Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Ερώτηση για Αρχαία - Ιστορία - Λατινικά κατέθεσαν Μπογδάνος και Δαβάκης

Ο βουλευτής ΝΔ Κ. Μπογδάνος σε συνάντηση εργασίας με την Πρόεδρο Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων κ. Ξανθάκη - Καραμάνου

Ο βουλευτής ΝΔ Κ. Μπογδάνος σε συνάντηση εργασίας με την Πρόεδρο Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων κ. Ξανθάκη - Καραμάνου

Oι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος (Α' Αθήνας) και Δαβάκης Αθανάσιος (Λακωνίας), κατέθεσαν Ερώτηση στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως για την αποκατάσταση της διδασκαλίας των κλασσικών και ανθρωπιστικών σπουδών στα σχολεία. 

 Ειδικότερα, οι δύο βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση ζητώντας να ενημερωθούν σε ποιες αλλαγές θα προβεί το αρμόδιο υπουργείο για να αποκατασταθεί η διδασκαλία, στα σχολεία, των Αρχαίων Ελληνικών, των Λατινικών και της ελληνικής Ιστορίας. 

Η πρωτοβουλία των δύο βουλευτών πάρθηκε εξ αιτίας της υποβάθμισης της κλασσικής παιδείας, απόρροια ενεργειών των προηγούμενων υπουργών Παιδείας κκ. Φίλη και Γαβρόγλου. 

 Για τη διευκόλυνση της υπουργού οι δύο βουλευτές στην κοινή ερώτησή τους σύναψαν πλήρη κατάλογο των αλλαγών αυτών και επιγραμματικά στο κείμενο της ερώτησης αναφέρουν  τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, την κατάργηση τελικών εξετάσεων των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, τη συρρίκνωση της διδασκαλίας διαχρονικής αξίας κειμένων, όπως η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και ο «Επιτάφιος» του Περικλή, στο Λύκειο. Αλλά και την πλήρη κατάργηση των Λατινικών στο Λύκειο, ακόμη και για τους υποψήφιους του Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού.    

Επίσης, οι κύριοι Μπογδάνος και Δαβάκης αναφέρουν στην υπουργό, διά της ερώτησης τους, ότι την στιγμή που επίκεινται οι εορτασμοί των 2500 χρόνων από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα και των 200 χρόνων από την Ελληνική Παλιγγενεσία, διδάσκονται εντελώς συνοπτικά ή ακόμη και παραλείπονται βασικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας όπως οι Περσικοί Πόλεμοι και η Ελληνική Επανάσταση,.   

Τόσο ο κύριος Μπογδάνος, όσο και ο κύριος Δαβάκης διατύπωσαν την ερώτηση και κατάρτισαν τον κατάλογο των αλλαγών στα μαθήματα ανθρωπιστικών σπουδών μετά από μακρά έρευνα, ενδελεχείς συζητήσεις και στενή συνεργασία με την πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων κ. Ξανθάκη - Καραμάνου. 

Η ερώτηση των δύο βουλευτών προς την υπουργό Παιδείας

mc erwtisi keramews

https://meaculpa.gr/politiki/36372-erotisi-gia-arxaia-istoria-latinika-katethesan-mpogdanos-kai-dabakis

Δεν υπάρχουν σχόλια: