Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ρομπότ στην Αρχαία Ελλάδα;

Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος.
Η αρχαία ελληνική μυθολογία περιέχει πολλές αναφορές σε μηχανές που είναι πολύ παρόμοιες με σύγχρονα ρομπότ. Μήπως υπήρχαν στην πραγματικότητα ή είναι απλά μια εφεύρεση της φαντασίας των αρχαίων συγγραφέων;

Στην Ιλιάδα του Ομήρου υπάρχει αναφορά για το πώς ο Ήφαιστος δημιουργεί από χρυσό δύο υπηρέτριες, οι οποίες προικισμένες με λογική,μπορούσαν να περπατήσουν και να μιλήσουν. Εκτός από αυτά, η συλλογή του Ηφαίστου περιείχεμυστηριώδεις τρίποδες που μπορούσαν να κινηθούνπρος την επιθυμητή πορεία πάνω σε χρυσούς τροχούς.

Ένα άλλο μυθικό θαύμα είναι ο δράκος που φύλαγε το χρυσόμαλλο δέρας. Ποτέ δεν κοιμόταν, το σώμα του καλυπτόταν από πλάκες χαλκού, τα μάτια πετούσαν φωτιές και στο στόμα του είχε μερικές σειρές δοντιών από χάλυβα.Ο δράκος μπορούσε να κουβαλήσει μέσα του 70 άτομα που έμπαιναν στο εσωτερικό του από κάποια «μουστάκια»,ίσως να ήταν σκοινιά. Πάνω στο τέρας βρισκόταν μια χρυσή χτένα - ίσως ραντάρ ή κεραία. Για να εξουδετερώσει τον δράκο, η Μήδεια χρησιμοποιήσε ύπνωση, η οποία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο ραντάρ με παράσιτα και παρεμβολές.Το αποτέλεσμα ήταν ότι το τέρας «έκλεισε τα μάτια του και το στόμα του", δηλαδή, το ρομπότ ήταν σταμάτησε να δουλεύει.


Δυο από τους γιούς του Αιόλου ,όταν πολεμούσαν μεταξύ τους, στον αέρα ακουγόταν ένας φοβερός θόρυβος και ήταν αδύνατο να αναπνεύσει κανείς λόγω της αποπνικτική δυσωδία. Η περιγραφεί μοιάζει με μηχάνημα που ίπταται και βγάζει αποπνικτικά καυσαέρια με άσχημη μυρωδιά.

Σε ;έναν άλλο μύθο, υπάρχει μια περιγραφή του θανάτου ενός δράκου, τον οποίο ο ήρωας διαπέρασε με τη λόγχη του. "Από το στόμα του ακούστηκε σφύριγμα και χύθηκε αφρός σε ολόκληρη τη χώρα, ο αέρας είναι κορεσμένος με την δυσωδία ...". Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί όταν τρυπηθεί ο σωλήνας βενζίνης ενός αυτοκινήτου!

Οι ταύροι με τους οποίος ο Ιάσωνας έπρεπε να οργώσει ένα χωράφι,είχαν επίσης περίεργη περιγραφή:τα πόδια των θηρίων ήταν χάλκινα,η αναπνοή τους από φωτιά και όταν κατάπιναν έβγαζαν έναν εκκωφαντικό βρυχηθμό.

Αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις αρχαίες περιγραφές που θυμίζουν ρομπότ είναι ο μυθικός Τάλως, που φύλαγε το νησί της Κρήτης.Ο Γίγαντας σφυρηλατήθηκε από χαλκό και είχε μόνο ένα αδύνατο σημείο: τον αστράγαλο που βρίσκοταν μια φλέβα που καλύπτονταν από λεπτό δέρμα. Ο Τάλως έκανε τρεις φορές την ημέρα το γύρω του νησιού και βυθίζε τα πλοία του εχθρού που προσπαθούσαν να φτάσουν στην παραλία. Εναντίον τους εκτόξευε μεγάλους ογκόλιθους και αν ο εχθρός κατάφερε να επιβιώσει, οι Τάλως έριχνε φωτιά, μια κόκκινη λάμψη που χτηπούσε τα πλοία και τους εισβολείς. Καταστράφηκε μόνος του αφού χτύπησε κατά λάθος το ευαίσθητο σημείο στο πόδι του και το ελαιώδες υγρό,το λάδι δηλαδή, που έρεε μέσα στις φλέβες του,χύθηκε έξω και σταμάσε να λειτουργεί.Έχει υπολογιστεί ότι για κάνει τρεις φορές την ημέρα το γύρο του νησίου, θα έπρεπε να κινηθεί με ταχύτητα 155 μιλίων ανά ώρα. Ίσως, ο Τάλως να ήταν το πρώτο ελεγχόμενο ρομπότ στην ιστορία.

Τα ρομπότ στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχαν μόνο σε μύθους .Το 350 π.Χ. Ελλήνας αρχιτέκτονας σχεδίασε ένα μηχανικό πουλί που μπορούσε να αιωρείται στον αέρα.Το σχήμα του ήταν αεροδυναμικό και έμοιζε με σύγχρονο αεροπλάνο.

Τα μέχρι σήμερα αρχαιολογικά ευρήματα δεν είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν τους μύθους αλλά ελπίζουμε σε νέες ανακαλύψεις!

www.anexigita.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: