Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ενάμισι δισ. ευρώ έβγαλαν στο εξωτερικό 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι

Ενάμισι δισ. ευρώ έβγαλαν στο εξωτερικό 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι

Αθήνα
Ποσά ύψους 1,5 δισ. ευρώ βγήκαν με εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2010 ώς σήμερα από 5.260 δημοσίους υπαλλήλους ή τους συζύγους τους, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.
Μάλιστα, 415 από τους 5.260 δημοσίους υπαλλήλους με συνολικό ποσό αποστολής εμβασμάτων 117.000.000 ευρώ (μέσος όρος 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο) αποχώρησαν πρόσφατα από το Δημόσιο για διάφορους λόγους, μετά την εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για έλεγχο περιουσιακής κατάστασης.
Ο έλεγχος του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) αφορά το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην ορισμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων που εξαιρούνται από την αρμοδιότητά του, όπως αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί, κ.λπ.
Έκτακτη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα είχαν την Πέμπτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου.
Ο κ. Μητσοτάκης, παρέδωσε στην κ. Σαββαΐδου, τη λίστα με τους 415 πρώην δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους εν μέσω ελέγχου για υψηλά τραπεζικά εμβάσματα στο εξωτερικό.
Ο έλεγχος επί των συγκεκριμένων θα γίνει πλέον από τη ΓΓΔΕ, ενώ ο έλεγχος επί των δημοσίων υπαλλήλων που συνεχίζουν να υπηρετούν θα συνεχιστεί από το ΣΕΕΔΔ, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα.
Πάντως, διευκρινίζεται ότι η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο  της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί στο εξωτερικό δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: