Ο Μητσοτάκης ομολογεί ότι η καμένη γη συμφέρει!
Κατά συνέπεια μην περιμένει κανείς ότι θα υπάρξει αναδάσωση…. εεεε…. πεντακοσίων ή εφτακοσίων ή οκτακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων. Αναφέρομαι στις εκτάσεις εκείνες που κάηκαν που είναι δασικές. Διότι από το ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες στρέμματα που εκτιμούμε ότι έχουνε καεί προφανώς δεν είναι όλα…. εεεε…. όλα δάση!
Αυτήν την πολιτική θα ακολουθήσουμε και τώρα.
Δεύτερη παρατήρηση σας σχετικά με τις ανεμογεννήτριες. Καταρχάς ας συμφωνήσουμε επιτέλους σε αυτήν την αίθουσα ότι είναι αδύνατον να πετύχουμε τους στόχους για μια οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών άνθρακα χωρίς σημαντικότατη συμμετοχή του αέρα και του ηλίου στο ηλιακό μας μείγμα. Σήμερα έχουμε δυόμιση χιλιάδες μεγαβατ ανεμογεννήτριες και θα πρέπει να φτάσουμε γύρω στα εφτά χιλιάδες μεγαβατ με βάση το σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει. Και αυτές οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μπούνε κάπου/. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι που θα μπούνε και με ποιους κανόνες θα μπουν.
Και θέλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν επενδυτικά σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχανε καταρρεύσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακριβώς επειδή το Συμβούλιο έκρινε ότι δεν είχε προηγηθεί ο σωστός σχεδιασμός ως προς την χωροταξία για το που θα τοποθετήσουμε ανεμογεννήτριες.
Ανεμογεννήτριες δεν μπορούνε να τοποθετηθούνε παντού. Υπάρχουνε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. (σ.σ. Έτσι ονομάζουν τις περιοχές που δεν αποδίδουν στους επενδυτές)
Περιοχές όπου μία μεγάλη ανεμογεννήτρια θα διαταράξει την ισορροπία της κλίμακας του τοπίου. (σ.σ. Ο Μητσοτάκης ενδιαφέρεται για την κλίμακα του φυσικού κάλλους των τοπίων της Ελληνικής γης!)
Σ’ αυτές τις περιοχές δεν μπορούνε να μπουν ανεμογεννήτριες. Υπάρχουνε άλλες περιοχές στην στεριά που μπορούνε να μπουν ανεμογεννήτριες (σ.σ. δεν μας είπε αν είναι καμένες ή άκαυτες) και η επικαιροποίηση του χωροταξικού σχεδίου γύρω από τις ΑΠΕ θα μας επιτρέψει αυτό να το ξεκαθαρίσουμε.
Αλλά είναι αδύνατον να συζητάμε σήμερα ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας με ανεμογεννήτριες μόνο στη θάλασσα. Βεβαίως και θα δρομολογήσουμε και ανεμογεννήτριες off shore, στην θάλασσα. Είναι πιο ακριβές. Έχουνε όμως και σημαντικά πλεονεκτήματα, κυρίως το γεγονός ότι μπορούνε να τοποθετηθούνε χωρίς να διαταράξουμε με τόσο μεγάλη ένταση άλλες δραστηριότητες (σ.σ. Χωρίς δηλαδή να βάζουμε φωτιές).
-https://www.youtube.com/watch?v=zAg9eV_5Cyc
ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου