Η Παναγία μας,
φανέρωσε τον αόρατο Θεό
στους ανθρώπους,
τον απρόσιτο
και αψηλάφητο Θεό,
τον έκανε προσιτό
και ψηλαφητό.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Ρισάνος, από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, προεξήρχε στην 2η ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Η παρουσία του και η ομιλία που απηύθυνε στο τέλος της ακολουθίας, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2015», που θα ολοκληρωθούν στις 29 Μαρτίου.
Το χρονικό αυτό διάστημα της εορταστικής περιόδου, έχουν τεθεί στο Ναό προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, η θαυματουργή ιερά Εικόνα της Παναγίας της Αρμενιώτισσας, από το χωριό Αρμένιο της Λάρισας και το ιερό λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, που μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας.
Στο πρόσωπο της Παναγίας ήταν αφιερωμένη, όπως ήταν επόμενο, η σύντομη ομιλία του π. Χρήστου, που μεταξύ άλλων είπε:
«Εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε τον δικό μας άνθρωπο, την δική μας γυναίκα της προσφοράς, της αγάπης, της υπακοής, της ταπεινώσεως, της αληθείας και της ζωής, της ελευθερίας και της προσευχής, της γης και του ουρανού, του κτιστού και του ακτίστου, του προσκαίρου και του αιωνίου.
Και μπροστά Της στεκόμαστε υμνολογώντας Την και δοξολογώντας Την, τιμώντας Την με όλα αυτά τα «χαίρε». Διότι σε εκείνη βλέπουμε το θαύμα, το ανεπανάληπτο και σωτηριώδες, της σαρκώσεως εντός Της του Υιού και Λόγου του Θεού. Που Την καθιστά τη νέα κτίση του Θεού, καθώς τούτο φανερώνεται και διακηρύσσεται με την αειπαρθενία Της. Να είναι δηλαδή και μητέρα και παρθένος, νύμφη ανύμφευτος.»
Ο Ευαγγελισμός Της, η σύλληψη εκ Πνεύματος Αγίου, η κυοφορία και η γέννηση του Χριστού, προκαλούν το δέος και το θάμβος όλων μας, τόνισε, αλλά όλως ιδιαιτέρως του ποιητού του Ακαθίστου ύμνου.
Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι χρειαζόταν μία ανανέωση της δημιουργίας, λόγω του ότι ο κόσμος, εξαιτίας της πτώσεως είχε φθαρεί. Έτσι μία νέα κυοφορία ζωής γίνεται μέσα στην μήτρα της Θεοτόκου και η Παρθένος Μαριάμ βαστάζει, κυοφορεί, γεννά και δίνει σάρκα και οστά στον Κτίστη και Δημιουργό. Που γεννήθηκε ως άνθρωπος για να αναδημιουργήσει τον άνθρωπο και τον κόσμο.
Σε αυτό το έργο, σημείωσε ο π. Χρήστος, η Παναγία μας γίνεται η γέφυρα, η σκάλα, το όχημα που χρησιμοποίησε ο Θεός για να κατέβει στη γη. Υπηρέτησε το μεγάλο μυστήριο της ενσαρκώσεως του Θεού, φανέρωσε τον αόρατο Θεό στους ανθρώπους, τον απρόσιτο και αψηλάφητο Θεό, τον έκανε προσιτό και ψηλαφητό στο ανθρώπινο γένος. Στο πρόσωπο του Χριστού, οι άνθρωποι είδαν τον Θεό, άκουσαν τον Θεό, ψηλάφησαν τον Θεό.
Ακολούθως τόνισε ότι η Θεοτόκος είναι τύπος της Εκκλησίας. Όπως δηλαδή Εκείνη εκυοφόρησε, έτσι κυοφορεί η Εκκλησία τους ανθρώπους, για να γεννηθούμε στη νέα ζωή του Χριστού, την άφθαρτη και αιώνια.
Και συνέχισε:
«Και σε μας τους τιποτένιους και χοϊκούς ανθρώπους, θέλησε ο Άγιος Θεός να στείλει τον μονογενή Του Υιό για να γίνει άνθρωπος ταπεινός μέχρι θανάτου, θανάτου δε Σταυρού, για τη σωτηρία και λύτρωση μας. Και βρίσκει αυτήν την ταπεινωμένη Μαρία και της δίνει όλον τον πλούτο των χαρισμάτων Του. Διότι σε Εκείνη βρήκε, όλον τον πλούτο των αρετών.
Η ταπείνωση και η άκρα υπακοή Της κάνουν τον Θεό να την υψώσει επάνω από τους θρόνους, τις δυνάμεις και τις εξουσίες που τον δοξολογούν ακαταπαύστως.»
Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του, προέτρεψε και ευχήθηκε να μην φανούμε αχάριστοι προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ούτε να αμελούμε να την ευχαριστούμε για τις τόσες Της ευεργεσίες καθημερινώς. Γιατί εάν Την ευχαριστούμε σε εμάς επιστρέφει το κέρδος που δεν είναι άλλο, από τη μεγάλη παρρησία που θέλουμε να έχει στον Κύριο για εμάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου