Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Σάρκα και οστά παίρνει ο Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου στην π. ΑΕΒΑΛ

 


Στον αέρα βγαίνει σήμερα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) η περίληψη διακήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού για την πλήρη προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον Κόμβο Καινοτομίας Η2 (h2-hub)».

Αναθέτουσα αρχή είναι το ΕΚΕΤΑ /ΙΔΕΠ, με το εν λόγω μεγάλο project να αφορά στη Δημιουργία Κόμβου Καινοτομίας Υδρογόνου στο χώρο της πρώην Βιομηχανίας Αζωτούχων Λιπασμάτων- ΑΕΒΑΛ- μέσω της ένταξης του προγράμματος: «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» στο ΕΣΠΑ 2021-2027, και τη δημόσια συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη στα 19.799.974 ευρώ, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι στα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% : 16.656.989,00 € και φορέας χρηματοδότησης της παρούσας σύμβασης είναι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το σύνολο του έργου υποχρεούται από τον ανάδοχο που θα προκύψει να παραδοθεί εντός 20 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, εντός του ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ.

Τι είναι ο Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου

Ο Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου (Η2-HUB), έχει χαρακτηριστεί ως εμβληματικό έργο της Μεταλιγνιτικής Περιόδου που σηματοδοτεί τη διασύνδεση και αξιοποίηση των μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ και ειδικά των Φωτοβολταϊκών, που αναπτύσσονται στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), με την παραγωγή πράσινου Υδρογόνου, την ενίσχυση των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών (Δίκτυα Υψηλής τάσης, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Πτολεμαΐδα V, δίκτυα Φυσικού Αερίου) και με την εφαρμοσμένη έρευνα που υλοποιείται σε τοπικό επίπεδο και θα πρέπει να αναπτυχθεί με βάση τα διεθνή πρότυπα και την εμπειρία για την υποστήριξη αυτών των επενδύσεων.

Κύριος στόχος του Η2-HUB είναι η επιδεικτική λειτουργία της τεχνολογίας παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης υδρογόνου από ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Η χρήση ΑΠΕ για την παραγωγή του υδρογόνου εκμηδενίζει το ανθρακικό αποτύπωμα του παραγόμενου υδρογόνου («πράσινο υδρογόνο»). Το πράσινο υδρογόνο έχει ιδιαίτερη σημασία ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας και ως καύσιμο για τη μεταλιγνιτική εποχή, στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης, γιατί έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία από το υδρογόνο που η παραγωγή βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, και κυρίως στο φυσικό αέριο («γκρι ή το μπλε υδρογόνο»). Η υλοποίηση του έργου θα είναι εφαλτήριο ευρύτερης ανάπτυξης, Κοιλάδας Πράσινου Υδρογόνου (H2 Valley), στην περιοχή.

Συνοπτικά, ο Κόμβος Υδρογόνου θα αποτελείται από ένα Φωτοβολταϊκό πάρκο (Φ/Β) και όλο τον εξοπλισμό της αξιακής αλυσίδας παραγωγής και εφαρμογής του πράσινου υδρογόνου. Καταρχάς, τον Ηλεκτρολύτη που με το πράσινο του Φ/Β θα παράγει το Υδρογόνο, το οποίο θα αποθηκεύεται συμπιεσμένο σε ειδικές χαλύβδινες φιάλες. Μετά, την Μπαταρία που θα αποθηκεύει το περίσσιο πράσινο ηλεκτρικό ρεύμα από το Φ/Β κατά τις μεσημβρινές ώρες για να το αποδώσει στον Ηλεκτρολύτη όταν δεν θα λαμβάνει από το Φ/Β. Ακολούθως, το Κελί Καυσίμου (fuel Cell) που θα λαμβάνει πράσινο υδρογόνο και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τον Κόμβο κατά τις ώρες της ημέρας που δεν θα αποδίδεται από το Φ/Β. Μετά, την Αποθήκη πράσινου Υδρογόνου υπό πίεση σε χαλύβδινες φιάλες, το οποίο παράγεται από τον Ηλεκτρολύτη και συμπιέζεται, έτοιμο για διάθεση, προς το Πρατήριο Η2(Υδρογονάδικο), προς το Κελί Καυσίμου και προς λοιπούς ερευνητικούς σκοπούς.

Κατόπιν, το Πρατήριο πράσινου Υδρογόνου (Υδρογονάδικο) που θα εφοδιάζει μελλοντικά, με πράσινο υδρογόνο, τα βαρέα απορριμματοφόρα οχήματα του Δήμου Εορδαίας. Τέλος, τα δύο υδρογονοκίνητα οχήματα, τα οποία θα εφοδιάζονται καθημερινά από το Πρατήριο και θα είναι αναπόσπαστο μέρος του επιδεικτικού χαρακτήρα του Κόμβου.

Το H2-HUB θα είναι λειτουργικά αυτόνομο, αφού θα τροφοδοτείται ηλεκτρισμό από δικό του Φ/Β (δηλαδή χωρίς τα λειτουργικά έξοδα αγοράς αναγκαίου ηλεκτρικού ρεύματος). Θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 16 κιλών Η2 ανά ώρα και να αποθηκεύσει περίπου 700 κιλά Η2 στην αποθήκη του. Η εγκατάσταση του παραπάνω εξοπλισμού θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο Δήμο Εορδαίας, στο ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας, σε σχετικό οικόπεδο, όπως παρουσιάζεται αναλυτικά στη Τεχνική Περιγραφή της διακήρυξης.

(της Βάσως Σάφη, e-ptolemeos.gr)

μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: