Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Κοσμάς Αιτωλίας για την προσευχή στα σχολεία: «Μην ακούτε αλλότριες φωνές. Κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει να Του μιλάτε με την καρδιά σας. Όποτε το θέλετε.»

sxoleia1
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ
Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες
των Γυμνασίων και των Λυκείων της καθ’ ημάς Ι. Μητροπόλεως
Αγαπητά μου παιδιά,
Από τα βάθη της καρδιάς μου ευχαριστώ τον Θεό μας, διότι μας δίνει και εφέτος αυτή τη δυνατότητα της επικοινωνίας.
Ως Πνευματικός σας Πατέρας, με πατρική αγάπη και ενδιαφέρον, παρακολουθώ τον νεανικό σας αγώνα, την ωραία προσπάθειά σας για πρόοδο και επιτυχία! Ιδιαιτέρως χαίρομαι και σας καμαρώνω σήμερα, πρώτη ημέρα στο σχολείο, που δεχθήκατε την ευλογία και την αγιαστική χάρη του Θεού με την ακολουθία του μικρού αγιασμού, που μόλις τελέσθηκε. Προσευχηθήκαμε για σας, αγαπητά μου παιδιά. Παρακαλέσαμε τον Τριαδικό μας Θεό να σας χαρίζει υγεία, πρόοδο, επιτυχία στον μαθητικό σας αγώνα, όρεξη για μελέτη και κατάκτηση της γνώσης, αλλά και καλλιέργεια της ψυχής σας.
Επιτρέψατέ μου να συγχαρώ τους εκλεκτούς και άξιους εκπαιδευτικούς σας και να τους ευχηθώ ο πάνσοφος Θεός να τους χαρίζει υγεία και την εξ ύψους ενίσχυσι και βοήθεια στον επίπονο, αλλά τόσο ωραίο, έργο της καλλιέργειά σας.
Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία μας σήμερα δεν είναι αυτή που θα θέλατε! Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζείτε και δραστηριοποιείστε και αγωνίζεσθε δεν είναι αυτό, που θα έπρεπε, ώστε απρόσκοπτα να επιδίδεστε στη μάθηση και την πρόοδο.
Ο μεγάλος άγιος, ο προστάτης μας, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, αγωνιούσε για την ίδρυσι και τη σωστή λειτουργία των σχολείων σε όλη την Ελλάδα, διότι με τον φωτισμένο του νου, έβλεπε ότι μόνο το σχολείο θα έβγαζε τους ανθρώπους από την φρικτή αμάθεια, την βαρβαρότητα, την κτηνωδία, που βασίλευε τότε. Αλλού δε γράφει: «…Δεν βλέπετε ότι αγρίεψε το Γένος από (την αμάθεια) και εγίναμεν ως τα θηρία;…». Μιλούσε βέβαια για σχολεία στα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μάθαιναν την θρησκεία τους, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, ώστε να αφυπνιστεί η εθνική τους συνείδηση.

Αλήθεια, πόσο μοιάζουν οι εποχές μας!

Παιδιά μου, θελήστε εφέτος με όρεξη πολύ να σκύψετε στο βιβλίο. Να μελετήσετε. Αν επιθυμείτε την αληθινή πρόοδο μην δειλιάσετε. Κλείστε τ’αυτιά σας στις φωνές εκείνες, που σας θέλουν με κομμένα τα φτερά σας. Βάλτε στόχο την επιτυχία και με την βοήθεια του Θεού, θα τα καταφέρετε. Θελήστε να έχετε στη ζωή σας και στον αγώνα σας έναν γνήσιο και μοναδικό Φίλο. Έναν Συνοδοιπόρο, που θα σας ξεκουράζει και θα σας ενισχύει και θα σας παρηγορεί. Θελήστε μαζί με τον μαθητικό και νεανικό σας αγώνα να ακούσετε και τη φωνή του Χριστού.
Περισσότερο από όλους, Εκείνος θέλει την πρόοδό σας και την επιτυχία σας. Παράλληλα με τη μελέτη σας μην ξεχνάτε κι Αυτόν τον Ουράνιο Πατέρα, τον στοργικό και πανίσχυρο Θεό. Σας αγαπά! Έχυσε το αίμα Του για σας, τα νειάτα. Δώστε Του την καρδιά σας κι αφήστε Τον να σας οδηγήσει στη νίκη, στην αληθινή επιτυχία. Μιλήστε Του με την προσευχή. Είναι ο ομορφότερος τρόπος επικοινωνίας. Σας ακούει και απαντάει με το δικό Του τρόπο. Περιμένει καθημερινά να σας ακούσει στην προσευχή, για να σας προσφέρει τα δώρα Του. Μην ακούτε αλλότριες φωνές. Κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει να Του μιλάτε με την καρδιά σας. Όποτε το θέλετε.Αρκεί να Του μιλάτε. Κι Εκείνος θα σας ακούει με προσοχή και θα ανταποκρίνεται.
Έτσι θα μπορέσετε να διεξάγετε τίμια και ουσιαστικά και εφέτος τον αγώνα σας με τα μαθήματα, καλλιεργώντας, όμως, και αρετές στην ψυχή σας, «υπέρ ης» ο Χριστός έδωσε τα πάντα. Μην Τον απογοητεύσετε! Σας περιμένει.
Σας το εύχομαι και προσεύχομαι για σας. Καλή, ευλογημένη και καρποφόρα σχολική χρονιά.
Μετά πατρικών ευχών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: