Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

«Πράσινο φως» για να μειωθεί η προστασία του λύκου

 

 on 28/09/2024

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να περάσει από την «αυστηρή προστασία» στην «απλή προστασία», προβλέποντας θέσπιση ποσοστώσεων για το κυνήγι τους. Αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων

Το «πράσινο φως» για να μειωθεί η προστασία των λύκων στην Ευρώπη, έδωσαν την Τετάρτη τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., προχωρώντας στην κατεύθυνση που επιθυμούσαν οι κτηνοτρόφοι, παρά την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να περάσει από την «αυστηρή προστασία» του λύκου στην «απλή προστασία». Η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει να θανατώνονται ευκολότερα οι λύκοι, όταν κρίνεται πως σε ορισμένες περιφέρειες είναι υπερβολικά πολυάριθμοι, προβλέποντας θέσπιση ποσοστώσεων για το κυνήγι τους.

Η πρόταση συγκέντρωσε ενισχυμένη πλειοψηφία στις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων στην Ενωση (Coreper), καθώς υποστηρίχθηκε από 15 κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, μέλος του κόμματος των Πρασίνων, Στέφι Λέμκε, δήλωσε πως «ο πληθυσμός των λύκων έχει αναπτυχθεί τόσο τα τελευταία χρόνια, ώστε αυτή η απόφαση» είναι «απαραίτητη για τους κτηνοτρόφους».

«Πραγματικός κίνδυνος οι αγέλες λύκων»

Ωστόσο, η σημερινή απόφαση δεν είναι παρά μόνο ένας σταθμός, καθώς η πρόταση πρέπει τώρα να εγκριθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης, για την προστασία της άγριας ζωής, πριν από ενδεχόμενη τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Παρόλο που είχε μειωθεί δραματικά τον 19ο αιώνα, ο πληθυσμός των λύκων αυξάνεται στους κόλπους της Ενωσης, όπου το 2023 διαβιούσαν περίπου 20.300 σαρκοφάγα θηλαστικά, σε 23 χώρες.

Οι επιθέσεις λύκων σε κοπάδια κτηνοτρόφων έχουν επίσης αυξηθεί, ενώ το φθινόπωρο του 2023, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητούσε να μειωθεί το επίπεδο προστασίας τους. «Οι αγέλες λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες έχουν γίνει πραγματικός κίνδυνος για τα ζώα κτηνοτροφίας και δυνητικά για τον άνθρωπο», είχε υποστηρίξει η αξιωματούχος της Κομισιόν.

«Δεν έχει επιστημονική βάση»

Η χαλάρωση των κανόνων είναι μια «πρόταση με πολιτικά κίνητρα, δεν έχει καμιά επιστημονική βάση», σημειώνει η Σαμπιάν Λεεμάνς, αρμόδια για τη βιοποικιλότητα στους κόλπους της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF. «Η κύρια διαφορά είναι ότι αυτή η χαλάρωση των κανόνων θα επέτρεπε να κυνηγηθούν οι πληθυσμοί λύκων».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», θέλοντας να αναθεωρήσει το καθεστώς του λύκου, «θέτει επίσης σε κίνδυνο άλλα είδη: έτσι χώρες έχουν ήδη δηλώσει πως θα ζητήσουν τη μείωση της προστασίας της αρκούδας και του λύγκα», προειδοποιούσαν επίσης τον Μάρτιο 11 οργανώσεις.

Οσοι διαφωνούν με την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου, ζητούν να εφαρμοσθούν «ήδη υφιστάμενες λύσεις συγκατοίκησης», όπως η προστασία των κοπαδιών με ποιμενικούς σκύλους, φράκτες, καθώς επίσης και η χρησιμοποίηση εθελοντών για τη φύλαξη των κοπαδιών τη νύχτα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: