Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ-Πραξ. Απ. ΙΣΤ΄ 16-34-ΚΥΡΙΑΚΗ ΤOY TΥΦΛOY

 Πόσο διαφορετική θα ήταν πράγματι η ζωή των Χριστιανών εάν παραδειγματιζόντουσαν από τον ευλογημένο βίο των Αγίων Αποστόλων; Πλείστα όσα περιστατικά που μας συμβαίνουν, θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο, όπως ακριβώς έπραξαν και οι κήρυκες της οικουμένης στο Αποστολικό ανάγνωσμα που θα ακούσουμε την Κυριακή στους Ιερούς μας Ναούς.

Είναι και αυτή η περικοπή τόσο συγκλονιστική, αφού μας παρουσιάζει ξεκάθαρα την πανουργία του διαβόλου, την ορθή αντιμετώπιση των μεθοδιών του, αλλά και την καρτερία που θα πρέπει να έχουμε όταν πάσχουμε για την αγάπη και τη δόξα του Χριστού......

Φυσικά είναι ανάγκη να μελετήσουμε πρώτα ολόκληρο το ιερό κείμενο, και κατόπιν να σταθούμε σ’ ένα πολύ βασικό σημείο.

Στην μαντευομένη. Στο ταλαίπωρο αυτό πλάσμα που το καταδυνάστευε ο εχθρός του ανθρωπίνου γένους, ο διάβολος. Και σαν να μη της έφτανε αυτό, είχε από πάνω και την τυραννία των κυρίων της. Οι άθλιοι αυτοί άνθρωποι εκμεταλλευόντουσαν την φρικτή κατάσταση του δαιμονισμού της για να πλουτίζουν και να θησαυρίζουν οι ίδιοι!

Ας μη φανεί παράδοξος ο λόγος ότι τα βάσανα και οι εξευτελισμοί που δοκίμαζε από τα αφεντικά της, ίσως ήταν μεγαλύτερα από αυτά που της προξενούσε ο μισάνθρωπος.

Και πώς όχι φίλοι μου; Όταν βλέπουμε το συγκλονιστικό γεγονός, δηλ. το «πνεύμα του πύθωνος» αμέσως να φυγαδεύεται με την προσταγή του Απ. Παύλου, ενώ αντιθέτως, παρατηρούμε τους κυρίους της να επιμένουν στον πειρασμό του κέρδους, με αποτέλεσμα να συκοφαντούν και να εκδιώκουν από τους Φιλίππους τους αναμορφωτές της οικουμένης. Όντως, όταν το προσέξουμε αυτό, καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο πειρασμός-δαίμονας του χρήματος, είναι ισχυρότερος από ολόκληρες λεγεώνες δαιμονίων... Ο «Κερδώος Ερμής» είναι πάντοτε έτοιμος να οπλίσει τους λάτρεις του με τα δυνατότερα όπλα-του μίσους και της συκοφαντίας-αρκεί να μη χάσει τις «σπονδές και θυσίες» που τα ανόητα θύματά του τού προσφέρουν.

Και ας μην ισχυριστεί κανείς ότι έτσι γινόταν τότε ή έτσι γίνεται πάντοτε. Έτσι γινόταν τότε, αλλά μάλλον σήμερα γίνεται δυστυχώς περισσότερο, αρκεί ο άνθρωπος να είναι ρεαλιστής και να βλέπει την πραγματικότητα στη σωστή της διάσταση.

Το κυνήγι του χρήματος, καταστρέφει όχι μόνο πρόσωπα και οικογένειες, αλλά και κοινωνίες και έθνη ολόκληρα. Η δε σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και γενικώτερα στην Ευρώπη (για να περιοριστούμε μόνο στην «πολιτισμένη ήπειρο»), τι άλλο αποδεικνύει φίλοι μου, παρά το ότι ο συρφετός των άλλων δαιμονίων που εκπορεύονται από το έρεβος και τις «ποικίλες στοές» του άδου, συνασπίζονται στο να προσφέρουν σπονδή στον απαίσιο μαμωνά, αδιαφορώντας παντελώς για την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου.

Βεβαίως, ο μεγάλος Απόστολος των εθνών, επετίμησε το φοβερό πνεύμα και η μικρή παιδίσκη ελευθερώθηκε από την καταδυναστεία του διαβόλου. Το θέμα όμως, είναι για εμάς σήμερα, αν έχουμε την διάθεση να τα βάλουμε με όλες αυτές τις απάτες και όχι μόνο, οι οποίες εξαθλιώνουν τις σύγχρονες «παιδίσκες» και γενικώτερα τη νεολαία μας. Αλήθεια, διαθέτουμε αυτή την δύναμη και αυτό τον ψυχισμό ή έχουμε πέσει στον ακόμα μεγαλύτερο πειρασμό του στρουθοκαμηλισμού, νομίζοντας πως όταν δεν ατενίζουμε κατάματα το πρόβλημα, τότε παύει αυτό να υφίσταται;

Αν όχι ολόκληρη η κοινωνία, διότι αυτό αποκλείεται, τουλάχιστον οι πιστοί Χριστιανοί, επιτιμούμε το κοινωνικό «πνεύμα πύθωνος» που καταθλίβει, εξευτελίζει και εξαθλιώνει μικρούς και μεγάλους ή μήπως ο επάρατος συμβιβασμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μας έχει κάνει να «συστεγάζουμε» «αποστολική ορμή» και «κοινωνικοθρησκευτική παραλυσία»;

Τα πράγματα μάλλον δείχνουν ότι το πνεύμα του θρησκευτικού λεγομένου συγκρητισμού , σε όλες του τις εκφάνσεις, τείνει να απονευρώσει την Εκκλησιαστική παρρησία και ο νεοεποχήτικος τρόπος ζωής που βιώνουμε, οπωσδήποτε έχει καθυποτάξει τις κοινωνικές δομές και, αλλοίμονο, τα πρόσωπα μέσα στην βυθιότητα του πύθωνος...

Βεβαίως, το μόνο που δεν μπορεί να κερδίσει χώρο σ’ αυτή την περίπτωση είναι η απογοήτευση. Ουδέποτε οι οπαδοί του «Λευκού Ιππέως» της Αποκαλύψεως θα επιτρέψουν το «όραμα» να συντριφτεί κάτω από το βάρος του πεσιμισμού.

Όχι απλώς , αδελφοί μου, δεν θα κυριαρχούν έως τέλους οι «κύριοι της παιδίσκης», αλλά οι αυθεντικοί συνεχιστές της Αποστολικής Διδαχής, «πατροπαραδότως» , όπως σε κάθε εποχή, έτσι και τώρα, θα επιτιμήσουν το «πνεύμα του κακού» , και συνάμα, θα λάβουν την χαρά και την ευλογία, μέσα στις φυλακές, προσευχόμενοι, να υμνούν το Θεό...

Να δώσει ο Λυτρωτής Κύριός μας Ιησούς Χριστός να αναδειχθούμε ασυμβίβαστοι με το πνεύμα του κόσμου και κυρίως με τον φοβερό πειρασμό του χρήματος, αφού, πλην των άλλων, νομοτελειακώς είναι φύσει αδύνατον, εσαεί να κυριαρχεί ο ξεπεσμένος άγγελος. Αμήν.

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,


Ιεροκήρυξ της Ι. Μητρ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

Το email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του π. Ιωήλ είναι: p.ioil@freemail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: