Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Κινδυνεύουν με "λουκέτο" τα πετρέλαια του Πρίνου


Σχόλιο: Σε αυτό το μικρό παράδειγμα φαίνεται πόσο ανάξιοι είναι. Δεν μπορούν να χειριστούν αυτό το μικρό κοίτασμα, και περιμένουμε να είναι σοβαροί με τα μεγάλα στο αιγαίο και στο ίόνιο;


Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Φαίνεται ότι τα 2.000 βαρέλια την ημέρα, που ισοδυναμούν μεεξοικονόμηση πάνω από 70 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, από συνάλλαγμα που θα έβγαινε έξω από τη χώρα για αγορά αργού πετρελαίου, είναι μια αμελητέα ποσότητα για το ελληνικό δημόσιο.
Δεν εξηγείται αλλιώς η στάση του κράτους απέναντι στην– όντως μικρή, πλην πολύτιμη – υφιστάμενη ελληνική παραγωγή πετρελαίου, στον Πρίνο, η οποία όχι απλά έχει θετική συνεισφορά στο ισοζύγιο πληρωμών, αλλά συντηρεί μια ολόκληρη πόλη, διατηρώντας θέσεις εργασίας για πάνω από 350 εργαζόμενους στην περιοχή της Καβάλας, στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.
Χθες η εταιρεία, μετά από αναμονή που ξεπερνά τον ένα χρόνο, ανακοίνωσε ότι οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ήδη ανακοινωμένη και εγκεκριμένη από το αρμόδιο υπουργείο εναρμόνιση της παλιάς σύμβασης του Πρίνου με την καινούρια νομοθεσία για τα πετρέλαια,οδηγούν άμεσα σε αναστολή του συνόλου των εργασιών της στον Πρίνο. 
Λεπτομέρεια με τη δική της σημασίαη εναρμόνιση βρίσκεται σε εκκρεμότητα από πέρυσι, έχει ανακοινωθεί επισήμως από τα χείλη δύο αρμόδιων υπουργών, έχει κοινοποιηθεί στον τύπο με επίσημο δελτίο τύπου από τις αρχές Νοεμβρίου, και ακόμη δεν έχει περάσει από τη Bουλή. Φυσικά το μήνυμα που στέλνει με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο, στους επενδυτές που θέλει να προσελκύσει στην πολλά υποσχόμενη, πλην απαιτητική αγορά πετρελαίου, μόνο θετικό δεν είναι.
Τι ακριβώς είναι εκείνο που ζητάει η εταιρεία διαμαρτυρόμενη ότι η κρατική αβελτηρία, επί της ουσίας την ωθεί σε αναστολή των εργασιών στις παραχωρήσεις του Πρίνου και της Ν. Καβάλας;
Όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 6 Νοεμβρίου από το ΥΠΕΚΑ και ανακοίνωνε την υπογραφή της τροποιητικής σύμβασης για την εκμετάλλευση στο Θρακικό Πέλαγος, η εναρμόνιση της σύμβασης, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη καθώς μεταξύ άλλων αυξάνει τα έσοδα που αποκομίζει το δημόσιο από την παραχώρηση (φορολογία, συν royalties). Παράλληλα, όπως ανέφερε το ίδιο το ΥΠΕΚΑ στην ανακοίνωσή του, διασφαλίζεται η επιχειρησιακή συνέχεια για την πλήρη και ορθή εκμετάλλευση των υφιστάμενων αποθεμάτων και των νέων κοιτασμάτων, διατηρούνται οι 380 θέσεις εργασίας (300 άμεσες 80 σε υπεργολάβους), αίρονται τα εμπόδια για νέες επενδύσεις και αποφεύγεται η δημιουργία ειδικού καθεστώτοςγια το μοναδικό ανάδοχο αδειών έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα.
Το βασικό ζητούμενο φυσικά για την Energean και τη θυγατρική της Καβάλα Oil, που είναι οι παραχωρησιούχοι, είναι ότι με την τροποποιητική σύμβαση ρυθμίζεται το θέμα της χρονικής ισχύος των παρατάσεων των αδειών εκμετάλλευσης με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς και τη διεθνή πρακτική (25ετία). Μέσω της επέκτασης της σύμβασης υπάρχει η χρονική εξασφάλιση, που απαιτείται ώστε να ξεκινήσει η εταιρεία το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα που θα της επιτρέψει να συνεχίσει και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.
Καθώς λοιπόν το κοίτασμα του Πρίνου είναι ώριμο, απαιτούνται συνεχείς επενδύσεις και εντοπισμοί νέων στόχων, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η παραγωγή και να συνεχίσει η εταιρεία τη λειτουργία της.
Η ίδια η Energean έχει δεσμευτεί επισήμως για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 40 εκατ. δολαρίων το 2013 και 100 εκατ. δολαρίων το 2014 που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση μιας νέας θαλάσσιας πλατφόρμας σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα του Πρίνου για την κάθετη γεώτρηση του κοιτάσματος Ε και τη δημιουργία αγωγών για τη μεταφορά του πετρελαίου.

Προοπτική 
Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι ποια είναι τα δεδομένα γύρω από τον Πρίνο και εάν υπάρχει προοπτική στην περιοχή; Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της παραχωρησιούχου εταιρείας μόνο τα πιστοποιημένα αποθέματα που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή του Πρίνου φτάνουν τα 19 εκατ. βαρέλια. Το πετρέλαιο αυτό δε βρίσκεται σε κάποια μελέτη, έχει ήδη εντοπιστεί και πιστοποιηθεί και χρειάζεται να γίνει μια επένδυση ώστε να βγει στην επιφάνεια.
Εκτός από τα βεβαιωμένα αποθέματα, στη λεκάνη του Πρίνου, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτα σημαντικά κοιτάσματα. Μελέτη της εταιρείας Petrenel κάνει λόγο για δυνητικούς και ενδεχόμενους πόρους ύψους 603,1 εκατ. βαρελιώνεκτιμώντας ότι τα απολήψιμα αποθέματα φτάνουν τα 95 εκατ. βαρέλια.
Στην ανακοίνωσή της χθες η Energean έκανε λόγο για ακατανόητη καθυστέρηση και εμπαιγμό του επενδυτή και των εργαζομένων και ενώ έχουν ήδη χαθεί άλλοι 12 πολύτιμοι μήνες σε συζητήσεις, δεσμεύσεις και ανακοινώσεις.
Προ ημερών στη διάρκεια του συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας είχε δηλώσει ότι μετά από επενδύσεις 200 εκατ. δολαρίων που έχουν ήδη υλοποιηθεί και 19 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα, ο Πρίνος όχι μόνο δεν πέθανε αλλά έχει πολλή ζωή μπροστά του.
Φαίνεται όμως ότι το ελληνικό δημόσιο έχει αντίθετη άποψη για τη μοναδική ενεργή πετρελαϊκή επένδυση στη χώρα. 
Κεφάλαιο
http://lithosfotos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: