Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

π. Μεταλληνός: "Καποδίστριας και Πλαστήρας ήταν πραγματικοί ηγέτες"


«Φτιάξαμε έναν καταναλωτικό κόσμο και κλειστήκαμε σ’ αυτόν…»

Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός
Την πρόταση του Ιωάννη Χρυσοστόμου επικαλέστηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, για τη λύση του κοινωνικού προβλήματος, στην πρόσφατη ομιλία του που πραγματοποίησε για το κοινό της Θράκης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη. «Με αφετηρία την ερμηνεία του ιερού Χρυσοστόμου, στο 4ο κεφάλαιο των «Πράξεων των Αποστόλων», παρουσιάστηκε το κοινωνικό μήνυμα της ορθοδοξίας για την επίλυση του κοινωνικού προβλήματος, στο πλαίσιο της εποχής του (4ος-5ος αι.), αλλά και η συνέχεια της εφαρμογής του στην ιστορική διαχρονία ως σήμερα, με την προσφορά ενός επαναστατικού, κοινωνικού μοντέλου, που συνιστά κριτήριο αυθεντικής κοινωνικότητας και ανθρωπιάς».

Συνέντευξη στο ράδιο Χρόνος 87,5 και τον Δήμο Μπακιρτζάκη

Από την πείρα σας, είστε αισιόδοξος ότι θα βγούμε από την κρίση;

-Αισιόδοξος είμαι, αλλά όχι χαζοχαρούμενος. Δεν πιστεύω ότι οι άρχοντες θα λύσουν το πρόβλημα. Άλλωστε, ο θεός μας λέει στη Γραφή: μην έχετε εμπιστοσύνη στους όποιους άρχοντες όλων των εποχών, είναι κοινή αρρώστια και κοινό το κακό. Ένας Καποδίστριας και ένας Πλαστήρας ήταν πραγματικοί ηγέτες με όλην τη σημασία του όρου και δεν άνηκαν στον ίδιο χώρο, αλλά ήσαν άνθρωποι ορθόδοξοι χριστιανοί, με ορθόδοξη ενέργεια. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, αλλά αισιοδοξώ ότι στον χώρο των μικρών κοινοτήτων, όπως είναι η ενορία, θα έχουμε αλληλοβοήθεια και αλληλοϋποστήριξη για να ξεπεράσουμε το κακό.


Υπάρχουν λύσεις και αν ναι ποιος θα τις δώσει; Χάσαμε την ανθρωπιά μας; Λοξοδρομήσαμε;

-Υπάρχουν λύσεις στον κοινωνικό χώρο, αλλά εκείνοι που καλούνται πρώτοι να παρέμβουν και να απαντήσουν είναι οι πολιτικοί μας. Μαζί τους πρέπει να συνεργαστούν οι πνευματικοί άνθρωποι, είτε με την ειδική έννοια του όρου, είτε εκκλησιαστικοί ορθόδοξοι. Οι καθηγητές, οι ακαδημαϊκοί, οι πάντες. Λείπει αυτή η ενότητα. Ο καθένας έχει τις δικές του προϋποθέσεις και ακολουθεί τον δικό του δρόμο. Όλοι μας αδιαφορούμε για την επίλυση των προβλημάτων, διότι στόχος μας, όλων των ομάδων που ανέφερα, είναι η προσωπική εξασφάλιση και η αντιμετώπιση δικών μας συμφεροντολογικών αιτημάτων. Φτιάξαμε έναν καταναλωτικό κόσμο και κλειστήκαμε σ' αυτόν και παλεύουμε για τα κεκτημένα χωρίς να κοιτάζουμε γύρω μας.

Η Εκκλησία από την πλευρά της τι προσφέρει στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης;

-Ο εκκλησιαστικός χώρος προσφέρει ό,τι μπορεί να προσφέρει. Μπορούμε, βέβαια, να κάνουμε περισσότερα πράγματα, δεν υπάρχει, όμως, ενότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μεταναστεύσεως και μάλιστα της λαθρομεταναστεύσεως. Δεν υπήρξε απαρχής η μεταναστευτική πολιτική που έπρεπε να υπάρχει. Δεν έχουμε, δυστυχώς, σε αυτόν τον τόπο πολιτική μακράς διαρκείας, αλλά έχουμε πάντοτε στενή πολιτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του συμφέροντός μας. Με ρωτήσατε για το τι κάνει ο κλήρος. Κάνει πολλά και θα κάνει ακόμη περισσότερα. Οι χιλιάδες των συσσιτίων είναι τρομερή υπόθεση. Συναντάω ξένους και Έλληνες, που με ρωτάνε που υπάρχει συσσίτιο. Νομίζω ότι θα πρέπει να στραφούμε όλοι μεταξύ οικογενείας και ενορίας και να εφαρμόσουμε τα διδάγματα των αγίων μας σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Ίσως σωφρονιστούμε όλοι και αποφασίσουμε να ξανακτίσουμε την Ελλάδα».

anagrafes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: