Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ TOY ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ, Α΄ Πετρ. ε΄ 6-14

Το Αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής, ευλογημένοι αδελφοί, είναι από την καθολική επιστολή του Απ. Πέτρου.

Τούτο δε γίνεται διότι, ο μεγάλος αυτός Απόστολος, είναι ο πνευματικός πατέρας του Ευαγγελιστού Μάρκου, του οποίου την εορτή επιτελούμε στις 25 Απριλίου.

Το ιερό κείμενο περιέχει συμβουλές, προτροπές και νουθεσίες για την άσκηση της Ευαγγελικής βιωτής και την καλλιέργεια της πνευματικής πολιτείας.....

Την όλη επιστολή την χαρακτηρίζει δυναμισμός και σαφήνεια και από το όλο τμήμα, εμείς θα σταθούμε σε μία μόνο φράση του Θεoπνεύστου Αποστόλου Πέτρου.

«Νήψατε, γρηγορήσατε, ο αντίδικος υμών διάβολος, ως λέων ωρυόμενος, περιπατεί ζητών τινα καταπίη. Ω αντίστητε στερεοί τη πίστει, ειδότες τα αυτά των παθημάτων τη εν κόσμω υμών αδελφότητι επιτελείσθαι» (Α΄Πετρ. ε΄8-9). Δηλ. Να είστε νηφάλιοι και άγρυπνοι. Ο αντίπαλός σας ο διάβολος, περιφέρεται σαν λιοντάρι που βρυχάται, ζητώντας κάποιον να καταβροχθίσει. Αντισταθείτε του, λοιπόν, μένοντας ακλόνητοι στη πίστη σας. Να ξέρετε δε πως τις ίδιες δοκιμασίες υπομένουν κι οι αδελφοί σας Χριστιανοί σ’ όλο τον κόσμο.

Το βασικό το οποίο δεν θα πρέπει ποτέ να λησμονούμε, φίλοι μου, είναι ότι ο «αντίδικος διάβολος», όχι απλώς είναι μια φρικτή πραγματικότητα, αλλά μισεί, πολεμεί και καταδιώκει όλους τους Χριστιανούς και μάλιστα αυτές τις ψυχές που προσπαθούν και αγωνίζονται τον πνευματικό αγώνα. Δεν ησυχάζει και δεν αδιαφορεί ποτέ. Πάντοτε αγρυπνεί και ενεδρεύει, χρησιμοποιώντας τα πλέον απίθανα σχέδια και ταυτοχρόνως, όλους αυτούς που ήδη τους έχει παγιδεύσει και εν πολλοίς τους έχει κάνει δικούς του.

Στην ερώτηση τώρα, μα γιατί αυτό το φοβερό μίσος εναντίον του ανθρώπου; Η απάντησις είναι, διότι ο άνθρωπος είναι εικόνα Θεού και αποτελεί την κορωνίδα της δημιουργίας. Είναι αυτό το δημιούργημα το οποίο μετέχει τόσο του υλικού κόσμου, διά του σώματός του, όσο και του πνευματικού διά της αθανάτου ψυχής του.

Κυρίως δε, μισεί ο διάβολος τον άνθρωπο, διότι ο Υιός και Λόγος του Θεού, έλαβε την ανθρωπίνη μορφή και σάρκα και γεννήθηκε Άνθρωπος-Θεάνθρωπος. Έτσι πλέον ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός, αποτελεί το Θείον πρότυπον της κάθε προσωπικότητας που συνειδητοποιεί διά της Χάριτος ότι μόνο εν Χριστώ μπορεί να ζήσει σωστά αυτή την πρόσκαιρη ζωή, και κατόπιν να περάσει στην ουράνια του Θεού Βασιλεία, προσδοκώντας «Ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος».

Γι’ αυτούς λοιπόν κυρίως τους λόγους, ο διεστραμμένος διάβολος, μισεί θανάσιμα την εικόνα του Θεού.

Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε και την μεγάλη αλήθεια ότι, ο παγκάκιστος αντίδικος, φοβάται και τρέμει. Φοβάται την ορθή πίστη στο Σωτήρα Χριστό, με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται , και τρέμει ο άθλιος την Χάρη που δέχεται ο συνειδητοποιημένος πιστός Χριστιανός, διά των Ιερών μυστηρίων. Κυρίως δε τρέμει την Χάρη που λαμβάνει η εικόνα του Θεού διά του φρικτού μυστηρίου της κοινωνίας του Σώματος και Αίματος του Θεανθρώπου.

Λοιπόν, μας τονίζει ο ζηλωτής Απόστολος Πέτρος. Μη τον φοβάστε και μη τον τρέμετε. Αντισταθείτε και πολεμήστε τον «λυσσασμένο» εχθρό μας με τα όπλα τα φοβερά που μας χαρίζει ο ίδιος ο Νικητής του διαβόλου και του θανάτου.

Ναι αδελφοί μου. Ας αντιμετωπίσουμε τον αντίδικο που έρχεται ως «λέων ωρυόμενος», ( λεοντάρι που του συνέθλιψε βέβαια τα δόντια, διά της Αναστάσεώς του ο Ιησούς), ας τον αντιμετωπίσουμε λοιπόν με προσοχή και προσευχή. Με νήψι και εγκράτεια και νηστεία. Ας τον πολεμούμε τέλος, ενωμένοι με τον Χριστό, εφαρμόζοντας όλα αυτά τα οποία επιβάλλεται να εφαρμόζουμε ως γνήσια μέλη της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αμήν.

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,

Ιεροκήρυξ της Ι. Μητρ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης



Το email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του π. Ιωήλ είναι: p.ioil@freemail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: