Τα ανθυγιεινά σπορέλαια - όπως το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο και το αραβοσιτέλαιο - θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Μέχρι σήμερα τα στοιχεία που συνδέουν τα μαγειρικά έλαια με τον καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν ασαφή.
Όμως πρόσφατη αμερικανική μελέτη - έπειτα από εξέταση όγκων από περισσότερα από 80 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου, ηλικίας μεταξύ 30 και 85 ετών - ενοχοποιούν πλέον τα έλαια αυτά που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως.
Όπως προέκυψε, οι όγκοι παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα βιοενεργών λιπιδίων, τα οποία είναι μικρά λιπαρά μόρια που παράγονται όταν ο οργανισμός μεταβολίζει τα σπορέλαια και όχι πιο υγιεινά λίπη, όπως είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στο αβοκάντο και τις ελιές.
Ο διάσημος επιστήμονας Dr. Timothy Yeatman δήλωσε ότι τα ευρήματα - που δημοσιοεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Gut - υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη επαναξιολόγησης τμημάτων της δυτικής διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των προστιθέμενων σακχάρων, των κορεσμένων λιπαρών, των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των σπορέλαιων.
«Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με ανθυγιεινή διατροφή έχουν αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό τους», υποστήριξε στον Ιndependent ο Δρ Yeatman.
«Τώρα βλέπουμε αυτή τη φλεγμονή στους ίδιους τους όγκους του παχέος εντέρου και ο καρκίνος είναι σαν μια χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται - αν το σώμα σας ζει καθημερινά με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, η ικανότητά του να επουλώνει αυτή την πληγή μειώνεται λόγω της φλεγμονής και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, που τελικά επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα κορυφαία υγειονομικά ιδρύματα των ΗΠΑ έχουν διευκρινίσει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας σπορέλαιων ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου