Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ο πολιτισμός κατάντησε καινούργια μορφή αθεΐας.


Οι άνθρωποιπεριμένουν πολλά καλά από τούς μεγάλους ευεργέτες και φιλάνθρωπη συμπεριφοράαπό τούς πλουσίους. Ποιος είναι ό μεγαλύτερος ευεργέτης, και ποιος είναι όπλουσιότερος από όλους; Χωρίς αμφισβήτηση ό Θεός. Τί ζητάμε εμείς σανΧριστιανοί και σαν χριστιανικός λαός από το Θεό μας;



Ας δούμε τηνπροσευχή του Κυρίου, το «Πάτερ ημών». Με την προσευχή αυτή ζητάμε να αγιαστείτο όνομα του Θεού, να αγιαστεί και όχι να διασυρθεί το όνομα Του. Στη συνέχειαπροσευχόμαστε να έλθει ή βασιλεία του Θεού, ή βασιλεία του Πατρός, και όχι ήβασιλεία του τυράννου, του θηρίου. Ας γίνει το θέλημα Σου όπως στον ουρανό,έτσικαι εδώ στη γη, όπως ανάμεσα στους αγγέλους, έτσι ανάμεσα και στους ανθρώπους.
Με τηνπροσευχή ζητάμε ό Ουράνιος Πατέρας να μας δώσει το απαραίτητο ψωμί,δηλαδή τααναγκαία υλικά αγαθά. Ζητάμε να συγχωρέσει τις αμαρτίες μας και εμείς νασυγχωρούμε τούς άλλους. Προσευχόμαστε να μην επιτρέπει να πέφτουμε σεπειρασμούς,πού προέρχονται από σωματικές επιθυμίες και από διαβολικές παγίδες.
Προσευχόμαστενα μάς γλιτώσει από τον πονηρό, ό όποιος θέλει να μάς δηλητηριάσει και να μάςτραβήξει στη δική του φωλιά. Όπως το βλέπετε, αδέλφια μου, πουθενά δεν ζητάμεαπό το Θεό να μάς δίνει πολιτισμό.
Ας δούμε καιμια άλλη προσευχή, την οποία ό ιερέας διαβάζει στην εκκλησία και εμείς, σαν λαόςαπαντάμε: Παράσχου Κύριε! Τί να παρέχεις σε μάς Κύριε;
Ο ιερέαςπροσεύχεται ως έξης: Ας ζητήσουμε από τον Κύριο, να μάς χαρίσει ήμερα, τέλεια,άγια ειρηνική και αναμάρτητη. Και εμείς, σαν λαός, απαντάμε: «Παράσχου Κύριε».
Στη συνέχεια οιερέας προσεύχεται στον Κύριο να μάς στείλει Άγγελο ειρήνης, φύλακα των ψυχώνκαι των σωμάτων μας. Και εμείς απαντάμε: «Παράσχου Κύριε». Ο ιερέας ζητάει απότον Κύριο να μάς δώσει συγγνώμη και να συγχωρήσει τις αμαρτίες μας. Και εμείςαπαντάμε: «Παράσχου Κύριε». Ο ιερέας ζητά να χαρίζει ότι είναι καλό καισυμφέρον για την ψυχή μας και να δίνει ειρήνη σ' όλο τον κόσμο! Στη συνέχειαζητά από τον Κύριο, να περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας ειρηνικά και με μετάνοια!Και, στο τέλος ό ιερέας ζητά από τον Κύριο να είναι οι τελευταίες μας στιγμέςχριστιανικές χωρίς πόνο, χωρίς ντροπή, ειρηνικές και να δώσουμε καλή απολογίαστο φοβερό Του βήμα! Και εμείς απαντάμε κάθε φορά: «Παράσχου Κύριε!».
Σ'αυτή λοιπόντην προσευχή, ή οποία διαβάζεται κάθε πρωί, κάθε απόγευμα, και σε κάθελειτουργία μπροστά σε χιλιάδες ορθόδοξες Άγιες Τράπεζες, δεν προσευχόμαστε στοΔημιουργό μας να μάς δίνει τον πολιτισμό αλλά άλλα καλύτερα αγαθά:ειρήνη, συγχώρηση, αγάπη, καλή απολογία, τα όποια έχουμε ανάγκη. Ποτέ ό ιερέαςμας δεν ζήτησε από τον Κύριο να μάς δώσει πολιτισμό!
Το ίδιο και μετις άλλες προσευχές. Στα εκκλησιαστικά βιβλία υπάρχουν προσευχές για την υγείατων ανθρώπων, για τούς ηγέτες του κράτους, για την αναπαραγωγή των ζώων, για ταχωράφια, για την πρόοδο των παιδιών, για τούς πρώτους καρπούς στη φύση, για τηδικαιοσύνη στον κόσμο, για την μετάνοια των αμαρτωλών, για την επιτυχία τωνυπερασπιστών της θείας δικαιοσύνης, για τούς ταξιδιώτες, για τούς θλιμμένους,για αυτούς πού πενθούν, αλλά δεν υπάρχει προσευχή για την κοσμική μόρφωση καιγια τον πολιτισμό.
Ακόμη υπάρχουνπροσευχές για προστασία από τα κακά πνεύματα, από τον σατανά, από τούςαιρετικούς και τούς ειδωλολάτρες, από τούς βαρβάρους, από τα φίδια και τιςακρίδες, από τούς άνεμους και τις πλημμύρες. Σε όλες τις παραπάνω προσευχές δενυπάρχει προσευχή στο Θεό υπέρ του πολιτισμού! Όμως υπάρχει περίπτωση, εσείς πούείστε πιο νέοι να ζήσετε τη στιγμή, πού ολόκληρος ό ορθόδοξος λαός στηνεκκλησία να απευθύνει στο Θεό προσευχή για προστασία από την κουλτούρα και τονπολιτισμό!
Δεν θα είναικαθόλου παράξενο: εάν ή εκκλησία γράψει μια προσευχή για προστασία από τονπολιτισμό, με την έννοια ότι ό πολιτισμός χωρίς το Θεό αποτελεί άθροισμα όλωντων κακιών. Τέτοια προσευχή όχι μόνο θα είναι αναγκαία αλλά νομίζω πώς καλό θαήταν να ορίσουμε μία επίσημη ήμερα αργίας κατά την οποία όλος ό λαός μαζί μετούς ηγέτες του θα προσεύχεται στο Θεό να τον σώσει από τον πολιτισμό χωρίςΘεό. Επειδή ό πολιτισμός είναι ή καινούργια μορφή αθεΐας, ή καινούργιαειδωλολατρία.
Έτσι οι λαοίθα μπορούν προσευχόμενοι να σωθούν από την καινούργια ειδωλολατρία. Θα αρχίσουνταπεινά να προσεύχονται, στον μοναδικό αληθινό Θεό, στην Αγία Τριάδα, στονΠατέρα, στον Υιό, και στο Άγιο Πνεύμα. Αμήν.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ «ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ.
πηγή: http://apantaortodoxias.blogspot.com/2012/03/blog-post_06.html


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/04/blog-post_7295.html#ixzz1t5dAOCQu

Δεν υπάρχουν σχόλια: