Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Πόσο απέχει η Εκκλησία από τό σπίτι μας; Το δίδαμα τών μάγων.


Κυριακή μετά Χρ. Γέννησιν (Ματθ. 2,13-23)

Συντάκτης επίσκοπος Αυγουστίνος Ν. Καντιώτης

Οί μάγοι φωνάζουν...

«Άναχωρησάντων των μάγων...» (Ματθ. 2,13)


ΓΙΟΡΤΕΣ έχουμε, αγαπητοί μου, εορτές πού διαρκούν όχι μία και δύο, αλλά δώδεκα ημέρες, μέχρι τα Φώτα.

Πρώτη ή ημέρα των Χριστουγέννων, ή αρχή και ή ρίζα όλων των χριστιανικών εορτών. Ήρθαμε στους ναούς και προσκυνήσαμε το Χριστό ως Θείο βρέφος, πού ή φτωχή μητέρα του δεν είχε πού να το βάλει και το ακούμπησε στη φάτνη όπου οι βοσκοί βάζουν το χορτάρι για τα ζώα. Ποιος θα το φανταζόταν, ότι το παιδί αυτό, πού δεν είχε που να σταθεί και το καταδίωκαν να το θανατώσουν, είναι ό βασιλιάς του κόσμου;

Προσκυνούμε το Θείο βρέφος. Εκατομμύρια των εκατομμυρίων άνθρωποι το προσκυνούν, και θα εξακολουθούν να το προσκυνούν, εις πείσμα των δαιμόνων και των άθεων. Καμία δύναμη δέ θα μπορέσει ποτέ να σβήσει τη μεγάλη αυτή εορτή. Έφ' όσον ανατέλλει ό ήλιος και λάμπουν τα άστρα και τρέχουν οι ποταμοί και υπάρχουν καρδιές πού πιστεύουν, δέ' θα παύση ό Χριστός να υμνείται και να δοξάζεται· άπ' το βορρά μέχρι το νότο και άπ' την ανατολή μέχρι τη δύση, «πάσα γλώσσα θα εξομολογείται ότι εις άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξα Θεού πατρός. Αμήν» (Φιλ. 2,11 και θ. Λειτ.).

Προσκυνούμε και σήμερα το Θείο βρέφος. Ποιοι το προσκύνησαν πρώτοι; Πλούσιοι, μεγιστάνες, στρατηγοί, βασιλείς, σοφοί και επιστήμονες; Όχι. Βοσκοί ήταν οι πρώτοι προσκυνητές του. Αυτοί πού, ενώ ευεργετούν τον κόσμο, περιφρονούνται από τον κόσμο. Ώ μεγαλείο της θρησκείας μας, πού άρχισε από βοσκούς, από ψαράδες, από μικρά παιδιά, από ταπεινούς της γης! Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Δείχνει, ότι ό Χριστός δεν κατοικεί σε παλάτια, δεν συχνάζει σε πανεπιστήμια και μεγάλες σχολές, δέ βρίσκεται εκεί πού είναι ή δύναμη και ή βία· αρέσκεται στις καλύβες των φτωχών, κατοικεί μέσα σε καρδιές ταπεινών όπως οι βοσκοί. Είσαι ταπεινός; νιώθεις το Χριστό· δεν είσαι ταπεινός; δέ νιώθεις τίποτα. Μέσα στις πολιτείες υπάρχουν τέρατα, επιστήμονες άθεου πάνω στα βουνά τα ευλογημένα υπάρχουν τσοπαναραίοι, πού άμα ακούν τα σήμαντρα νά χτυπάνε γονατίζουν και προσεύχονται. Αυτοί είναι ή Ελλάς, αυτοί είναι Χριστιανοί, αυτοί είναι οι πιστοί του Χριστού.

Οί βοσκοί λοιπόν αξιώθηκαν ν' ασπασθούν πρώτοι το Χριστό. Μετά από τους βοσκούς ήρθαν κάποιοι άλλοι και τον προσκύνησαν. Ποιοι είναι αυτοί; Το λέει σήμερα το ευαγγέλιο· είναι οί μάγοι. Ακούγοντας μάγους μην πάει το μυαλό σας σ' αυτούς τους μάγους και τις μάγισσες πού μέσα στις πόλεις ή γυρίζοντας από τόπο σε τόπο ξεγελούν κ' εκμεταλλεύονται τους αφελείς. Δυστυχώς ή μαγεία, με μάσκα επιστημονική, οργιάζει. Οί σημερινοί μάγοι είναι όργανα σατανικά. Πιστεύεις στο Χριστό; Αν πιστεύεις, τότε όχι ένας μάγος, όλοι οί μάγοι να μαζευτούνε κι όλα τα μάγια να κάνουνε, αν εσύ έχεις καθαρή καρδιά και λες το «Κύριε μου, ελέησον με» και τα μάτια σου δακρύζουν, οί μάγοι και οί μάγισσες διαλύονται σαν καπνός.

Όταν λέει λοιπόν το ευαγγέλιο για μάγους δεν εννοεί μάγους και μάγισσες σαν τους σημερινούς. Εκείνοι οί μάγοι ήταν άλλο είδος· ήταν οί αστρονόμοι της εποχής, έξοχοι επιστήμονες και σοφοί. Ζούσαν στα μέρη της Περσίας, όπου ό ήλιος λάμπει και ή ατμόσφαιρα είναι διαυγής και τα άστρα φαίνονται καθαρότερα το καλοκαίρι. Εκεί λοιπόν, στο περιβάλλον εκείνο, οί επιστήμονες μάγοι ανέβαιναν στις κορυφές κι όλη τη νύχτα παρατηρούσαν το πανόραμα του ουρανού Όλοι οι αστρονόμοι είναι πιστοί. Δεν υπάρχει αστρονόμος άπιστος και άθεος. Διότι τα άστρα του ουρανού είναι ένα από τα καταπληκτικότερα πράγματα του κόσμου. Λένε μερικοί ανόητοι ότι θα γκρεμίσουν τις εκκλησίες. Μπορεί να τις γκρεμίσουν, να σβήσουν τα καντήλια, να μην υπάρχει πλέον εκκλησιά στον κόσμο· αλλά ό Χριστός έχει άλλα καντήλια, πού είναι ψηλά στους ουρανούς και φωτίζουν τον κόσμο· είναι τα άστρα του ουρανού.

Λοιπόν οι μάγοι αυτοί πίστευαν στο Θεό. Και ξαφνικά ένα βράδυ βλέπουν ένα άστρο να λάμπει πιο πολύ από τα άλλα. Άστρο με ασυνήθιστη λάμψη. Παραξενεύτηκαν. Άνοιξαν τα βιβλία, διάβασαν τις προφητείες, και είδαν ότι το άστρο αυτό ήταν το μήνυμα ότι γεννήθηκε ό Σωτήρας του κόσμου. Αφού πείσθηκαν πλέον για αυτό, φόρτωσαν τις καμήλες τους με δώρα πολύτιμα, ανέβηκαν σ` αυτές και ξεκίνησαν. Πέρασαν βουνά, λαγκάδια, ποτάμια. .. Μετά από επικίνδυνο ταξίδι —γιατί οι συγκοινωνίες τότε δεν ήταν ασφαλείς— έφτασαν στα Ιεροσόλυμα, και τέλος στη Βηθλεέμ. Εκεί το άστρο στάθηκε. Βρήκαν το Χριστό, τον προσκύνησαν —δεύτεροι μετά τους βοσκούς—, άνοιξαν τα κουτιά και του προσέφεραν χρυσάφι σμύρνα και λιβάνι.

Γιατί χρυσάφι; Για να δείξουν, ότι ό Χριστός είναι ό βασιλιάς του κόσμου. Γιατί σμύρνα; Για να φανεί, ότι ό Χριστός θα θανατωθεί. Ή σμύρνα είναι φυτό πού με το άρωμα του ραντίζουν τους νεκρούς μέχρι και σήμερα στα μέρη της Ανατολής· κι όπως θα θυμάστε, όταν ό Ιωσήφ μαζί με το Νικόδημο αποκαθήλωσε το σώμα του Χριστού μας από το σταυρό, πήρε καθαρά σινδόνα, σμύρνα και αλόη και άλειψε το σώμα του. Και το λιβάνι; Για να δείξουν, ότι είναι Θεός. Το λιβάνι προσφέρεται μόνο στο Θεό, και δεν πρέπει να λιβανίζουμε ανθρώπους για λόγους συμφέροντος. Αυτά σημαίνουν τα δώρα· χρυσάφι, Χριστέ είσαι ό Βασιλεύς· σμύρνα, θα πεθάνεις για μας τους αμαρτωλούς· λιβάνι, είσαι ό Θεός ό αθάνατος.

Μετά από αυτά οι μάγοι, λέει το ευαγγέλιο, γύρισαν στην πατρίδα τους. Όχι όμως από τον ίδιο δρόμο. Γιατί όχι από τον ίδιο δρόμο; Διότι τέτοια εντολή έλαβαν. Δεν επέστρεψαν να πουν στον Ηρώδη που γεννήθηκε ό Χριστός, κι αυτός κατάλαβε ότι τον γέλασαν.

Οι μάγοι θα μας δικάσουν, αγαπητοί μου, εν ημέρα κρίσεως. Γιατί θα μας δικάσουν; Για τρεις λόγους. • Από που ξεκίνησαν οί μάγοι; Από την Περσία. Ή Περσία απέχει από την Παλαιστίνη δύο χιλιάδες χιλιόμετρα. Τι θέλω να πω' αν υποθέσουμε ότι εδώ υπήρχε μία μόνο εκκλησία κι αύτη ήταν μακριά μας χίλια χιλιόμετρα, ποιος από μας θα πήγαινε να εκκλησιαστή; Ούτε ένας. Για το άτιμο το χρήμα ξεκινάει ό άλλος και πάει μέχρι τα άκρα της γης· για το Χριστό ποιος θα ξεκινήσει; Πόσο απέχουν τα σπίτια μας από την εκκλησία; Λίγα μέτρα. Γιατί δεν εκκλησιαζόμεθα; Οι μάγοι έκαναν δυο χιλιάδες χιλιόμετρα για να δουν το Χριστό. Γι' αυτό αυτοί θα δικάσουν εκείνους πού ακούνε την καμπάνα και αδιαφορούν.

• 'Αλλά θα μας δικάσουν και για κάτι άλλο οι μάγοι. Τους είδαμε να γεμίζουν τα σακιά τους
με πολύτιμα δώρα, χρυσάφι λιβάνι και σμύρνα, και να τα προσφέρουν στο Χριστό. Μας διδάσκουν λοιπόν να προσφέρουμε κ' εμείς όπως αυτοί, να είμεθα ελεήμονες. Ποιος σήμερα
είναι ελεήμων; Πολλοί έχουν καταθέσεις. Γέμισαν οί τράπεζες, αναστενάζουν τα ταμιευτήρια. Και χτυπάει την πόρτα τους ό φτωχός, ή χήρα, το ορφανό· τους χτυπάει την πόρτα
το σχολείο, ή εκκλησία, ή πατρίδα ή έρημη, κι αυτοί δραχμή δέ' δίνουν ούτε νερό στον άγγελο τους! Τι Χριστιανοί είναι αυτοί;

• Θα μας ελέγξουν οί μάγοι εν ημέρα κρίσεως γιατί δεν εκκλησιαζόμεθα και γιατί δεν ανοίγουμε το πορτοφόλι μας. Θα μας ελέγξουν όμως και για έναν ακόμη λόγο. Ποιόν; Ότι εκείνοι δεν επέστρεψαν στην Περσία από τον ίδιο δρόμο, αλλά άλλαξαν δρόμο. Τι σημαίνει αυτό για μας; Ότι αφού πιστέψαμε στο Χριστό πρέπει ν' αλλάξουμε δρόμο, ν' αλλάξουμε τρόπο ζωής. Όχι πλέον από το δρόμο τον παλιό, το δρόμο πού πηγαίνουν όλοι. Οί μάγοι μας φωνάζουν Αλλάξτε δρόμο! Πλούσιοι και φτωχοί, μικροί και μεγάλοι, πράσινοι και κόκκινοι, λευκοί και μαύροι, αν δεν αλλάξουμε δρόμο, χαθήκαμε. Ό δρόμος πού περπατάμε, ό δρόμος της πορνείας και της μοιχείας, της φιλαργυρίας και της πλεονεξίας, της απιστίας και της αθεΐας, οδηγεί στην καταστροφή. Όλοι ν' αλλάξουμε δρόμο. Με τον καινούργιο χρόνο, πού έρχεται, ν' αφήσουμε τα πάθη, τις κακίες, τα ελαττώματα, για να 'χουμε την ευλογία του Θεού.

Οί μάγοι φωνάζουν εκκλησιάζεστε, ελεείτε, αλλάξτε δρόμο - μετανοείτε. Άμποτε όλοι ν' ακούσουμε τη φωνή των μάγων, των μεγάλων αυτών σοφών και επιστημόνων, ν' ακολουθήσουμε το Χριστό, για να έχουμε την ευλογία του εις αιώνας αιώνων αμήν.


Επίσκοπος Αυγουστίνος

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία, ή οποία έγινε στον Ι.. ναό Άγιου Βασιλείου Φιλώτα - Αμυνταίου την 26-12-1976 με άλλο τίτλο.
Καταγραφή και σύντμησης 26-12-2004

πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: