Η Ελλάδα, τα Ραφάλ και το χρέος στην Κερύνεια
Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος
ΜΕ ΕΝΑ γαλλικό μπονζούρ (bonjour) καλημερίσαμε απ’ την Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο της Λευκωσίας, πριν απ’ το χάραμαν του φου την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου που ξημέρωνε. Περιμέναμε με χαρές εκείνη την ημέρα την άφιξη από την Γαλλία των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ της ελλα-δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας που θα προσγειώνονταν μεσημέρι στην «φωλιά των Δελταπτέρυγων» Μιράζ της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, αφού πέταξαν πάνω κι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης στο κλεινόν άστυ για να χαιρετίσουν και τον Παρθενώνα, στις 12:45, ένα μετά το άλλο, προσγειώθηκαν ραντιζόμενα από υδάτινη αψίδα καλωσορίσματος και παρατάχθηκαν για τον αγιασμό και την επίσημη τελετή υποδοχής τους στον δίαυλο της 332 Μοίρας Παντός Καιρού η οποία φέρει την επωνυμία «Γεράκι», αποτυπωμένο στο έμβλημά της με τον χάρτη της Ελλάδας και την Γαλανόλευκη.
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ των επισήμων στην τελετή ήταν ο 54χρονος (4 προσεχούς Μαρτίου) πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε υπηρετήσει και του λόγου του στην Πολεμική Αεροπορία: 23χρονος το 1991 στην στρατιωτική του θητεία, σμηνίτης στην 346 Μοίρα «Ιάσων» της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου. Η 346 Μοίρα συγχωνεύτηκε αργότερα με την 330 Μοίρα «Κεραυνός», τα μαχητικά F-16 της οποίας, από το 1994 και κάθε φθινόπωρο λάμβαναν μέρος στις στρατιωτικές ασκήσεις «Νικηφόρος – Τοξότης» με την Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, υλοποιώντας το τότε «Δόγμα» του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος – Κύπρου μέχρι και το έτος 2000.
ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΝΤΑΣ στην Τανάγρα τα πρώτα έξι από τα 24 ελλα-δικά μας γαλλικά Ραφάλ ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, στην ομιλία του, θυμήθηκε και τον αδελφό της προγιαγιάς του, Κατίγκω την λέγανε, τον επιφανέστερο πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο (1864-1936), ο οποίος πριν 110 χρόνια, την 27η Μαΐου 1912 είχε υποδεχθεί στο παλαιό Φάληρο τα πρώτα στην ιστορία τέσσερα στρατιωτικά αεροπλάνα της Ελλάδος. Γαλλικά ήσαν και εκείνα. Ανρί Φαρμάν (Henry Farman) 50 ίππων, ο τύπος τους. Κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος τους είχε δώσει τα ονόματα «Δαίδαλος», «Αετός», «Γυψ» και «Ιέραξ». Συνέπεσε «Γεράκι» να είναι σήμερα και τ’ όνομα της 332 Μοίρας των πρώτων Ραφάλ με τυχερό Διοικητή τον αντισμήναρχο ιπτάμενο Μιχάλη Κούρτη.
ΑΠΟ ΤΟΝ προπαππού Ελευθέριο Βενιζέλο, στον δισέγγονο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λοιπόν η ιστορία. Με γαλλικά και τότε και τώρα αεροσκάφη. Η 27η Μαΐου 1912 θεωρείται ως η γενέθλια ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας. Και ήταν πέντε μήνες προ της έναρξης, από 5η Οκτωβρίου, των νικηφόρων Βαλκανικών Απελευθερωτικών Πολέμων του 1912-1913 που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θράκης, των νησιών του Αιγαίου, από τον μακραίωνα οθωμανικό ζυγό και στην ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα. Και τώρα 19η Ιανουαρίου 2022 στην Τανάγρα με τα πρώτα Ραφάλ μας, απέναντι στον απειλητικό νεο-οθωμανισμό της Τουρκίας.
ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ομιλία του στην Τανάγρα ο Μητσοτάκης: «Σε ένα συμβολικό παιχνίδι της ιστορίας τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη Μοίρα «Γεράκι», όπως «Ιέραξ» βαφτίστηκε και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ένα από τα τέσσερα πρώτα στρατιωτικά αεροπλάνα που παρέλαβε η Ελλάδα, πάλι από τη Γαλλία, πριν από ακριβώς 110 χρόνια. Τότε γεννήθηκε ο στόλος της Πολεμικής μας Αεροπορίας που τώρα ενδυναμώνεται όσο ποτέ. Και μαζί του θεμελιώθηκε και η ελληνογαλλική συμμαχία των τελευταίων δεκαετιών που σήμερα εδραιώνεται ακόμα περισσότερο. Την προσγείωση εκείνων των πρώτων αεροσκαφών ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συμβεί και με την άφιξη των σύγχρονων απογόνων τους στην Τανάγρα. Γι’ αυτό και καλωσορίζω τους χειριστές, που τα πέταξαν από τη Γαλλία τα ίδια τα αεροσκάφη, με τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου: Η Ελλάς, είχε πει πριν από 110 χρόνια, θα παρακολουθεί πάντοτε την πρόοδο των εθνών και έχω την ελπίδα ότι διά των αεροπλάνων μας θα ανυψωθεί και η εθνική ιδέα»..
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ μια συνάδουσα με την αναγκαία μνήμη ιστορία, που αξίζει νομίζουμε να την στείλει και γραπτώς στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη ο εν Λευκωσία πρέσβυς της μητρός Ελλάδος, κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, υιός αξιώτατου εν Κύπρω από 22α Ιουλίου 1974 πολεμιστή ταγματάρχη Διοικητή της Α΄ Μοίρας Καταδρομών της Κρήτης η οποία ήρθε στην Κύπρο 22.7.1974 με τα αεροσκάφη Νοράτλας της 354 Μοίρας Μεταφορών «Πήγασος», αειμνήστου Γεωργίου Παπαμελετίου.
ΕΠΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ Ελευθερίου Βενιζέλου το 1928, η Κερύνεια της Κύπρου δώρισε στη μητέρα Ελλάδα, για την πολεμική της αεροπορία που τότε ονομαζόταν «Αεροπορική Άμυνα Ελλάδος», ένα γαλλικό στρατιωτικό αεροπλάνο Μπρεγκέ 19, (Brequet) το οποίο έφερε το όνομα «Κυρήνεια» γραμμένο κατά μήκος της ατράκτου.
Μ’ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ μητροπολίτη Κυρηνείας τον υπηρετήσαντα ως εθελοντή στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 τον Μακάριο Μυριανθέα (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Β΄), η Κερύνεια διεξήγαγε εράνους από 4 Ιουλίου 1926 έως 11 Δεκεμβρίου 1928 και με 2.670 λίρες εκείνης της εποχής αγόρασε και δώρισε στη μητέρα Ελλάδα ένα γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος Brequet.
ΜΕΓΑΛΟΣ τότε ποιητής της Κύπρου ο Ιωάννης Περδίος είχε γράψει και τους εξής στίχους που τυπώθηκαν στην αφίσα, του πρώτου κυπριακού αεροπλάνου δώρου της μητροπολιτικής περιφερείας Κυρηνείας προς την μητέρα Ελλάδα:
«Με το ράσο της Κερήνειας που φουσκώνει στον αέρα
και με του λαού την φλόγα που την Κύπρο πυρπολεί
δώσαμε το πρώτο Δώρο στην Χρυσή μας την Μητέρα
κι είθε πρώτο να μας φέρει το δικό της το φιλί».
ΑΥΤΑ το 1928. Με πρωθυπουργό τον Βενιζέλο τον προπαππού του νυν, εν έτει 2022, πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και γνωρίζει, όπως όλοι, ο πρωθυπουργός ότι αντί το «πρώτο φιλί» που περίμεναν οι Κερυνειώτες και όλοι οι Κύπριοι από τη μάνα Ελλάδα, ήρθε το ολέθριο 1974 η προδοσία της αθηναϊκής Χούντας, της επτάχρονης δικτατορίας. Και η παράδοση της Κερύνειας από την κακουργηματικώς ανθελληνική Χούντα, στην Τουρκία και στον Αττίλα εισβολέα – κατακτητή. Εξάχρονο παιδάκι ήταν το 1974 ο νυν πρωθυπουργός. Γνωρίζει όμως, το δείχνουν και τα αρχεία τηλεοπτικών εικόνων στο διαδίκτυο, ότι:
– Το βράδι της Τρίτης 23ης Ιουλίου 1974 που με ξέφρενους πανηγυρισμούς ο λαός στην Αθήνα υποδεχόταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την πτώση της Χούντας, την ίδια ώρα και την ίδια μέρα τα τουρκικά στρατεύματα του Αττίλα εισβολέα σκλάβωναν την Κερύνεια μας. Μέχρι σήμερα, 48ο έτος σκλαβωμένη.
ΟΤΑΝ λοιπόν υποδεχόμαστε τα πρώτα Ραφάλ μας το 2022 στην Τανάγρα και θυμόμαστε τον προπαππού Ελευθέριο Βενιζέλο του 1912, οφείλουμε πρωτίστως να θυμόμαστε και το καθήκον προς την Κερύνεια. Το χρέος προς την σκλαβωμένη από το 1974, σαράντα οκτώ χρόνια τουρκοκρατούμενη Κερύνεια μας. Δεν της χρωστάμε απλώς ένα αεροσκάφος των προπαππούδων, αλλά την απελευθέρωσή της.
Λάζ.Α.Μαύρος
https://infognomonpolitics.gr/2022/01/ta-rafal-kai-to-chreos-tis-keryneias/?utm_campaign=socialwebsuite&utm_source=socialwebsuite.com&utm_medium=social
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου