Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Παρουσίαση ταινίας «Λαός του Χριστού – η εποχή μας» για τις διώξεις των Ορθοδόξων στην Ουκρανία με συμμετοχή του Εμίρ Κουστουρίτσα..

 

Στο Βελιγράδι, ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τη δίωξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Λαός του Χριστού – η εποχή μας», αφιερωμένη στον διωγμό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το επίσημο Κίεβο, έλαβε χώρα στο Βελιγράδι. Οι δημιουργοί της ταινίας είναι ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Emir Kusturica, ο παραγωγός Mirko Radenovic και ο σεναριογράφος Jovan Markovic.

«Οι συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον πλανήτη και τραβούν όλη τη σύγχρονη ανθρωπότητα στη δίνη της, αντιπροσωπεύουν έναν γνωστικό πόλεμο στην πνευματική, πολιτιστική και ψυχολογική σφαίρα της ζωής των ανθρώπων και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Η νίκη σε αυτόν τον πόλεμο είναι πιο αποτελεσματική από το να νικήσεις στρατεύματα και να καταλάβεις εδάφη. Σε αυτόν τον πόλεμο γίνεται αγώνας για ολόκληρο τον άνθρωπο, για το μυαλό του και, κυρίως, για την ψυχή του» τονίζει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Jovan Markovic.

Σύμφωνα με τον Jovan Markovic, μέσα από τις ιστορίες κληρικών, καλλιτεχνών και απλών πολιτών από διάφορες χώρες, ιδιαίτερα από την Ουκρανία και τη Σερβία, η ταινία προσπαθεί να δείξει πραγματικές καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι, παρά τις πιέσεις και τις προκλήσεις στην «εποχή του παραμορφωμένου νοήματος», παραμένουν πιστοί στην πίστη, τις αξίες και τη χώρα τους. Ο σκηνοθέτης και οι συμμετέχοντες του ντοκιμαντέρ πιστεύουν ότι τα δεινά της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των ανθρώπων, τόσο στην Ουκρανία όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου, είναι μέρος μιας γενικής σκόπιμης υποτίμησης της πίστης από το κράτος. Η ταινία δείχνει την τραγωδία των σλαβικών λαών και της Ορθοδοξίας και εγείρει αιώνια ερωτήματα για την καταγωγή, τη δημιουργία, τη ζωή, την αιωνιότητα και την ευτυχία.

Στην πρεμιέρα της ταινίας ήρθαν εκπρόσωποι πολιτιστικών, πνευματικών και κοινωνικών κύκλων από πολλές χώρες. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του φιλμ, δείχνει ότι η δίωξη της ορθόδοξης πίστης στην Ουκρανία προκαλεί σύγχυση και αγανάκτηση στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική τους πίστη. «Οι πολιτισμένοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι δεν μπορούν να δεχτούν μια τέτοια απαράμιλλη καταπάτηση της ελευθερίας της συνείδησης», σημειώνουν.

«Είδα αυτή την ταινία με βαριά καρδιά. Πιστέψτε με, στην ταινία είδαμε μόνο ένα μικρό μέρος της φρίκης που βιώνει ο ουκρανικός λαός σήμερα», πρόσθεσε ο Ουκρανός φιλόσοφος και συγγραφέας Ruslan Kalinchuk, ο οποίος περιέγραψε πώς «κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου, οι ουκρανικές αρχές, υπό την επιρροή δυτικών και Ευρωπαϊκής πολιτικής, προέβησαν σε κατάσχεση εκκλησιών και φυλακή ιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Ο παραγωγός Μίρκο Ραντένοβιτς εξήγησε ότι η ιδέα για την ταινία προέκυψε όταν ήταν στο Βελιγράδι και επικοινώνησε με πολλούς φίλους από το Κίεβο και μετά στράφηκε στον Εμίρ Κουστουρίτσα για βοήθεια. Στην ταινία συμμετείχαν πολλοί διάσημοι ιερείς, λόγιοι και σχολιαστές. Συγκεκριμένα, ήρωές του ήταν ένας από τους πιο έγκυρους σύγχρονους θεολόγους, ο επίσκοπος Irinej της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Ουκρανός ορθόδοξος ιεραπόστολος και φιλόσοφος Ruslan Kalinchuk, ο πατέρας Mykola Mogilny από το Κίεβο και ένας ορθόδοξος ιερέας από τη Γένοβα της Ιταλίας, ο φιλόσοφος και ποιητής Mario Selvini. . Στην ταινία μπορείτε επίσης να ακούσετε τον Vukan Markovic – PhD, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Yuri Bardash – με καταγωγή από το Donbass, παραγωγό και δημιουργό δημοφιλών μουσικών έργων, καθώς και απόψεις ανθρώπων και παιδιών που ηχογραφήθηκαν στους δρόμους της Ρώμης , Μόσχα, Κίεβο και Βελιγράδι.

Ο Μίρκο Ραντένοβιτς είπε ότι η αξία της ταινίας είναι ότι βασίζεται σε ιστορίες ανθρώπων που έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τις προσπάθειες του Κιέβου να καταπατήσει τις θρησκευτικές ελευθερίες. «Η ταινία αποτελείται από πολλές συνεντεύξεις, όπως Κουστουρίτσα, Σέρβοι, Ρώσοι, Ουκρανοί, Ιταλοί ιερείς», είπε ο Ραντένοβιτς. «Θέλουμε όλοι να παρακολουθήσουν την ταινία και να αρχίσουν να σκέφτονται τι συμβαίνει στον κόσμο, πώς να είναι και πώς να ζήσουν». «Είναι σημαντικό να ακούς έξυπνους ανθρώπους και να κάνεις επιλογές για τον εαυτό σου», είπε με σιγουριά. – Αυτό που συμβαίνει σήμερα γύρω από την Εκκλησία στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά σχετικό, αυτά τα προβλήματα μπορούν να εκδηλωθούν και σε άλλες χώρες. Αυτό εξήγησε ο Ραντένοβιτς το μεγάλο ενδιαφέρον για την ταινία και την απήχηση που παρήγαγε. «Το μήνυμα της ταινίας είναι ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν πρέπει να επιτραπεί, είναι εκτροπή, απάνθρωπο», τόνισε. – Πάντα υπάρχει πίστη στη δικαιοσύνη, αργά ή γρήγορα θα θριαμβεύσει». (whizbuddy)

Εμίρ Κουστουρίτσα: Παρουσίαση ταινίας για τις διώξεις των Ορθοδόξων στην Ουκρανία..
Στην Σερβία παρουσιάστηκε την ταινία «Λαός του Χριστού – η εποχή μας», η οποία, ειδικότερα, μιλάει για την δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στην Σερβία παρουσιάστηκε την ταινία «Λαός του Χριστού – η εποχή μας», η οποία, ειδικότερα, μιλάει για την δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στη δημιουργία της ταινίας συμμετείχε ο γνωστός Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα. Ο Πατριάρχης Πορφύριος της Σερβίας παρακολούθησε την πρεμιέρα.

Η ταινία δημιουργήθηκε για να μαρτυρήσει «τον Γολγοθά της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα στην Ουκρανία, όπου δεν υπάρχει μόνο αθεΐα και απανθρωπιά, αλλά και επιθέσεις με ρουκέτες», σημειώνει ο Sputnik Srbija.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Γιόβαν Μάρκοβιτς, ανέφερε ότι βρέθηκε αρκετές φορές στο Κίεβο και μία φορά φέρεται να συνελήφθη.

Παράλληλα, ο παραγωγός της ταινίας Μίρκο Ραντένοβιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι «καταλαβαίνουν καλύτερα όλα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία». Και πρόσθεσε ότι θέλει όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να δουν την ταινία, ώστε να καταλάβουν τι «πραγματικά συμβαίνει με την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κίεβο και σε όλη την Ουκρανία και τι βασανιστήρια υφίστανται οι κληρικοί της». Ο ίδιος λέει ότι η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε όταν επικοινωνούσε με «φίλους» από το Κίεβο, οι οποίοι βρίσκονταν στο Βελιγράδι.


Κάντε κλικ για να αποδεχτείτε cookies εμπορικής προώθησης και να ενεργοποιήσετε αυτό το περιεχόμενο
Οι ιερείς Ρουσλάν Κάλιντσουκ από την περιοχή Ιβανο-Φρανκόφσκ και Μικόλα Μογκίλνι από το Κίεβο μίλησαν για τον διωγμό των ορθόδοξων χριστιανών στην Ουκρανία.

Ο Κάλιντσουκ υποστήριξε ότι « το καθεστώς του Κιέβου, υπό την επιρροή της Δύσης, κατάσχει εκκλησίες και φυλακίζει ιερείς». Σύμφωνα με τον Κάλιντσουκ, αυτό που προβάλλεται στην οθόνη «είναι μόνο ένα μέρος της τρομοκρατίας» κατά του « πιστού λαού της Ουκρανίας».

Στη δημιουργία της ταινίας συμμετείχε και ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα. Είπε ότι η Δύση «πούλησε τον πόλεμο στους Ουκρανούς» και έθεσε στο κοινό το ερώτημα: «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα τεράστια χρηματικά ποσά που δόθηκαν;».

Επίσης, στην ταινία, θα μπορούσατε να ακούσετε τη γνώμη του πρώην Ουκρανού παραγωγού Γιούρι Μπαρντάς, ο οποίος ήταν παραγωγός των συγκροτημάτων Quest Pistols και mushrooms, αλλά έφυγε από την Ουκρανία για τη Ρωσία, όπου έλαβε το διαβατήριό του.

Στην πρεμιέρα της ταινίας προσκλήθηκε ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, ο οποίος ευλόγησε το κοινό πριν από την προβολή της ταινίας.

Υπενθυμίζεται ότι με φόντο την υιοθέτηση από την Βερχόβναγια Ράντα ενός νόμου που απαγορεύει τις δραστηριότητες των θρησκευτικών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ότι «συνδέονται με τη Ρωσία», ο Πατριάρχης Σερβίας έστειλε επιστολή υποστήριξης στον Μητροπολίτη Ονούφριο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας… (Kosmodromio)

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: