Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΤΑΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑΤΑ

 

 on 26/09/2024

Πόσοι ήταν πραγματικά οι νεκροί στο ΜΑΤΙ το 2018;

 


Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος
,

Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Στην συνεχιζόμενη σε δεύτερο βαθμό δίκη για την μεγάλη συμφορά στο ΜΑΤΙ Αττικής του 2018 έγιναν πολλές αναφορές ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος από τους καταγεγραμμένους 104.

Υπήρχαν και πολλοί ακόμη που θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Νέας Μάκρης.

Μου έκαναν εντύπωση οι αναφορές και πήγα στο Κοιμητήριο της Νέας Μάκρης. Πράγματι πολύ κοντά στο παρεκκλήσι του Κοιμητηρίου υπάρχει ένας διαφορετικός τάφος από τους υπόλοιπους. Ένας τάφος χωρίς ονόματα.

 

Ρώτησα κάποιον φροντιστή των μνημάτων γιατί, και μου απάντησε: «Ο τάφος περιέχει 8 σάκους με διάφορα ανθρώπινα μέλη που θάφτηκαν όλοι μαζί».

Όταν έγινε η πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ Αττικής στις 23/7/2018 και μετά την τραγική καταστροφή με τους 104 νεκρούς, το βράδυ κατά τις 11 έφτασαν και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ ως συνήθως καθυστερημένα.

Την περισυλλογή των πτωμάτων ανέλαβε αντί των υγειονομικών υπηρεσιών που έκαναν και την υπεύθυνη και λεπτομερή καταγραφή, η Πυροσβεστική με έναν επικεφαλής αξιωματικό.

Όλα τα πτώματα έμπαιναν ξεχωριστά σε έναν κλειστό σάκο μεταφερόντουσαν με ασθενοφόρα για αναγνώριση ή αν αυτό ήταν αδύνατο, πήγαιναν για ταυτοποίηση DNA.

Μερικά όμως υπολείμματα ανθρωπίνων μελών δεν επιχειρήθηκε καθόλου να ταυτοποιηθούν. Απλά στοιβάχθηκαν πρόχειρα σε 8 ξεχωριστούς σάκους για παραπέρα έλεγχο.

Ωστόσο το ίδιο γρήγορα και πρόχειρα παραχώθηκαν όλοι μαζί αυτοί οι σάκοι σε έναν τάφο.

Σε ποιους άραγε και σε πόσους να ανήκουν αυτά τα ανθρώπινα μέλη, οστά ή υπολείμματα σωμάτων δεν θα το μάθουμε ποτέ. Όπως φαίνεται δεν θα μάθουμε ποτέ ούτε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων ούτε θα γραφτούν ονόματα σε αυτό το μνήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: