Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 στις 19.00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Ποταμιάνου, «Η Οδύσσεια των Επτανήσων – Από την Φραγκοκρατία στην Ιόνιο Πολιτεία».
Για το ντοκιμαντέρ θα μιλήσουν:
Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας
Γιώργος Κοντογιώργης, ομότιμος καθαθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας
στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού, Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, πλ. Συντάγματος
Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ
Η Οδύσσεια των Επτανήσων
του Αλέξανδρου Ποταμιάνου
Τα Ιόνια νησιά κατελήφθησαν από Φράγκους, Νορμανδούς και το Παπικό κράτος, πολύ πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Μετά την απώλεια των Ιταλικών επαρχιών από την επίθεση Λογκοβάρδων, Νορμανδών και Αράβων, η Βυζαντινή κυριαρχία στην Ιταλία τελείωσε με την άλωση του Μπάρι. Με ορμητήριο το Μπάρι, Νορμανδοί και Φράγκοι δημιουργούν προγεφυρώματα στις Δυτικές Επαρχίες του Βυζαντίου. Την περίοδο αυτή, τα Επτάνησα γνωρίζουν πολλούς κατακτητές μέχρι την άφιξη των Βενετών. Η Βενετική κατοχή, με το διαφορετικό της χαρακτήρα επιτρέπει στα Επτάνησα να διατηρήσουν την Ελληνικότητά τους και την Βυζαντινή τους παράδοση. Έτσι, καθ᾽ όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας της υπόλοιπης Ελλάδας, τα Επτάνησα, όχι μόνο αποτελούν μια πολιτιστική κιβωτό αλλά, μετά την πτώση της απολυταρχίας στην Ευρώπη και τον επαναστατικό άνεμο που οδηγεί στην δημιουργία Εθνικών κρατών, καταφέρνουν να δημιουργήσουν το πρώτο ημιανεξάρτητο Ελληνικό κράτος: την Επτάνησο Πολιτεία. Μετά από διαδοχικές κατοχές των Ρωσo-Τούρκων και των Γάλλων, καταλήγουν στην Βρετανική προστασία που συστήνει τις Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων.
Η Βυζαντινή παράδοση των νησιών, σε συνδυασμό με την επιρροή της αναγέννησης και τις νέες φιλελεύθερες ιδέες τις Δύσης, δημιουργούν έναν πολιτισμό που βασίζεται στην εργασία, στην ελευθερία και στα δικαιώματα του ανθρώπου.
Αυτές τις εξελίξεις καλύπτει το πρώτο μέρος της ταινίας του Αλέξανδρου Ποταμιάνου με τίτλο:
”Η Οδύσσεια των Επτανήσων: από την Φραγκοκρατία στην Επτάνησο Πολιτεία.”
Περιοδικό Άρδην
Διευθ.: Ξενοφώντος 4, Αθήνα, 10557
Τηλ.: 2103826319, 2103802644
Ιστότοπος: www.ardin-rixi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου