Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Πρόσφυγες: Χριστιανοί Ορθόδοξοι από την Αιθιοπία ή Σουνίτες από το Πακιστάν;

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 8 Οκτωβρίου 2019. (με τον συντομότερο τίτλο «Προτιμότεροι οι Χριστιανοί πρόσφυγες»).
15 Σεπτεμβρίου 2019. Διαδήλωση Χριστιανών στην Αιθιοπία εναντίον των διώξεων που υφίστανται
15 Σεπτεμβρίου 2019. Διαδήλωση Χριστιανών στην Αιθιοπία εναντίον των διώξεων που υφίστανται
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής «υπερήφανος όταν βλέπει (την ελληνική κοινωνία να) μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική σιγά σιγά». Στην προηγούμενη φράση του μετακύλησε την πρωτοβουλία των κινήσεων από το κράτος στους μετανάστες. Δεν είπε ούτε «πόσους χρειαζόμαστε», ούτε καν «πόσους αντέχουμε». Μίλησε για «όσους επιλέξουν να κάνουν τη χώρα μας δεύτερη πατρίδα τους». Ανεξάρτητα από αριθμό και κριτήρια.
Ένα τέτοιο άλμα επιτρέπεται ίσως σε μαθητικές εκθέσεις ιδεών, οι οποίες περιγράφουν έναν ιδεατό κόσμο αγγελικά πλασμένο. Είναι όμως κάπως περίεργο για εν ενεργεία πρωθυπουργό. Χρησιμοποίησα τον όρο «μετανάστες» και όχι «πρόσφυγες», διότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης από τηλεόρασης μας διαβεβαιώνει ότι «μόνο το 7% των παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία, οι άλλοι είναι λαθρομετανάστες». Εγώ είμαι ηπιότερος στην ορολογία μου.
Η προσωπική μου άποψη καλύπτει τις δύο προαναφερθείσες προσεγγίσεις (πόσους χρειαζόμαστε, και πόσους αντέχουμε) αλλά και την δημοφιλέστατη ρήση του Ισοκράτη με όλες τις (ελαφρώς αντικρουόμενες ενίοτε) ερμηνείες. Εμφορείται όμως και από το αξίωμα ότι η προσωπική ηθική δεν μπορεί να υϊοθετηθεί από ένα κράτος, το οποίο φροντίζει πρωτίστως για την ύπαρξή του. Συνεπώς, δεν καλύπτει την μετακύληση Μητσοτάκη. Με τα προαναφερθέντα  θυμήθηκα την περίπτωση της Αιθιοπίας. Εάν κάποτε η πρωτοβουλία των κινήσεων επιστρέψει στο κράτος, όχι μόνο δεν θα είναι ντροπή, αλλά θα είναι η δέουσα πολιτική, κατ’ εμέ, να προτιμώνται ανοιχτά πρόσφυγες π.χ. από την Αιθιοπία, αντί το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν. Εξηγούμαι:
Πριν 3 εβδομάδες, στις 15.9.2019 δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην Αιθιοπία για τις διώξεις των Χριστιανών Αμχάρων από φανατικούς των Ορόμο. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο κάηκαν 30 Χριστιανικοί ναοί και σκοτώθηκαν 100 πιστοί, δυστυχώς έξω από το φως των δυτικών ΜΜΕ. Τον Ιούνιο έγινε απόπειρα πραξικοπήματος και εκτελέστηκαν πολιτικά πρόσωπα στην περιοχή που ζουν οι Αμχάροι. Παρόμοιο πογκρόμ έγινε και το 2016 ενώ συνεχίζεται και σήμερα. Οι Ορόμο είναι στην πλειονότητά τους Σουνίτες μουσουλμάνοι. Ο πρωθυπουργός Αμπίγι προέρχεται κι αυτός από τους Ορόμο, όμως είναι γνήσιος ειρηνιστής με τεράστιο έργο και υποψήφιος μάλιστα για το Νομπέλ Ειρήνης. Παλεύει να εναρμονίσει 80 εθνότητες στη χώρα του.
Στην αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για το 2018 αναφέρεται ότι 1.6 εκ. Αιθίοπες εγκατέλειψαν βίαια τα σπίτια του. Κατά 98% έμειναν στο εσωτερικό, λόγω έλλειψης χρημάτων. Πρώτη χώρα στον κόσμο. Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Συρία ήταν 900 χιλιάδες, και ασφαλώς οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό.
Οι Αιθίοπες είναι κατά 50% Χριστιανοί Ορθόδοξοι, η χώρα τους είναι η μοναδική της Αφρικής που δεν απετέλεσε ποτέ αποικία ξένων δυνάμεων (με εξαίρεση την Ιταλική κατοχή 1936-41), η Εκκλησία τους ιδρύθηκε από τον Απόστολο Μάρκο, υϊοθέτησε επίσημα τον Χριστιανισμό με τον βασιλιά Εζάνα της Αξώμης μέσω των Ελλήνων ιεραποστόλων Αιδέσιο και Φρουµέντιο στις αρχές του 4ου αιώνα, όταν δηλαδή ο Μ. Κωνσταντίνος ίδρυε την Κωνσταντινούπολη, η λέξη Αιθίωψ είνα ελληνική και απαντάται στον Όμηρο και η χώρα βρίθει ελληνικών επιγραφών, νομισμάτων κλπ.
Μακρυνά μας πολιτισμικά ξαδέλφια, έξω από το οπτικό πεδίο και το δικό μας και της Δύσης γενικότερα. Δεν εμπίπτουν φαίνεται στις κατηγορίες συνήθων διωκώμενων κατά την ρητορική της «πολιτικής ορθότητας». Έτοιμοι όμως να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας, πτωχοί, κυνηγημένοι, αυθεντικοί πρόσφυγες.
=====
Φωτογραφίες από την Αιθιοπία, την δεύτερη χώρα σε Ορθόδοξους Χριστιανούς μετά την Ρωσία, με περίπου 32-35 εκατομμύρια. Ακολουθεί, στην τρίτη θέση, η Ουκρανία με 29 εκατομμύρια (67% από 44 εκατομμύρια). Τέταρτη η Ρουμανία με 13 εκατομμύρια και πέμπτη η Ελλάδα.
Τοιχογραφία σε ναό στην Αιθιοπία
Τοιχογραφία σε ναό στην Αιθιοπία
Εσωτερικό ναού στην Αιθιοπία
Εσωτερικό ναού στην Αιθιοπία
Εορτασμός των Φώτων στην Αιθιοπία
Εορτασμός των Φώτων στην Αιθιοπία
15 Σεπτεμβρίου 2019. Διαδήλωση Χριστιανών στην Αιθιοπία εναντίον των διώξεων που υφίστανται
15 Σεπτεμβρίου 2019. Διαδήλωση Χριστιανών στην Αιθιοπία εναντίον των διώξεων που υφίστανται

Εικόνα του 15ου αιώνα που βρέθηκε στην Αιθιοπία
Εικόνα του 15ου αιώνα που βρέθηκε στην Αιθιοπία
Εικόνα της Παναγίας του Αξούμ
Εικόνα της Παναγίας του Αξούμ



Πηγές.
1. Ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, 3 Οκτωβρίου 2019, – https://youtu.be/jLgfFfp9Kj4?t=7m54s
2. Εμφάνιση του Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, 1 Οκτωβρίου 2019, https://www.youtube.com/watch?v=EWtMiRvdkYE
3. Εστία, 29.12.2015 – Μεταναστευτικό και αριστερά. http://www.antibaro.gr/article/14065
4. Washington Examiner, 22.9.2019, Ethiopian Christians march to protest church burnings
5. Public Radio International (συνεργασία και με το BBC), 16.9.2019
https://www.pri.org/stories/2019-09-16/uptick-church-burnings-raises-alarm-ethiopia
8. Απόπειρα πραξικοπήματος και δολοφονίες, Guardian, 23.6.2019 https://www.theguardian.com/world/2019/jun/23/ethiopia-coup-attempt-leaves-army-chief-shot-says-pm
9.  Αναφορά της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σελίδα 6. https://www.unhcr.org/5d08d7ee7.pdf
10. «Η “µύηση” του Αιθίοπα ευνούχου στον Χριστιανισµό. “Παράδειγµα” µεταστροφής». Μαρίκα Κιάμου, ∆ιπλωµατική εργασία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Πάτρα, 2019.
11. Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπίγι
https://en.wikipedia.org/wiki/Abiy_Ahmed
15.3.2019 «Ισοκράτης και ελληναράδικη κοπτοραπτική»
https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/15/isocrates2/
16. Ethiopia: Home to Second Highest Number of Orthodox Christians in the World
17. Ethiopian Christ icon found 500 years on

Δεν υπάρχουν σχόλια: