Για την ιστορική σημερινή Εθνική επέτειο μίλησε στο κήρυγμα του ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.”Στα αληθινά, τα σπουδαία τα δύσκολα τα ουσιαστικά είμαστε όλοι μια γροθιά. Με αυτή τη γροθιά κάνουμε το σταυρό μας, με την ίδια γροθιά ρίχνουμε τείχη για την ελευθερία μας..” ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναλυτικά το κήρυγμα του:

“Αδερφοί μου, Ξημερωθήκαμε και ανταμώσαμε στην εκκλησιά του αγίου μας, λειτουργηθήκαμε και ανάψαμε το κερί μας στη μνήμη και όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους στο Ελληνοιταλικό Πόλεμο, μέσα σε κακοπυχίες και βάσανα για να αποκόψουν την επεκτατική διάθεση του Φασισμού και του Φασίστα Μουσολίνι.
«Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Έκτακτον ανακοινωθέν: Η Ελλάς, από της 6ης πρωινής της σήμερον, ευρίσκεται εις εμπόλεμον κατάστασιν προς την Ιταλίαν! Ο στρατός μας αμύνεται του Πάτριου εδάφους! Ζήτω το Έθνος!». Με αυτό το ανακοινωθέν όλα αλλάξανε για τη χώρα το 1940 σαν σήμερα… Στο διάγγελμα του ο  Ιωάννης Μεταξάς, αναφέρει…. 
«Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τα ιεράς μας παραδόσεις.
Νυν υπέρ πάντων ο αγών!»

 Και όλα όσα συνέβησαν αδέρφια μου, γράφτηκαν στην ιστορία με χρυσά γράμματα για την αξιοσύνη του Έλληνα, το ηθικό του, το αγόγγυστο σθένος του. 
Αντισταθήκαμε, πολεμήσαμε, μέσα στα χιόνια, μέσα στις κακουχίες, δεν λιγύσαμε οι Έλληνες και αποδείξαμε για ακόμη μία φορά πως κανείς δεν μπορεί να μας πάρει την πατρίδα αμαχητή…
Στην αντίσταση αυτή και η εκκλησία μας η ορθοδοξία μας. 
Από τις πρώτες κινήσεις σε κάθε ενορία να μαζέψουν τα αφιερώματα και όλα όσα χρήματα είχαν για να τα στείλουν προς ενίσχυση του κράτους μας που έπρεπε να σταθεί όρθιο απέναντι στους εχθρούς. 
Δίπλα στην εκκλησιά και η Έλληνίδα μάνα, κόρη, αδερφή. 
Που μέσα σε δυσκολίες μπόρεσε να πλέξει, να κουβαλήσει, πολεμοφόδια, να γίνει υποζύγιο και να φτάσει όσο πιο κοντά μπορούσε στον πολεμιστή γιο, άντρα, αδελφό για να τον ενισχύσει. 
Και δίπλα Στην Εκκλησιά και τη Μάνα μια ολόκληρη Ελλάδα για την οποία όπως αναφέρθηκε σε όλο τον Κόσμο…
«Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον ενόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει αλλιώς γιατί είσθε Έλληνες… Έλληνες, σας ευγνωμονούμε».
Μπορεί στον Ελληνοιταλικό πόλεμο να νικησαμε αλλά αμέσως μετά ξεκίνησε ο αγώνας της αντίστασης μιας ολόκληρης χώρας ενάντια στον κατακτητή, Ιταλό και κατόπιν Γερμανό… 
Σκεφτείτε αδέρφια μου πως Μία από τις πρώτες πράξεις αντίστασης ήρθε και πάλι από την εκκλησία μας, από τον αρχιεπισκόπο Αθηνών,  Χρύσανθο, που είπε ΟΧΙ και δεν όρκισε την δωσίλογη κυβέρνηση του Γεωργίου Τσολάκογλου. Είπε ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος….  «Δεν μπορώ να ορκίσω Κυβέρνηση προβληθείσα από τον εχθρό, εμείς γνωρίζουμε ότι τις Κυβερνήσεις τις ορίζει ο λαός ή ο Βασιλεύς». 
Αμέσως μετά η κατοχική κυβέρνηση τον καθαίρεσε…
Δεν καθαίρεσαν όμως, δεν κατάφεραν να σταματήσουν όλα όσα κυμάτιζαν στις ψυχές των Ελλήνων, και φτερούγιζαν στις καρδιές τους και όλα αφορούσαν τη Λευτεριά.
Αυτούς τιμούμε σήμερα, για όλους αυτούς σκύβουμε το κεφάλι και γονυπετείς ζητάμε η μνήμη τους να μη χαθεί και η ιστορία μας να μην αλλοιωθεί από κανέναν. 
Από κανέναν αδέρφια μου. 
Και είναι και δικό μας χρέος να μην υπάρξει λήθη, να μην ξεχαστούν ούτε από εμάς ούτε από τους νέους μας, ούτε από τα παιδιά των παιδιών μας. 
Σας έχω πει και άλλοτε, σας επαναλαμβάνω σήμερα….
Αντιστεκόμαστε,  αγωνιζόμαστε, υπομένουμε όλα όσα μας βασανίζουν σε μία καθημερινότητα η οποία δεν είναι δική μας αλλά μας την επέβαλαν. Θα ρίξουμε τελικά περισσότερο φως στον κόσμο, φως που μοιάζει φωτιά, για να κάψει το ψέμα, την υποκρισία,  την απελπισία, την ισοπέδωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τον εμπαιγμό και κάθε πολυβολείο που καραδοκεί να σκοτώσει το συναίσθημα μας, την ψυχή του Έλληνα, τους αγώνες στη δύσκολη καθημερινότητα που μας παιδεύει, που καραδοκεί να σκοτώσει την Ελλάδα μας, την Πατρίδα μου, την πατρίδα σας, την πατρίδα όλων μας.
Θυμηθείτε αδέλφια μου, πως το έπος του 40΄ γράφτηκε για την αξιοπρέπεια μας και για τη σημαία μας, γράφτηκε από απλούς ανθρώπους που είπαν ΟΧΙ σε κάθε μορφή κατοχής. 
Αυτή την αξιοπρέπειά και την ίδια σημαία καλούμαστε να υπερασπιστούμε και όλοι εμείς. 
, με αγάπη και θυσία να δηλώνουμε σε όλο τον κόσμο, 
Σε Ευρώπη και Αμερική παντού από άκρη σε άκρη, ότι 
Είμαστε Έλληνες και στηρίζουμε ότι έχει σχέση με τις αξίες και τον άνθρωπο. 
Όσοι δεν μας πιστεύουν, όσοι μας πολεμάνε, θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, τη σύγκρουση. Αλλά είμαστε σε θέση να δώσουμε και τη ζωή μας για αυτά τα χώματα τα ιερά, για το σταυρό μας τον τίμιο για τα παιδιά μας και όλα όσα ονειρεύονται. 
Ο θεός μαζί σας και μην ξεχνάτε ότι είμαστε όλοι για τον έναν και ο κάθε ένας για όλους μας. 
Πέρα από τα καθημερινά που μπορεί να μας αποπροσανατολίζουν… Στα αληθινά, τα σπουδαία τα δύσκολα τα ουσιαστικά είμαστε όλοι μια γροθιά. 
Με αυτή τη γροθιά κάνουμε το σταυρό μας, με την ίδια γροθιά ρίχνουμε τείχη για την ελευθερία μας.
Τιμή στους Ήρωες μας, τιμή την Ελλάδα  μας τιμή στη σημαία μας, πίστη στον θεό μας.
Η Παναγιά και ο Χριστός Μαζί σας
Και του χρόνου με υγεία και χαμόγελο”