. Όχι μόνο δεν κάνει κακό στα παιδιά αυτή η διατροφή αλλά αντίθετα τα κρατά υγιή.
Μια έρευνα που έγινε στη Θεσσαλονίκη και θα ανακοινωθεί σύντομα δείχνει ότι όσοι νήστευαν από την παιδική τους ηλικία έχουν 3 φορές λιγότερη οστεοπόρωση ως ενήλικες” .
Ο γιατρός υπογραμμίζει ότι το παράδειγμα πρέπει να το δίνουν οι γονείς ακολουθώντας υγιεινή διατροφή και καταλήγει: “Με απλά λόγια τα παιδιά πρέπει να τρώνε ό,τι (υγιεινό) τρώνε και οι γονείς τους.
Εάν δεν θέλουν να φάνε τις φακές, τα φασολάκια, τα χόρτα, μην αρχίσετε να αγχώνεστε. Πείτε τους απλά “εάν δεν θέλεις μην φας”. Είναι σίγουρο ότι τελικά θα φάνε γιατί είναι βέβαιο ότι θα πεινάσουν αργότερα. Με χάμπουργκερ, σουβλάκια, σοκολάτες και πατατάκια δεν μεγαλώνουν υγιή παιδιά”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: