04/04/2024
Ένα μείζονος σημασίας έγγραφο για τη νομιμοποίηση του αποτελέσματος της Ελληνικής Επανάστασης υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Ρωσίας στις 23 Μαρτίου (4 Απριλίου) 1826 μεταξύ Ρωσίας και Μ. Βρετανίας.
Αποτέλεσε τον προάγγελο της Ιουλιανής Συνθήκης στο Λονδίνο, όπου υπέγραψε και η Γαλλία. Δημοσιεύτηκε στα ελληνικά από την Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος στις 31.3.1818 με τον εξής πρόλογο:
Επειδή εις το εν Πετρουπόλει υπογραφέν Πρωτόκολλον την 23 Μαρτίου [4 Απριλλίου] 1826 κατεβλήθησαν αι πρώται βάσεις της ειρηνοποιήσεως της Ελλάδος, το έγγραφον τούτον αποκαθίσταται όχι μικρού λόγου άξιον εις τους περί τα τοιαύτα μάλιστα σπουδάζοντας, και σπεύδομεν να το κοινοποιήσωμεν εις τους αναγνώστας μας. Μεταφράζομεν δε αυτό από την εφημερίδα των Ιονίων νήσων, οποίον, κατά το λέγειν της, επαρουσιάσθη εις τας δυο Βουλάς της Μεγάλης Βρεταννίας εφέτος κατά προσταγήν του βασιλέως.
Είναι πιθανό ότι στη δημοσίευση έπαιξε ρόλο η παρουσία του Καποδίστρια στην Ελλάδα.
Το Πρωτόκολλο προέβλεπε την δημιουργία μιας ελληνικής αυτονομίας, φόρου υποτελή στο Οθωμανικό κράτος. Γινόταν στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης, ώστε να τερματιστεί ο μακρόχρονος πόλεμος. Είναι μια πρόταση που θεωρείτο βέβαιο ότι θα απέρριπτε η Υψηλή Πύλη, καθώς εξακολουθούσε να θεωρεί «εσωτερική υπόθεση» το «ελληνικό ζήτημα». Όμως, η εμφάνιση του Ιμπραήμ είχε διεθνοποιήσει το ζήτημα και στο στρατιωτικό επίπεδο, αν όχι επίσημα, τουλάχιστον ανεπίσημα. Η Βρετανία δεν μπορούσε για πολύ ακόμα να παραμείνει αδρανής, καθώς άνοιγαν νέες προοπτικές τόσο για τη ναυτική κυριαρχία στη Μεσόγειο, όσο και για το μέλλον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κύριο ρόλο στην υπογραφή αυτού του Πρωτοκόλλου έπαιξε η άνοδος στον τσαρικό θρόνο του Νικόλαου Α΄.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου