Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Με ενεργή μόνο την πρώτη και τη δεύτερη μονάδα το 2022, έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Μπίτολα εξέπεμψε 111.408 τόνους διοξειδίου του θείου στον αέρα, ποσότητα που είναι 17 φορές μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών και είναι μεγαλύτερη από τις συνολικές επιτρεπόμενες εκπομπές για όλους τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς σε άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια, έδειξε μια έκθεση από το CEE Bankwatch Network «Συμμόρφωση ή Κλείσιμο – 2023.
Το TPP Bitola αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μεταλλευτικού και ενεργειακού συγκροτήματος στην πόλη Bitola και λειτουργεί για περισσότερα από 30 χρόνια. Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μπίτολα και περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια των ελληνικών συνόρων.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός της Μπίτολα είναι ο ηγέτης στην πιο ρυπογόνο βιομηχανική ικανότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές σκόνης έχουν επίσης αυξηθεί ανησυχητικά και έφθασαν τους 3.899 τόνους, πάνω από τρεισήμισι φορές το όριο για την πρώτη και τη δεύτερη μονάδα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης που εκπέμπεται από μια καμινάδα σε ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ΜΚΟ «Eco-awareness», ενώ η κυβέρνηση έχει φιλόδοξα σχέδια για το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων άνθρακα έως το 2027, αυτές οι προθεσμίες πρέπει να τηρηθούν.
Να τηρηθούν οι προθεσμίες
«Είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι προθεσμίες για την επίτευξη αυτών των στόχων, προκειμένου να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στον ενεργειακό τομέα, τη βιομηχανία και τους πολίτες ότι η χώρα είναι σταθερά δεσμευμένη στην εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, μια δίκαιη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές και καθαρές τεχνολογίες και φροντίδα για την υγεία των πολιτών», δήλωσε η ακτιβίστρια Έλενα Νικολόφσκα από την «Eco-awareness».
Η έκθεση αναφέρει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας λειτουργούν αντίθετα με τις υποχρεώσεις τους και αντί να μειώνουν τις εκπομπές, σύμφωνα με τους κανόνες για τον έλεγχο της ρύπανσης μέσω της Συμφωνίας της Ενεργειακής Κοινότητας, τις αυξάνουν. Η Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας έχει ήδη ανοίξει δικογραφία κατά της Βόρειας Μακεδονίας λόγω μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις για τη μείωση των εκπομπών.
Αμφισβητείται επίσης η ποιότητα του άνθρακα, καθώς και η αδιαφανής προμήθεια. Στην έκθεση σημειώνεται ότι με την ενεργειακή κρίση και την ενεργοποίηση του TPP Negotino, η χώρα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση και συνεχίζει να μολύνει σοβαρά το περιβάλλον και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
“Ολόκληρη η περιοχή απειλείται από ανεξέλεγκτη ρύπανση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και κάθε χρόνο βλέπουμε πώς οι μεγάλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σπάνε ρεκόρ. Ωστόσο, δεν έχουμε παρατηρήσει τόσο τεράστιο άλμα στις εκπομπές όπως το TPP Η Μπίτολα είχε το 2022. Οι συνέπειες αυτού του είδους της ρύπανσης θα είναι μεγάλες για την περιοχή της Μπίτολα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο», τόνισε ο Davor Pehcevski του CEE Bankwatch Network.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου