Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Συνήθως ο εγκληματίας είναι πιο δραστήριος και πιο ευρηματικός από εμάς

xristodoylosΟ πρώτος που έκρουσε
τον κώδωνα του κινδύνου
ήταν ο Χριστόδουλος,
«αλλά τότε ο παππούλης
θεωρήθηκε αναχρονιστικός».


Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: συνήθως ο εγκληματίας είναι πιο δραστήριος και πιο ευρηματικός από εμάς. Η εγκληματική πολιτική πρέπει να μελετάει αυτό που έρχεται και όχι να τρέχει πίσω από αυτό που υπάρχει».
Δήμος Βερύκιος: Ο πρώτος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ήταν ο Χριστόδουλος, «αλλά τότε ο παππούλης θεωρήθηκε αναχρονιστικός».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Γιάννης Πανούσης και ο Πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού «ALPHA 989» και κεντρικός σχολιαστής του δελτίου ειδήσεων της τηλεόρασης του ALPHA δημοσιογράφος κ.Δήμος Βερύκιος φιλοξενήθηκαν χθες στην εκπομπή «Εφ’ όλης της ύλης» του Δημήτρη Αλφιέρη. 
«Ήταν μια συγκινητική και ξεχωριστή εμπειρία για μένα που βρέθηκα με ανθρώπους τους οποίους, για να είμαι ειλικρινής, δεν γνώριζα σε βάθος» είπε αρχικά ο κ.Βερύκιος ο οποίος την Κυριακή το βράδυ παραβρέθηκε στην κοπή Βασιλόπιτας του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία». 
Χαρακτήρισε ως ξεχωριστές τις σχέσεις του με την Εκκλησία «και ιδιαίτερα με τη Μητρόπολη Πειραιά διότι», όπως υπογράμμισε με έμφαση «η Μητρόπολη Πειραιά ορθώνει έναν λόγο με σπονδυλική στήλη. Ο λόγος του Σεβασμιωτάτου προκαλούσε ιδεολογική σύγκρουση σε μεγάλα ζητήματα που με έφερε πιο κοντά στο να γνωρίσω τον Μητροπολίτη. Αυτό για μένα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία».
«Το μέσο της τηλεόρασης είναι αδηφάγο», είπε σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ.Βερύκιος, τονίζοντας πως «βλέπουμε ότι παιδαγωγικά προγράμματα παιδευτικού χαρακτήρα δεν κάνουν τηλεθέαση. Δεν μπορείς να ανέχεσαι στην ελληνική τηλεόραση να παίζονται ερωτικές σκηνές στις 4:00 το μεσημέρι, την ώρα που τα παιδιά έχουν γυρίσει από το σχολείο».
Σημείωσε πως «η ψυχαγωγική ζώνη του alpha δεν έχει έκτροπα», υπογραμμίζοντας πως «η τηλεόραση μπορεί να κάνει κινήσεις, αρκεί να υπάρχει όραμα». «Έλεος πια. Εάν τα πεις αυτά σε λένε αναχρονιστικό», είπε εμφατικά.
Χαρακτήρισε ως «εμπειρία ζωής» τη συνεργασία του με τον π.Δημήτριο Φουρλεμάδη και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τόνισε πως ήταν «ο πρώτος δημόσιος άνδρας που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα εορτοδάνεια για τα διακοποδάνεια», θυμίζοντας τη φράση που είχε πει ο Μακαριστός Ιεράρχης ότι «πρέπει να απλώνουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα». «Αλλά τότε ο παππούλης θεωρήθηκε αναχρονιστικός», συμπλήρωσε. 
Η συζήτηση περιεστράφη και σε θέματα παιδείας, όπου ο κ.Βερύκιος υπογράμμισε πως «καλός δάσκαλος παλιά, ήταν ο δάσκαλος που πέρναγε το μήνυμα ακόμη και στο τελευταίο θρανίο». «Τώρα πλέον οι τάξεις οι σχολικές έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο τελευταίο θρανίο» συμπλήρωσε, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη διαφωνία του με τον νέο υπουργό παιδείας ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταργήσει τα αριστεία. «Έλεος», είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός δημοσιογράφος τονίζοντας πως «ουσιαστικά το αρχαίο ρητό ‘’τα αγαθά κόποις κτώνται’’ το πυροβολεί. Αυτό εγώ δεν το θεωρώ προοδευτικό».
Ολοκληρώνοντας σημείωσε πως «η Εκκλησία, προς τιμήν των Ιεραρχών, έχει πάρει θέση από την πρώτη στιγμή και έχει διαχωρίσει τη θέση της, έχει επιδείξει και έχει αρθρώσει έναν άκρως προοδευτικό και πατριωτικό λόγο. Η Εκκλησία δείχνει να παίζει έναν θετικό, πρωταγωνιστικό, πατριωτικό ρόλο. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Αυτό πρέπει να γίνει κτήμα του λαού».
Στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στην εκπομπή ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Γιάννης Πανούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη συμφιλίωσης του αστυνόμου με την κοινωνία και της κοινωνίας με τον αστυνόμο. «Η αστυνομία είναι θεσμός της δημοκρατίας, είναι ο προστάτης των φτωχών... Υπηρετεί και προστατεύει», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στα συνταγματικά όρια της δράσης των αστυνομικών και μίλησε για τον «αστυνομικό της γειτονιάς» που θέλει να επαναφέρει το υπουργείο και για τον τρόπο δράσης που σκέπτεται να του ανατεθεί. «Αυτός δεν θα κυνηγήσει τον κλέφτη. Αυτός θα ειδοποιήσει για να κυνηγήσουν τον κλέφτη» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πανούσης ανακοίνωσε την αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων που δεν την έχουν πλέον ανάγκη, προκειμένου να επανδρωθούν υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο και για διοικητική αναδιάρθρωση του Σώματος .
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τομέα της επιστήμης ο οποίος όπως τόνισε πρέπει να μπει στην υπηρεσία της Αστυνομίας εκφράζοντα την προσωπική άποψη «ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Αστυνομίας πρέπει να προέρχεται από τα πανεπιστήμια κατευθείαν. Να παίρνουν ανθρώπους που έχουν τελειώσει νομική, τεχνολογία κλπ και να εκπαιδεύονται». 
Αναπτύσσοντας σκέψη στο σημείο αυτό του ανέφερε πως «το ερώτημα είναι αν θα πηγαίνουμε πριν από το έγκλημα ή μετά το έγκλημα, διότι συνήθως ο εγκληματίας είναι πιο δραστήριος και πιο ευρηματικός από εμάς. Η εγκληματική πολιτική» υπογράμμισε, «πρέπει να μελετάει αυτό που έρχεται και όχι να τρέχει πίσω από αυτό που υπάρχει». «Ποιος μας λέει σήμερα, πώς θα είναι η νεανική εγκληματικότητα σε 15 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός συμπληρώνοντας πως θα πρέπει από τώρα να παρθούν προληπτικά μέτρα.
«Πάσχουμε από τήρηση των υπαρχόντων νόμων» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζοντας πως «εκτός από δικαιώματα έχουμε και υποχρεώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: