Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Λουκά Φίλη: Είσελθε εις την ανάπαυσιν του Κυρίου σου.


Μετά από πολύχρονη ασθένεια εκοιμήθη ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκάς Φίλης.

Ευγένεια, ήθος, εντιμότητα, ακεραιότητα, ακλόνητη πίστη στον Αναστάντα Σωτήρα Ιησού Χριστό. Αυτά είναι αρκετά για να χαρακτηρίσει κάποιος τον άνθρωπο.

Αντιμετώπισε με το άκαμπτο αλλά και ακέραιο ήθος του τον «φοιτητικό συνδικαλισμό» όταν απαιτούσε «ευνοϊκή μεταχείριση» για κομματικά στελέχη και οπαδούς. Εξ αιτίας αυτού και άλλων πολλών ήρθε αντιμέτωπος με το  πανεπιστημιακό κατεστημένο στο οποίο ουδέποτε υποτάχθηκε.

Ως φίλος, δάσκαλος αλλά και στοργικός πατέρας αγκάλιαζε τους φοιτητές του και διαβλέποντας τα χαρίσματά τους - ο χαρισματικός αυτός άνθρωπος του Θεού – παρότρυνε και καθοδηγούσε όσους ζητούσαν την συμβουλή του.


Υπήρξαν αξέχαστες οι "καταδύσεις" μας στη ελληνική γλώσσα για να διαρπάξουμε τους αστέρευτους θησαυρούς της.  

Από το συγγραφικό του έργο ενδεικτικά αναφέρουμε τα συγγράμματα:
Το Πρόβλημα των εβδομήκοντα Αποστόλων του Κυρίου
Εν Αθήναις :1976

Εντρυφήματα στην σοφία των αρχαίων ελληνικών κειμένων, Αθήνα : Συμμετρία 1996

«Η «ΚΟΙΝΗ» ΩΣ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ 27 ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ Κ.Δ.», Αθήνα 1993

Εκτός αυτών συνέγραψε πλήθος άρθρων υπέρ της Ελληνικής γλώσσης η οποία τον προηγούμενο αιώνα υπέστη βιαία αλλοίωση υπό των «ειδικών» στην καταστροφή του Ελληνισμού.

Ελαφρύ το χώμα της αγαπημένη σου πατρίδος, το Λεωντάρι Βοιωτίας, που από σήμερα σε σκεπάζει αξιαγάπητε δάσκαλέ μας.

Χριστός Ανέστη – Είσελθε εις την ανάπαυσιν του Κυρίου σου. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!
Ο Θεός να αναπαύει τον καθηγητή μας... Πράγματι, υπήρξε ασυμβίβαστος και του στοίχσε σε πολλά αυτη η στάση του... Την αγάπη του για τη γλώσσα, την έιχμαε καταλάβει όλοι οι φοιτη΄τες του, αλλά προσωπικά από τότε είχα μια απορία, που δεν την έχω λύσει μέχρι τώρα και ντρεπόμουν, ως φοιτητής, να τον ρωτήσω.. Γιατί έγραφε τα βιβλία του σε μονοτονικό, ακόμα και τα αποσπάσματα από αρχαία κείμενα;
Μήπως γνωρίζετε κάτι περισσότερο εσείς επ' αυτού;

ιωαννης είπε...

Η αγάπη του προς την ελληνική γλώσσα και τους φοιτητές του καθόριζαν την πορεία του και τα συγγράμματά του. Το μονοτονικό σύστημα είναι απόφαση του κράτους και την σεβάστηκε απόλυτα. Αυτό διδάχτηκαν οι νέοι, αυτό έπρεπε να χρησιμοποιεί για να μεταδώσει τον πλούτο που κατείχε ο ίδιος πολύ καλά σχετικά με την Ορθόδοξη πίστη και την γλώσσα.
Στα βιβλία του, όπως π.χ. "Η Κοινή ως γλώσσα του Ιησού και των 27 βιβλίων της Κ.Δ.¨" όσα αποσπάσματα χρησιμοποιεί από την Αγία Γραφή είναι πολυτονικά.
Όποιες πληροφορίες έχετε για τον εκλειπόντα και το έργο του, θα χαρούμε να τις δημοσιεύσουμε.