Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Το αγωνιστικό φρόνημα των Μαρτύρων του Χριστού.

Αφοσίωση στη Χριστιανική πίστη (Ιουστίνου του φιλοσόφου και μάρτυρα)

"και ότι έστιν ο εκφοβών και δουλαγωγών ημάς τους επί τον Ιησούν πεπιστευκότας κατά πάσαν την γήν, φανερόν εστι. Κεφαλοτομούνενοι γαρ και σταυρούμενοι και θηρίοις παραβαλλόμενοι καιδεσμοίς και πυρί και πάσαις ταις άλλαις βασάνοις, ότι ουκ αφιστάμεθα της ομολογίας, δήλον εστιν. αλλ' όσωπερ αν τοιαύτα τινα γίνηται, τοσούτω μάλλον άλλοι πλείονες πιστοί και θεοσεβείς δια του ονόματος του Ιησού γίνονται. οποίον εάν αμπέλου τις εκτέμη τα καρποφορήσαντα μέρη, εις το αναβλαστήσαι ετέρους κλάδους και ευθαλείς και καρποφόρους αναδίδωσι, τον αυτόν τρόπον και εφ' ημών γίνεται. η γάρ φυτευθείσα υπό του Θεού άμπελος καο σωτήρος Χριστού ο λαός αυτού εστιν".

Μετάφραση: είναι φανερό ότι δεν υπάρχει εκείνος που να μπορεί να τρομοκρατήσει και να υποδουλώσει εμάς, που σε όλη τη γη έχουμε πιστέψει στον Ιησού. Ενώ βέβαια αποκεφαλιζόμαστε και σταυρωνόμαστε και ριχνόμαστε στα θηρία, στις φυλακές, στη φωτιά και σ' όλα τα άλλα βασανιστήρια, είναι φανερό ότι δεν παύουμε να διακηρύττουμε με θάρρος την πίστη μας. Αλλά όσο πιο πολλά από αυτά (τα ανοσιουργήματα) συμβαίνουν, τόσο πιό πολλοί άλλοι γίνονται πιστοί και θεοσεβείς με τη βοήθεια του Ιησού. Όπως η κληματαριά, από την οποία θα κόψει κανείς τα κλαδιά που έκαμαν καρπό, ξαναβλασταίνει και βγάζει άλλα κλαδιά θαλερά και καρποφόρα, το ίδιο γίνεται και σ' εμάς. γιατί το αμπέλι που φύτεψε ο Θεός και Σωτήρας Χριστός, είναι ο λαός Του.


Η στάση στο μαρτύριο (Ιγνατίου του Θεοφόρου, απόσπασμα μικρό)

"Παρακαλώ υμάς, μη εύνοια άκαιρος γένεσθέ μοι. Άφετέ με θηρίων είναι βοράν, δι' ων εστι Θεού επιτυχείν. Σίτος ειμι Θεού και δι' οδόντων θηρίων αλήθομαι, ίνα καθαρός άρτος ευρεθώ του Χριστού..."


Μετάφραση: Σας παρακαλώ, να μη δείξετε σε ακατάλληλη στιγμή τη συμπάθειά σας για μένα. Αφήστε με να γίνω τροφή των θηρίων, με τη βοήθεια των οποίων μπορώ να πετύχω τη συνάντηση με το Θεό. Είμαι σιτάρι του Θεού και με τα δόντια των θηρίων αλέθομαι, για να βρεθώ καθαρός άρτος του Χριστού...

Ευχαριστώ τον π. Αγγελο από τον Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα Αιγίου

αντιγραφή από το http://koukfamily.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: