Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Η πιο παράξενη εκκλησία της Ελλάδας

 




Άλλοι την ονομάζουν «ακαθόριστο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα», άλλοι «έκτρωμα» και άλλοι «θαύμα του αιώνα»..
Στη λίστα με τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου, άνετα μπορείς να τοποθετήσεις και την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στον κάμπο της Αρχαίας Μαντίνειας. Είναι τόσο εντυπωσιακή που ακόμα και αν δεν την έχεις ακουστά, περνώντας τυχαία από την περιοχή είναι αδύνατο να μην σταματήσεις να την θαυμάσεις.

Η πιο παράξενη εκκλησία ίσως σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η Αγία Φωτεινή στον κάμπο της Μαντινείας. Δυτικά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μαντινείας, και 15 χλμ από την Τρίπολη, στην Κάψια Αρκαδίας βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής.

By elenkalo shutterstock

Ανήκει στο Μαντινειακό Σύνδεσμο. Η θεμελίωσή του έγινε το έτος 1969 και τα εγκαίνια το 1978, από τον τότε Μητροπολίτη Κυρό Θεόκλητο το Β’ Φιλιππαίο. Το αρχιτεκτονικό αυτό τόλμημα ανήκει στον αρχιτέκτονα και αγιογράφο Κώστα Παπαθεοδώρου, μαθητή του διάσημου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη.

By Violeta Meleti shutterstock

Ο Κώστας Παπαθεοδώρου σχεδίασε την εκκλησία με πολύ μεράκι και την έχτισε και με πολύ προσωπική εργασία, αποκαλώντας το μάλιστα και έργο ζωής. Η Αγία Φωτεινή απηχεί τη σχέση της Αρκαδίας με το φως.

Είναι γνωστό πως Λύκαιο όρος σημαίνει φωτεινό, το ίδιο σημαίνει και το όνομα Λυκάων, που είναι οικιστής της Αρκαδίας.

By elenkalo shutterstock
Εξωτερικά ο Ναός διαφέρει από όλους τους υπόλοιπους ναούς..
Η διαφορετικότητα των υλικών, αλλά και η αρχιτεκτονική του, δημιουργούν συναισθήματα θαυμασμού στον επισκέπτη και τον οδηγούν παράλληλα σε διάφορες σκέψεις και προβληματισμούς. Σ’ αυτό το ναό έχει γίνει προσπάθεια να συνδυαστούν στοιχεία της χριστιανικά, βυζαντινά και αρχαιοελληνικά.

By Violeta Meleti shutterstock

Το εσωτερικό της Αγίας Φωτεινής είναι βυζαντινής τέχνης, με στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αυτό φαίνεται έντονα και στο εσωτερικό του Ναού, παρατηρώντας τα ψηφιδωτά δάπεδα και τις παραστάσεις στους τοίχους.

By Violeta Meleti shutterstock

Σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής γίνονται γάμοι ή βαπτίσεις και στο ειδυλλιακό τοπίο οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν τη φύση. Είναι κτισμένη με ντόπια, φυσικά υλικά, όπως πέτρα, μάρμαρο, ξύλα και κεραμίδια, χωρίς καθόλου τσιμέντο.

Σύμφωνα μάλιστα με φήμες, για να χτιστεί, χρησιμοποιήθηκαν ερείπια αρχαίων ναών της περιοχής, ενώ το κτίσμα πατάει πάνω σε θεμέλια αρχαίου ναού.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: