ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
8-10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
Η Ελληνική γλώσσα είναι συνυφασμένη με την ψυχή, την ταυτότητα και την ιστορική συνέχεια του Ελληνικού λαού και η μέριμνα γι’ αυτήν είναι αυτονόητη, ακόμη και κάτω από τις δραματικές οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η χώρα μας. Η Ελληνική γλώσσα είναι ταυτόχρονα, με την απαράμιλλη οικουμενική κληρονομιά της, παρακαταθήκη πολιτισμού και πηγή εμπνεύσεως για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Με το πνεύμα αυτό, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά (ΕΓΚ) συνδιοργανώνουν από 8-10 Μαρτίου 2013, μεγάλη εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών, με θέμα «Η Ελληνική Γλώσσα χθες, σήμερα, αύριο». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Καρόλου Παπούλια, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της “Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς” και σήμερα Επίτιμος Πρόεδρός της.
Θα τιμήσουν επίσης την εκδήλωση με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαρά, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμος, εκπρόσωποι κομμάτων, που είναι μέλη της “Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς”, εκπρόσωποι των συντεταγμένων αρχών της Πολιτείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, βουλευτές, Ακαδημαϊκοί, πρυτάνεις και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της χώρας.
Θα απευθύνουν χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Περιφερειών Ελλάδος κ. Γ. Σγουρός, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Κ. Ασκούνης.
Ο επίτιμος Πρόεδρος της “Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς” Ακαδημαϊκός κ. Αντώνης Κουνάδης θα χαιρετίσει την εκδήλωση, αναφερόμενος στο ιστορικό της “Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς” και στον προβληματισμό για την Ελληνική Γλώσσα σήμερα και την διαφύλαξη της.
Χαιρετισμόν επίσης θα απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της εκδηλώσεως.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ελληνιστές, επιστήμονες και πνευματικοί άνθρωποι:
ο μεγάλος Ισπανός ελληνιστής κ. F. R Adrados, καθηγητής γλωσσολογίας και ελληνιστής του Πανεπιστημίου Μαδρίτης, Ακαδημαϊκός, ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών, εκδότης του Αρχαιοελληνικού-Ισπανικού λεξικού,
ο κ. Ο. Panagl, καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γλωσσολογίας (και Μυκηνολόγος) στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, Ακαδημαϊκός,
η κα K. Crnkovic κλασσικός φιλόλογος και ελληνίστρια,
η κα I. Darchia καθηγήτρια κλασσικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τυφλίδος,
ο κ. Κ. Δεσποτόπουλος Ομ. καθηγητής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρ Υπουργός Παιδείας,
ο κ. Ν. Κονομής Ομ. Καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών,
ο κ. Π. Λιγομενίδης Ομ. καθηγητής πληροφορικής Πανεπιστημίου UCLA, πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών,
ο κ. Δ. Σκαρβέλης, Στρατηγός, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ακαδημαϊκός,
ο Χ. Χαραλαμπάκης Καθηγητής γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,
η κα Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου καθηγήτρια αρχαίας ελληνικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων,
ο κ Η. Ρεράκης Καθηγητής Παιδαγωγικής, Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ,
ο κ. Ν. Μπεζαντάκος Ομ. καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,
ο κ. Α. Μαρκαντωνάτος, Αν. Καθηγητής, Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,
ο κ. Κ. Μανάφης Ομ. καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,
ο κ. Β. Βιτσαξής πρέσβυς ε.τ., δρ. Νομικής, επ. δρ. φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών,
ο κ. Κ. Νιάρχος, Ομ Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,
ο κ. Α. Μαρίνος Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ,
ο κ. Γ. Μαρίνος πρ Ευρωβουλευτής, δημοσιογράφος,
ο κ. Γ. Παπακώστας Ομ Καθηγητής Ν. Ελληνικής Φιλολογίας και μέλος του ΕΣΡ.
Η εκδήλωση αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς άλλων εκδηλώσεων, που οργανώθηκαν από την “Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά” και έχουν ως στόχο να συνεγείρουν την ελληνική κοινωνία και να προβάλουν την εθνική και παγκόσμια σημασία της ελληνικής γλώσσας και την ανάγκη να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και πολύτιμος θησαυρός του λαού μας.
Η διαφύλαξη του ύψιστου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, της ελληνικής γλώσσας, είναι εθνική υπόθεση που αφορά όλους μας, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα συνεχιζόμενα πλήγματα που αυτή ακόμα και σήμερα δέχεται με τις γνωστές επιπτώσεις τους στην αυξανόμενη λεξιπενία και την αδυναμία εκφράσεως της νέας γενιάς. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας, η αξία και η σημασία της διδασκαλίας της Ελληνικής (Αρχαίας και Νέας) έχει αναγνωρισθεί από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και διεθνώς. Ενδεικτικώς, αξίζει να επισημανθεί ότι στα δημόσια δημοτικά σχολεία της Μ. Βρετανίας διδάσκεται η Αρχαία Ελληνική, εις δε τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αυστραλίας θα διδάσκεται από εφέτος η Ελληνική ως δεύτερη (κατ’ επιλογή) γλώσσα, μετά την Αγγλική.
Παράλληλα με την εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί έκθεση σπανίων βιβλίων για την ελληνική γλώσσα (1476-1900) από την «Βιβλιοθήκη Γεωργίου Δολιανίτη» πρ. Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς.
Η έναρξη της εκδηλώσεως θα γίνει την Παρασκευή 8 Μαρτίου, ώρα 19.00 στην Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστημίου 28.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου