Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Εκοιμήθη ο Αναστάσιος Μαρίνος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ., ο πρωταγωνιστής του υποχρεωτικού χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών


Εκοιμήθη ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ. Αναστάσιος Μαρίνος. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών.

Ο Αναστάσιος Μαρίνος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δικαστικούς λειτουργούς που συνέβαλε τα μέγιστα στην διάσωση τόσο της υποχρεωτικότητας όσο και του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Υπό την προεδρία του, ως Αντιπροέδρου του ΣτΕ, προεδρεύοντος στο Τμήμα ΣΤ΄ του ΣτΕ, ελήφθησαν οι αποφάσεις ΣτΕ 3356/1995 που ορίζει ότι «Tο μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία σύμφωνα με τις αρχές της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας» αλλά και ΣτΕ 2176/1998 που καθορίζει τον αριθμό ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Να σημειωθεί ότι στις δύο αυτές αποφάσεις παραπέμπουν και οι τέσσερις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ (ΣτΕ 660/2018, ΣτΕ 926/2018, ΣτΕ 1749 και 1750/2019) με τις οποίες ακυρώθηκαν οι Υ.Α. Φίλη και Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά.

Επιπλέον ο Αναστάσιος Μαρίνος παρενέβη πολλές φορές με Γνωμοδοτήσεις αλλά και κατάλληλη αρθρογραφία για την υπεράσπιση του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Οι τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του για το θέμα έγιναν την περίοδο 2011-2012 όταν η τότε Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ξεκινούσε την πιλοτική εφαρμογή των «νέων» Προγραμμάτων Σπουδών που ταλαιπώρησαν όλα τα επόμενα χρόνια Θεολόγους, Δασκάλους και την εκπαιδευτική κοινότητα. Ο Αναστάσιος Μαρίνος τότε με ξεκάθαρα λόγια στηλίτευσε τόσο τις πολιτικές αποφάσεις όσο και τον ρόλο μερίδας Θεολόγων αλλά και της Διοικούσας Εκκλησίας που προωθούσαν αυτά τα Θρησκευτικά. Τις σχετικές παρεμβάσεις του φιλοξενούμε στο μόνιμο σύνδεσμο μας ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. Μεταφέρουμε τους σχετικούς ηλεκτρονικούς συνδέσμους και παρακάτω.

Τέλος ο Αναστάσιος Μαρίνος πρωταγωνίστησε στην υπεράσπιση και πολλών άλλων σημαντικών ζητημάτων της Εκκλησίας. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του αποδίδοντας του τον δίκαιο μισθό των αγώνων του.

Σύντομο Βιογραφικό Αναστάσιου Μαρίνου


Ο Αναστάσιος Μαρίνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Βαρβάκειο Λύκειο. Σπούδασε Νομικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ανακηρύχθηκε αριστούχος Διδάκτωρ Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα διατριβής «Η θρησκευτική Ελευθερία» και επίτιμος διδάκτωρ Θεολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δικηγόρησε επί τετραετία στα Δικαστήρια Αθηνών. Το 1963 διορίστηκε κατόπιν επιτυχίας σε διαγωνισμό, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως Εισηγητής, το 1970 προήχθη σε Πάρεδρο και το 1979 σε Σύμβουλο Επικρατείας, το δε 1993 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου. Κατόπιν εκπαιδευτικής αδείας, μετεκπαιδεύτηκε στην Γαλλία όπου μετέσχε επί ένα έτος στις εργασίες του Γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας, παρακολούθησε μαθήματα Δημοσίου Δικαίου στη Σορβόννη, ειδικευθείς στα θέματα των σχέσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικαίου και παρακολούθησε μαθήματα Κανονικού Δικαίου στο Ορθόδοξο Ρωσσικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών. Είχε συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είχε υποστηρίξει την Ελληνική Κυβέρνηση ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Σημαντικές παρεμβάσεις του Αναστάσιου Μαρίνου για τα Θρησκευτικά



 
 https://thriskeftika.blogspot.com/2019/12/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: