Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς ο Ελ. Μουζάκης φροντίζει την «Πεταλούδα» του 10 χρόνια μετά τον... θάνατό του!

Πώς ο Ελ. Μουζάκης φροντίζει την «Πεταλούδα» του 10 χρόνια μετά τον... θάνατό του! - Κεντρική Εικόνα
Είναι δυνατόν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας ο οποίος έχει αποβιώσει εδώ και δέκα χρόνια να εξακολουθεί να... φροντίζει ακόμα και μετά θάνατον την εταιρεία του;
Κι όμως είναι! Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκε μια ολόκληρη δεκαετία από τότε που έφυγε από τον μάταιο ετούτο κόσμο ο Ελευθέριος Μουζάκης, που από πολλούς θεωρείται και ως ο «πατριάρχης» της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, και ο οποίος κατά τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε ο υψηλότερα φορολογούμενος πολίτης της χώρας. Μάλιστα είχε δηλώσιε σχετικά σε συνέντευξή του ότι «είναι τιμή μου και καμάρι μου ότι είναι ο υψηλότερα φορολογούμενος αυτής της χώρας» για να προσθέσει ότι «δεν διανοούμαι να υπαρξει άλλος που να δίνει περισσότερο στο ελληνικό κράτος». Τέτοια στόφα αυτοδημιούργητου επιχειρηματία!
Δεν ξέρουμε εάν ο Ελ. Μουζάκης είχε προβλέψει για την σημερινή τρομακτική οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο οι πρόνοιες που είχε λάβει μέσω της διαθήκης του για την εισηγμένη ακόμα και σήμερα εταιρεία του, είναι απίστευτες.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της Μoυζάκης,  ο καθαρός δανεισμός της εισηγμένης περιορίζεται μόλις στα 4,45 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα στο μακροπρόθεσμο παθητικό υπάρχει ο λογαριασμός «Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις προς μετόχους», με υπόλοιπο 16,528 εκατ. ευρώ!
Ας δούμε πώς όμως έχει συμβεί αυτό, σύμφωνα με το euro2day.gr: 
Πρώτον, το 2004 ο εκλιπών είχε τοποθετήσει ως προκαταβολή έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ποσό της τάξεως των 9,6 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη ΑΜΚ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και τα χρήματα αυτά παρέμειναν (άτοκα) στην εταιρεία και
δεύτερον (και κυριότερο) ο εκλιπών όρισε στη διαθήκη του -υπόψη των τραπεζών- προσωπικό του λογαριασμό με υπόλοιπο άνω των 18 εκατ. δολαρίων, από τον οποίο οι τράπεζες θα μπορούσαν να εισπράξουν χρήματα σε περίπτωση που η εισηγμένη αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας στο μέλλον!
«Αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της ζωής μου, με τιμήσατε δίδοντάς μου δάνεια μόνο με την υπογραφή μου», φέρεται να αναγράφει στη διαθήκη ο εκλιπών, απευθυνόμενος προς τους τραπεζίτες.
Από τον θάνατο του Ελευθέριου Μουζάκη (το 2006) έως σήμερα, δύο φορές οι τράπεζες έχουν κάνει χρήση του συγκεκριμένου λογαριασμού.
Η πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο του 2014, όταν υπήρξε κατάπτωση εγγύησης από πλευράς Εθνικής Τράπεζας για αποπληρωμή χρεολυσίου και τόκων ύψους 3,71 εκατ. ευρώ της θυγατρικής Μουζάκης-Εκκοκκιστήρια Σερρών.
Και η δεύτερη φέτος, με την αποπληρωμή συνολικού δανείου 3,2 εκατ. ευρώ της μητρικής εταιρείας.
Ως αποτέλεσμα, οι υποχρεώσεις της εισηγμένης προς τους μετόχους από τα 9,6 αυξήθηκαν στα 16,5 εκατ. ευρώ.
Το θετικό για το μέλλον της κλωστοβιομηχανίας Μoυζάκης είναι πως υπάρχει ακόμη στον προαναφερόμενο τραπεζικό λογαριασμό ένα επιπλέον ποσό που υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια δολάρια και μπορεί να διατεθεί ως άτοκο δάνειο για την ενίσχυση του εισηγμένου ομίλου. Η ύπαρξη αυτού του ποσού θεωρείται πολύ σημαντική σε μια περίοδο έντονης κρίσης που χαρακτηρίζει τόσο τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, όσο και την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Όμως, τα δύο ερώτημα που τίθενται είναι τα εξής:
Πρώτον, πότε θα πρέπει να αποπληρωθεί αυτό το άτοκο δάνειο που σήμερα ανέρχεται στα 16,5 εκατ. ευρώ και που μελλοντικά θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά δέκα εκατ. δολάρια;
Και δεύτερον, αν αποπληρωθεί, σε ποιους θα αποδοθεί;
Το δάνειο αυτό θα αποδοθεί στους κληρονόμους του Ελευθερίου Μουζάκη (συγγενικά πρόσωπα, αλλά και ιστορικά στελέχη της εισηγμένης εταιρείας) ουσιαστικά από το έτος 2021 και μετά, καθώς μέχρι τότε οι κληρονόμοι στερούνται -βάσει της διαθήκης- μιας σειράς δικαιωμάτων, όπως αυτά της ψήφου και της μεμονωμένης πώλησης μετοχών.
Αυτά στη θεωρία, καθώς εκτιμάται πως ακόμη και μετά το 2021 οι κληρονόμοι δεν θα απαιτήσουν τα χρήματα, καθώς προτεραιότητά τους είναι η επιβίωση της ιστορικής βιομηχανίας.
http://www.economy365.gr/article/14516/pos-o-el-moyzakis-frontizei-tin-petaloyda-toy-10-hronia-meta-ton-thanato-toy

Δεν υπάρχουν σχόλια: