Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ:«ΚΑΚΟΜΑΘΑΜΕ, ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ»

1Του Μάνου Χατζηγιάννη

«Η καρδιά μου είναι η Ελλάδα. Έχετε ελπίδα στο Θεό,  πιάστε το χέρι του άλλου  που έχει ανάγκη, Είμαστε όμορφος λαός που έδωσε τα φώτα στον πλανήτη και θα αποδείξουμε στους  ξένους που μας κοροϊδεύουν ότι έχουμε κουράγιο».

Αυτό το μήνυμα έστειλε στον ελληνικό λαό με αφορμή και την εορτή των Χριστουγένννων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β' στη χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στη ΝΕΤ.  
Οκ. Θεόδωρος ομολόγησε πως η  καρδιά του πληγώνεται που βλέπει την Ελλάδα σε αυτήν την κατάσταση και επισήμανε πως πρέπει να δούμε ο ένας κατά προσωπο τον άλλον για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας.
«H κόλαση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο ένας γυρισμένος πλάτη στον άλλο και να μην μπορούμε να δούμε  τον άλλο κατά πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμη ότι η Αφρική τον δίδαξε πως ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει και με τα λγότερα
«Κακομάθαμε, ισοπεδωσαμε τα πάντα» σχολίασε και συμπλήρωσε “πρέπει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας εσωτερικά και να γυρίσουμε σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία”

Επισήμανε ακόμη πως τώρα θα δούμε τη νέα τάξη ανθρώπων,  τους νεόπτωχους που είναι οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια . Είπε μάλιστα πως το ίδιο παρατηρείται  και στην ομογένεια.
Τόνισε πως η Εκκλησία εκτός από το πιάτο πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους να δούνε την ελπίδα και  επίσης να βρει και να επηρεάσει τους ανθρώπους  εκείνους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. 
Είπε ακόμη πως «πιστεύω στο πνευματικό θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας»

Ερωτώμενος για το θέμα του ρατσισμού συμφώνησε πως δε φταίνε οι ξένοι για την κατάντια μας.  Ειδικά για τους Αιγύπτίους  που έχουν έρθει στη χώρα μας είπε ότι είναι πολύ καλοί άνθρωποι, και πως δεν εχουν δημιουργήσει πότε το παραμικρό πρόβλημα. «Είναι αμαρτία ο ρατσισμός» είπε και συμπλήρωσε για τους μετανάστες, «Μπορούμε να τους πούμε με καλό τρόπο πως δεν μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε άλλο, Τα φαινόμενα του ρατσισμού κάνουν κακό και σε εμάς που ζούμε εκτός Ελλάδος.»

Τόνισε πως ο Έλληνας αγαπάει το συνάνθρωπό του αλλά αποκάλυψε πως θύμα κλοπής έχει πέσει και η 90χρονη μητέρα του  στο Ηράκλειο.
«Να σοβαρευτούμε! Να βάλουμε τάξη, πως θα μπαίνουν πόσο θα παραμένουν» σχολίασε. Επισήμανε ακόμη πρόσφατα ο ίδιος μαζί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου είχαν συνάντηση στην ΕΕ για τα θέματα της Μέσης Ανατολής και συζητήθηκε και  το θέμα των μεταναστών, «Να μπούμε σε ένα πρόγραμμα και να δούμε τι θά κάνουμε -Τα καλούπια ,τα νέα, που μπαίνουν, πρέπει να εφαρμοστούν» είπε.

Ήπειρο του μέλλοντος  χαρακτήρισε την Αφρική, η οποία όπως είπε έχει πετρέλαιο στη θάλασσα, διαμάντια στα βουνά, ορυκτό πλούτο στη γη της. 

«Είναι ένας γίγαντας που κοιμάται, αλλά μπορεί να θρέψει όλο τον πλανήτη. Πληγώνεται η καρδιά μου που μοιράζεται τόσο άνισα ο πλούτος»είπε.
Είπε πως το Πατριαρχείο έχει 3000 νοσοκομεία και 6000 σχολεία  και ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες που όπως είπε  « Όπου κι αν έχω πάει με έχει βοηθήσει... Τον Έλληνα όπου κι αν τον συναντώ στην Αφρική έχει το φιλότιμο..»
Σε όλη την Αφρική, σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο, υπάρχει περίπου 200.000 ελληνισμό με περισσότερους Έλληνες στην Νότια Αφρική.  Οπως είπε ο Πατριάρχης αυξάνεται ο ελληνικός πληθυσμός, καθώς έρχονται νέα ανδρόγυνα για να βρουν δουλειές και υπάρχουν ήδη ομάδες υποδοχής. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι σε Ζάμπια, Κέιπ Τάουν, Κονγκό, Νότια Αφρική
Μάλιστα αποκάλυψε πως οι  ελληνικές κοινότητες πληρώνουν ή συνταξιούχους δασκάλους ή αδιόριστους νέους για να μάθουν τα παιδιά ελληνικά

Κατά τα άλλα σχολίασε πως ο λευκός έβαλε στην πονηρία και  σε κάποιους  ντόπιους Αφρικανούς και τους έβαλε στη λογική του «ό,τι αρπάξει»

Προτεραιότητά  του Πατριαρχείου είναι η καταπολέμηση του AIDS.  «Εγώ ξεκινάω μια μεγάλη καμπάνια για το AIDS.»είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας , αλλά συμπλήρωσε πως δεν είναι εύκολο γιατί ο Αφρικανός  είναι σε ημι-αγρία κατάσταση και είναι πολύ δύσκολο να του μιλήσει κανείς για προφύλαξη

Αποκάλυψε πως η ορθόδοξη λειτουργία  γίνεται με τον αφρικάνικο χορό γιατί έτσι «θα με αισθανθούνε πατέρα και δικό τους  πέραν του λευκού» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Δραματικά ήταν όσα αποκάλυψε για την παιδική θνησιμότητα στην Αφρική. «Από τα 10 παιδιά τα 6 είναι καταδικασμένα. Αυτό που μου μεταφέρουν τα μάτια τους είναι ο πόνος, Το ΓΙΑΤΙ...» , είπε ο κ. Θεόδωρος. Μάλιστα ακριβώς για αυτό το λόγο είπε πως έδωσε εντολή  «Αφήστε τις εκκλησίες, αφήστε τις λειτουργίες, θα κάνουμε σχολεία» 

http://www.agioritikovima.gr/eipan/13777-patriarchis-ale

Δεν υπάρχουν σχόλια: